Yerli üreticiler, Türkiye’deki kömür rezervlerini aktifleştirerek ithalata dur demek için gerekli önlemleri masaya yatıracak. Temiz teknolojilerle üretilecek yerli kömür, 20 bin kişilik ek istihdam sağlayacak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacak. Türkiye’de son yıllarda 3 milyar ton ek kömür rezervi keşfedilerek toplam rezerv oranı 18 milyar tona ulaştı. Üretime kazandırılmamış kömür rezervleri dururken ithalata başvurmanın doğru […]
Türkiye’de son yıllarda 3 milyar ton ek kömür rezervi keşfedilerek toplam rezerv oranı 18 milyar tona ulaştı. Üretime kazandırılmamış kömür rezervleri dururken ithalata başvurmanın doğru olmadığına dikkat çeken Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp Büyükyıldız, yerli kömürden en verimli şekilde faydalanılmasının, gerek istihdamı artırmak gerekse enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için şart olduğunu belirtti. KÖMÜRDER Başkanı, yerli kömürde bekleyen bu fırsatları tartışmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle 18-19 Nisan 2019 tarihlerinde Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nı gerçekleştireceklerini söyledi.
Gökalp Büyükyıldız, kömüre dayalı santrallerde yerli kömür kullanımını teşvik edecek projelerin hayata geçirilmesinin istihdamı artıracağını ve bunun da ülke ekonomisine önemli bir fayda sunacağını bildirdi. Ülkemizdeki tüm madenlerde 130 binden fazla kişinin çalıştığını belirten Büyükyıldız, yeni rezervlerin ekonomiye kazandırılması ve santrallerde yerli kömürün tercih edilmesiyle yaklaşık 20 bin kişilik ek istihdamın sağlanabileceğine dikkat çekti.
Büyükyıldız, kömür madenciliğine özgü bir Kömür Kanunu ve sektör çalışanları için ayrı bir Maden-İş Kanunu çıkarılmasının da yeraltı çalışanları başta olmak üzere tüm çalışanların haklarının korunması için gerekli olduğunu belirtti.
Yerli kömür rezervimizin beklemeye tahammülü olmadığının, değişen ve gelişen dünyada, enerji sektöründeki gelişmeler doğrultusunda yerli kömür kaynaklarımızın en kısa sürede güvenli bir şekilde üretilmesinin ve milli enerjiye kazandırılmasının önemli olduğunu ifade eden Büyükyıldız, böylece ileride yeni enerji kaynaklarının devreye girebilme ihtimaline karşın mevcut kömür rezervimizin atıl duruma düşme ihtimalinin de ortadan kaldırılacağını vurguladı.
Sektörde ülke ekonomisine artı değer olarak dönecek birçok fırsatın yer aldığının altını çizen Gökalp Büyükyıldız, bunun için bu yıl üçüncü kez Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nı hayata geçirdiklerini ve bu yıl ilk kez Termik Santraller Çalıştayı’nı düzenleyeceklerini bildirdi.
Yerli kömür ve termik santrallerin her boyutuyla gündeme geleceği çalıştay kapsamında; çevreci teknolojiler, iş sağlığı ve güvenliği, üretimi artırmak için ihtiyaç duyulanlar ve sektörün sorunları gibi birçok konu tartışılacak. Kömür üretimi ile kömürden elektrik üretiminde aktif rol oynayan özel sektör ve kamu kurumlarının temsilcileri, yurt içi ve yurt dışındaki uzmanlar, üniversite ve AR-GE kuruluşları, finans uzmanları, madenciler, santral yatırımcıları ile madencilik sektöründe ürün veya hizmet sunan tedarikçiler 3. Temiz Kömür Teknolojileri Çalıştayı ve Fuarı’nda bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59