Türkiye, batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olmayı hedefliyor

PİLDER Başkanı Kadem Usta, 2022 yılında 573 milyon USD’nin üzerinde olan lityum-iyon pil ve batarya ithalatının 2023 yılında önemli bir artışla 1,06 milyar USD’a yükseldiğini hatırlatarak batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ettiklerini ifade etti.

Türkiye, batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olmayı hedefliyor
Petroturk.com
  • Yayınlanma18 Eylül 2024 12:08

Sibel Acar – Ankara

PİLDER Başkanı Kadem Usta, Ankara’da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek depolama teknolojileri ve ‘Batarya Teknolojileri Zirvesi’ hakkında değerlendirmelerde bulundu.

PİLDER Başkanı Kadem Usta, toplam 8 oturum ve 2 panelin gerçekleştirileceği 2. Batarya Teknolojileri Zirvesi ile bir yandan bu alandaki küresel gelişmeleri ve perspektifleri Türkiye’ye taşırken bir yandan da Türkiye’nin büyük potansiyelini uluslararası arenada duyurmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

BATARYA TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM VADİSİ’NDE DÜZENLENECEK ZİRVEDE ELE ALINACAK

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ortaklığında​​​​ Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) tarafından​​​ ikinci kez düzenlenecek olan ‘Batarya Teknolojileri Zirvesi’ 25-26 Eylül 2024 tarihlerinde Bilişim Vadisi Gebze’de gerçekleştirilecek.

Pil ve batarya teknolojileri alanında Türkiye’den ve uluslararası arenadan 32 uzman konuşmacının yaklaşık 750 katılımcı ile bir araya geleceği zirvede, hammadde süreçlerinden hücre üretim tekniklerine, sıra dışı pil uygulamalarından sürdürülebilir atık stratejilerine kadar pil ekosisteminin her aşaması ele alınacak.

Zirvenin, dünya genelinde halihazırda 2,6 TWh seviyesinde bulunan ve 2030’a gelindiğinde tam 3,5 kat artarak 9 TWh’a ulaşması beklenen batarya üretim kapasitesinde Türkiye’nin oynayabileceği rol ve bu alanda atılması gereken adımlar açısından belirleyici olması bekleniyor.

Bu kapsamda yenilikçi fikirleri paylaşmak, en son teknolojik gelişmeleri ve ayrıca uluslararası perspektifleri Türkiye’ye taşımak amacı güden Batarya Teknolojileri Zirvesi, Türkiye dahil 12 ülkeden ve tamamı sektörün kalbinden gelen katılımcıları ile iki gün boyunca enerji gündemini belirleyecek. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de zirvenin ‘Stratejik Patnerliği’ni üstleniyor.

DEPOLAMA TEKNOLOJİLERİ ENERJİDE OYUN DEĞİŞTİRECEK

Zirveyi düzenleyen PİLDER’in Başkanı Usta, ‘enerjide oyun değiştiren’ olarak nitelenen depolama teknolojilerinin ülkemize azami faydayı sağlayacak gerçekçi bir bakış açısıyla ve tüm hatlarıyla konuşulmasını hedefledikleri zirvenin, Türkiye’de batarya ekosisteminin en sağlıklı biçimde oluşmasına büyük katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Usta, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Batarya teknolojileri, dünyadaki sürdürülebilir enerji geçişinin kritik bir parçası haline geldi. Pil ve batarya endüstrisi, son derece dinamik bir sektör olarak hızla büyüyor. Ülkemizdeki artan talebin yanı sıra G7 ülkelerinin 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 1.500 GW’lık yeni küresel enerji depolama hedefi de sektörümüz için önemli bir fırsat sunuyor. Bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz, bu yüzden de batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Usta, 2022 yılında 573 milyon USD’nin üzerinde olan lityum-iyon pil ve batarya ithalatının, 2023 yılında önemli bir artışla 1,06 milyar USD’a yükseldiğini hatırlattı.

“2030’DA 80 GWH SAAT ÜRETİM KAPASİTESİNİ AŞACAĞIZ”

Türkiye’deki batarya üretim ekosisteminde önemli gelişmeler gözlemlediklerini kaydeden Başkan Kadem Usta, “2 hücre üretim tesisi halihazırda aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigawatt saat üzeri kapasiteli 4 yeni tesis ile bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 GWh üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

EPDK’nın Depolamalı Enerji üretim lisansları ve elektrikli araç üretimleriyle birlikte, Türkiye’nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 2030’a kadar 10 milyar USD’yi aşmasını beklediklerini belirten Usta, “Bu potansiyel, ülkemizde hücre ve batarya üretim tesislerinin ve kapasitelerinin artmasını zorunlu kılıyor. Türkiye, 2022 yılında 10,5 milyon USD olan pil ihracatını 2023 yılında 39,7 milyon USD’ye çıkararak dört kat artırdı. Şu anda faal durumda çalışan yaklaşık 100 tesiste lityum-iyon batarya üretimi yapılıyor. Ülkemizin lityum-iyon pil potansiyelini değerlendirirken tüm bu verileri göz önünde bulundurmamız gerekiyor” dedi.