TÜV Austria Turk’ün, Türkiye’nin ilk nükleer santralindeki çalışmaları devam ediyor

Ulusal ve uluslararası yetkilerini kullanarak, Türkiye’de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Austria Turk, 30 kişilik mühendis ve teknik ekibiyle Akkuyu Nükleer Santrali’nde NDK ve NÜTED adına; TSE ve TecnaTom ile birlikte kontroller gerçekleştiriyor.  SEKTÖRE ÖZEL EĞİTİMLER DE VERİYOR Yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek, Türkiye’nin ilk nükleer santrali çalışanlarına eğitim hizmetleri […]

TÜV Austria Turk’ün, Türkiye’nin ilk nükleer santralindeki çalışmaları devam ediyor
Kubilay Aydeğer
  • Yayınlanma4 Mayıs 2021 17:51

Ulusal ve uluslararası yetkilerini kullanarak, Türkiye’de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Austria Turk, 30 kişilik mühendis ve teknik ekibiyle Akkuyu Nükleer Santrali’nde NDK ve NÜTED adına; TSE ve TecnaTom ile birlikte kontroller gerçekleştiriyor. 

SEKTÖRE ÖZEL EĞİTİMLER DE VERİYOR

Yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek, Türkiye’nin ilk nükleer santrali çalışanlarına eğitim hizmetleri de veren şirket, nükleer sektörde deneyimli proje yöneticileri, uzman ve denetçiler ile proje ekipleri kurarak, know-how transferi gerçekleştiriyor.

Şirket ayrıca, Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) ve ilgili paydaşlara nükleer teknoloji ve sektöre özel eğitimler de veriyor.

20 milyar dolarlık maliyeti, 4 bin 800 megavatlık tam kapasite ile hizmet verdiğinde İstanbul’un enerji ihtiyacının tamamı, Türkiye’nin ise yüzde 10’unu karşılayacak santralin 2023 yılında ilk reaktörünün açılması planlanıyor.  

“NÜKLEER GÜVENLİĞİN SAĞLANMASI VE SÜREKLİLİĞİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

TÜV AUSTRIA olarak Romanya ve İspanya’da nükleer enerji tesislerinin inşaat ve işletme dönemlerinin çeşitli aşamalarında geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini belirten TÜV Austria Turk Ülke Müdürü Yankı Ünal:

“Akkuyu Nükleer Santrali, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması bakımından oldukça önemli bir proje olacak. Ülkemizin ilk nükleer santrali olması sebebiyle de nükleer güvenlik ve sürekliliğinin sağlanması hususunda ayrıca hassasiyet göstermekteyiz. 

Projeye, pandemi döneminde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Tecnatom firması ile iş birliği yaparak girmiş bulunmakta olup bu şartlar altında herhangi bir aksamaya mahal vermeden tüm üretim, inşaat, kurulum ve montaj süreçlerinin kontrollerini, teknolojinin üreticisi Rusya standartlarına göre gerçekleştirmekteyiz.

Nükleere özel olmayan yapılar için ise ülkemizde kullanılan ya da kabul edilen ulusal ve uluslararası standartlarda denetimler gerçekleştirilmektedir. Projede bugüne kadar Rusya Federasyonu başta olmak üzere Ukrayna, Fransa gibi birçok ülkede denetimler gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.  

“GÜÇLÜ BİR KNOW-HOW TRANSFERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Projede, Rusya’daki Novovoronezh NPP santralinin referans alındığı vurgulayan Ünal, “Ülkemiz için böylesine önemli bir projede yer almaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz.

Projede kullanılan ekipmanların; üretiminden montajına, kurulum süreçlerinden eğitimlere kadar oldukça geniş hizmet çeşitliliğiyle yer alıyoruz.

Bugüne kadar Nükleer Güvenlik ve Güvenlik Kültürü başta olmak üzere personel eğitimleri gerçekleştirilmiş olup birçok teknik alt başlıkta da eğitimler planlanan takvim çerçevesinde devam etmektedir.

Nükleer Düzenleme Kurumu ve NÜTED adına gerçekleştirdiğimiz denetimlerde ayrıca gerekli durumlarda TUV Austria Grubu bünyesindeki ilgili diğer şirketlerimizin tecrübesinden de destek alıyoruz. Böylece Türkiye için ilk olan önemli bir projede güçlü bir know-how transferi gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.