Sudan Elektrik ve Su İşleri Bakanlığı’ndan EPİAŞ’a Ziyaret

Sudan Elektrik ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Musa Omer Abu Elgasim başkanlığındaki heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün programı kapsamında bakanlığın ve enerji ile ilgili kurumların yanı sıra Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’ne (EPİAŞ) de ziyarette bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün programı kapsamında Türkiye’ye gelen Sudan Elektrik ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Omer Abu Elgasim, bakanlığın ve enerji ile ilgili kurumların yanı sıra EPİAŞ’ı da ziyaret etti.

“TÜRKİYE’NİN BİLGİ VE TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ”

Ziyarette iki ülkenin yetkilileri, elektrik piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ziyaret amacının Türkiye’deki enerji söktörünün işleyişi ve gelişimi ile ilgili bilgi edinmek olduğunu belirten Sudan Elektrik ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Musa Omer Abu Elgasim, devlet olarak elektrik ve enerji alanına odaklandıklarını, ancak Sudan devlet kaynakları ile sektörün gelişiminin ve piyasa işletiminin zor olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin piyasa işletmeciliği alanında kaydettiği mesafelere değinen Elgasim,  “Sizin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAMUNUN AĞIRLIĞI ÖZEL SEKTÖRE GEÇTİ”

Musa Omer Abu Elgasim’ın açıklamalarının ardından teşekkür eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı ve EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dönmez, başlangıçta Türkiye’de de bütün alanlarda kamu ağırlığının olduğunu belirterek bu durumun tedrici bir şekilde özel sektöre geçtiğini ifade etti.

“HUKUKİ VE DÜZENLEYİCİ KURUMLAR ASGARİ DÜZEYDE VAR OLMALI”

Özelleşme ve özel sektörün varlığını sürdürmesi için hukuki ve düzenleyici kurumların asgari düzeyde var olması gerektiğine dikkati çeken Dönmez, “2002 yılında sektörün/piyasanın özelleşmesine karar verdik. O gün 30.000 MW kurulu güçten bugün 80.000 MW kurulu güce çıktık. Bu artışın tamamına yakını özel sektör kanalıyla oldu.” dedi. Kamu elindeki üretim ve dağıtım kısımlarının özelleştiğini, kamu elindeki üretim miktarının toplam elektrik üretiminin yüzde 20’si civarında olduğunu ve iletimin tamamının TEİAŞ tarafından yapıldığını belirtti.

“TEKNİK VE HUKUKİ DÜZENLEME OLMADAN ÖZELLEŞTİRME YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Görüşmede teknik ve hukuki altyapı tamamlanmadan özelleştirme yapmanın mümkün olmayacağının altını çizen Dönmez EPİAŞ’ın işleyişine ve yapısına da değinerek, “EPİAŞ bu piyasada borsa görevi yapmaktadır. İkili anlaşma dışında Gün İçi ve Gün Öncesi Piyasaları EPİAŞ ile yapılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Görüşme sonunda Fatih Dönmez, Musa Omer Abu Elgasim’a hediyelerini takdim etti.