OEDAŞ’tan hizmet bölgesine 19 milyar 416 milyon TL’lik yatırım

5 kentin yanı sıra teknoloji alanıyla birlikte toplamda 19 milyar 416 milyon lira yatırım yapan OEDAŞ, şebeke yaşını 26’dan 16’ya düşürerek 10 yaş gençleştirdi.

OEDAŞ’tan hizmet bölgesine 19 milyar 416 milyon TL’lik yatırım
Petroturk
  • Yayınlanma26 Ekim 2024 08:00

Sibel Acar – ESKİŞEHİR

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik dağıtım faaliyetini yürüterek 49 bin 344 kilometrekarelik alanda yaklaşık 3 milyon kişiye hizmet veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), özelleştirme sonrası yapılan yatırım ve çalışmaları değerlendirmek üzere geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Elektrik dağıtım sektörünün çatı kuruluşu Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıya OEDAŞ Genel Müdürü Fuat Celepci, ⁠OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, OEDAŞ Dağıtım Hizmetleri Müdürü Ahmet Tahir Ergenç, ⁠OEDAŞ Ar-Ge Grup Müdürü Ural Halaçoğlu, Elder Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan ve basın mensupları katıldı.

Şirket adına değerlendirmede bulunan OEDAŞ Genel Müdürü Fuat Celepci, ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz’in “Dağıtım şirketleri özelleştirme tutarı olarak 13 milyar dolar ve sonrasındaki 10 yıl boyunca 16-17 milyar dolarlık yatırımıyla Türkiye ekonomisine 30 milyar dolar katkı sağlıyor” açıklamasını anımsatarak bugüne kadar elektrik dağıtım sektöründe ciddi yatırımların yapıldığını aktardı.

Bütün tüketicilere kesintisiz enerjiyi arz etmek ve konforlu bir alan sunmak çerçevesinde çalışmalarını yürüttüklerini belirten OEDAŞ Genel Müdürü Fuat Celepci, “Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ olarak da 2017 yılından beri devralmış olduğumuz bu bölgede kesintisiz olarak bu hizmetimizi sürdürüyoruz. Bugün gerçekleşecek sunumda yaptığımız çalışmaların detaylarını sizlere sunmuş olacağız” değerlendirmesinde bulundu.

OEDAŞ’ın bölgede faaliyet gösterdiği 2017-2024 yılından itibaren yaptığı yatırımlara ilişkin değerlendirmede bulunan Celepci, “Afyonkarahisar’da 4,247 milyar, Bilecik’te 1,810 milyar, Eskişehir’de 3,534 milyar, Kütahya’da 3,400 milyar, Uşak’ta 2,519 milyar, teknoloji yatırımlarına 3,906 milyar olmak üzere toplam 19,416 milyar TL yatırım gerçekleştirdik” dedi.

2026-2030 YILLARI ARASINDA HEDEF KÖY ŞEBEKELERİ

OEDAŞ’ın yeni yatırım dönemine yönelik de açıklamalarda bulunan Celepci, 2025 yılında yaklaşık 5 milyar liralık yatırım planladıklarını ifade ederek 2026 ila 2030 yılları arasındaki dönem için 50-60 milyon dolar arasında bir yatırım planlandığını ifade etti.

Osmangazi EDAŞ’ın hisselerinin Zorlu Holding’e devredilmeden önceki dönemi ile 2017-2024 yılları karşılaştırıldığında 7,4 kat daha fazla yatırım yapıldığının altını çizen Celepci, “Şebeke yaşı 26’dan 16’ya düşürülerek 10 yaş gençleştirildi. Bundan sonrasında TEDAŞ’ın kırsalda köy şebekelerinin iyileştirmesine yönelik beklentilerine istinaden bu çerçevede 26-30 yılında köy şebekelerini ele alarak köy şebekelerinin alt yapısı yenilemelerine yönelik yatırımlar planlanacak” diye konuştu.

OEDAŞ, TARİHİ AYDINLATIYOR

Celepci, Aizanoi Antik Kenti’nde sürdürülen aydınlatma çalışmalarının da tamamlandığını belirtti.

Şirket bu kapsamda, Kütahya Valiliği ile iş birliği yapılarak Aizanoi antik kentinin aydınlatmasını gerçekleştirdi.

Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya’nın kesişim noktasında bulunan Frigya Vadisi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından ortaklaşa belirlenen turizm destinasyonuna elektrik altyapı yatırımı gerçekleştirdi.

Aizanoi antik kenti, dünyanın bilinen ilk borsa yapısı, en iyi korunmuş Zeus Tapınağı gibi yapıların yer aldığı binlerce yıllık tarihe ışık tutuyor.

OEDAŞ’IN İLKLERİ

2017: Türkiye’de abone bilgi yönetim sistemi için yerli yazılım kullanan ilk dağıtım şirketi.
2019: Karbon emisyonlarını doğrulatan ilk elektrik dağıtım şirketi
2020: CDP (Carbon Disclosure Project) raporu yayımlayan ilk elektrik dağıtım şirketi
2020: Sürdürülebilirlik Raporu yayımlayan ilk elektrik dağıtım şirketi
2023: Enerji hatlarındaki kısmi deşarjları tespit etmek için radyo frekans emisyonları kullanan Türkiye’deki ilk, dünyadaki sayılı şirketlerden
2024: Yurt dışı menşeli olan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımlarına yüzde 100 yerli bir alternatif geliştirmek üzere çalışmalarına başlandı. Şimşek projesi, elektrik dağıtım sektörü içinde bir ilk olmasının yanı sıra tüm sektörler arasında da öncülerden biri.

YERLİ YAZILIM İLE 26 BİN LİTRE AKARYAKIT KULLANIMINDAN TASARRUF

Son tüketiciye kaliteli, sürdürülebilir ve güvenli enerji arzının sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan teknolojik altyapı tesis eden OEDAŞ için şebekenin ve trafoların uzaktan kontrol ve izlemesinin yapılması, verilerin toplanması önem arz ediyor.

Bu kapsamda kullanılan SCADA (Uzaktan Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) ile beş ilde şebekenin yüzde 80’inde enerjiyi açma, kesme ve enerjiyi başka bir hatta yönlendirme için yapılan manevra operasyonları, Eskişehir’de kurulu kontrol merkezinden yani uzaktan gerçekleştiriliyor.

Şebeke üzerinde 35 bin noktaya tesis edilmiş olan OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) modemleri vasıtasıyla dağıtım şebekesinin tamamında meydana gelen enerji kesinti verisi canlı olarak aynı kontrol merkezi tarafından izlenebiliyor.

OEDAŞ, abonelerin verilerinin tutulmasını ve abonelik işlemlerinin dijital ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan abone bilgi yönetim sistemi olarak, tamamı yerli olan bir yazılım sistemi kullanıyor.

Bu sayede her yıl 3,6 milyon adet kağıt, 100 bin adet kargo ve 26 bin litre akaryakıt kullanımından tasarruf ediliyor.

Böylece 125 ton karbon emisyonu salımı ve 100 adet ağaç kesimi önleniyor.

Dağıtım şebekesini oluşturan tüm unsurlar ise koordinatlı olarak Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) şeklinde adlandırılan dijital haritaya işleniyor. CBS; SCADA, OSOS ve Abone Bilgi Yönetim Sistemleri ile yüzde 100 entegre olarak çalışıyor. Bu sayede elektrik arızasının oluştuğu nokta, harita üzerinde noktasal olarak sistem tarafından anında tespit ediliyor. Arızanın mahiyeti de yine sistem tarafından dijital ortamda en yakındaki ekibe iletiliyor. Bu altyapı sayesinde arızaların tespit edilmesi ve giderilmesinde büyük bir zaman tasarrufu sağlanarak kullanıcıların arızadan etkilenme süresi minimize ediliyor.

OEDAŞ, ARIZA VE BAKIM FAALİYETLERİNDE YENİ TEKNOLOJİLERDEN YARARLANIYOR

Arızaların tam ve kesin olarak tespit edilebilmesi için izolatörler akustik kamera ile dağıtım panolarının tüm bağlantıları termal kamera ile gözlemleniyor. İletim hatlarındaki bağlantı noktaları ve havai hatlı şebekelerde arıza oluşturabilecek unsurların kontrolü için dron kullanılıyor.

KARBON AYAK İZİNİ DOĞRULATAN İLK ŞİRKET

Sektörün ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler üretme hedefiyle ana faaliyet alanındaki çalışmaları da destekleyecek şekilde yenilenebilir enerji kaynakları, elektrikli araçlar ve şarj istasyonları, mikro şebeke ve depolama sistemleri, nesnelerin interneti, bilgi ve haberleşme teknolojileri, yapay zekâ, büyük veri ve siber güvenlik alanlarında da çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Bugüne kadar 4’ü AB, 1’i TÜBİTAK destekli, 43’ü EPDK onaylı olmak üzere toplam 48 projeden 26’sı tamamlanırken 22’si üzerinde aktif olarak çalışılıyor.

OEDAŞ, Ocak 2024 döneminde EPDK’ya yaptığı proje başvurularında altı proje kabulü alarak, 21 elektrik dağıtım şirketi arasında en çok proje kabulü alan şirketlerden biri oldu.

Enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltıp enerji verimliliğini artırmak için binalarındaki enerji tüketimini optimize eden OEDAŞ ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarına da yatırım yapıyor.

2019 yılında elektrik dağıtım sektöründe karbon ayak izini hesaplayıp doğrulatan ilk şirket olan OEDAŞ, 2020 yılında da sektörün ilk CDP (Carbon Disclosure Project) raporunu yayımladı. Şirket aynı yıl yine sektörde bir ilke imza atarak Sürdürülebilirlik Raporu yayımlamaya başladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YATIRIM

2030’a kadar operasyonel faaliyetlerinde, 2040’a kadar tüm değer zincirinde net sıfır olmayı hedefleyen OEDAŞ, bu kapsamda karbon ayak izini düşürmeye yönelik projeleri hayata geçiriyor.

Enerji tüketimini ve karbon ayak izini azaltıp enerji verimliliğini artırmak için binalarındaki enerji tüketimini optimize eden OEDAŞ ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyor.

2019 yılında elektrik dağıtım sektöründe karbon ayak izini hesaplayıp doğrulatan ilk şirket olan OEDAŞ, 2020 yılında da sektörün ilk CDP (Carbon Disclosure Project) raporunu yayımladı. Şirket aynı yıl yine sektörde bir ilke imza atarak Sürdürülebilirlik Raporu yayımlamaya başladı.

OEDAŞ, karbon ayak izinin yalnızca şirket bünyesinde değil, tüm dünyada azaltılması için uluslararası projelerde de görev alıyor. Avrupa Birliği Ufuk 2020 çerçeve programı destekli PlaMES (Integrated Planning of Multi Energy Systems, Çoklu Enerji Sistemleri için Entegre Planlama) Projesi’ne Türkiye’den katılan tek elektrik dağıtım şirketi olan OEDAŞ, proje kapsamında ‘Geleceğin Düşük Karbonlu Piyasasını Yaratmak’ amacıyla yürütülen çalışmalarda aktif rol üstlendi.