
Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanan yönetmelik nükleer tesislerde malzeme, hizmet sağlayıcıları, imalatçılar için yetkilendirme süreci yeniden düzenlendi ve başvuru, değerlendirme ve denetim süreçlerinde önemli değişiklikler getirdi.
Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından Resmi Gazetede yayınlanan ‘Nükleer Tesislerde Bağımsız Gözetim Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik’ 1 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. 7381 sayılı Nükleer Düzenleme Kanunu ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne dayanarak hazırlanan düzenleme nükleer güvenliği artırmayı hedefliyor.
YÖNETMELİKLE GELEN DÜZENLEMELER
Yönetmeliğe göre, tedarikçiler kuruma bildirilecek ve bazı tedarikçiler kurum tarafından yetkilendirilecek. Süreç güvenlikle ilgili önemli faaliyetler yürüten tedarikçiler için geçerli olacak. Tedarikçiler seçilirken yeterlilik ve yetkinlik değerlendirmesine tabi tutulacak ve bu bilgiler kuruma sunulacak. Bununla birlikte tedarikçiler mal ve hizmet güvenlik standartlarına uygunluk sağlayacaklar. Yetkilendirilmiş imalatçılar, ISO standartlarına uygun kalite yönetim sistemine sahip olacak ve güvenlik kültürünü geliştirmeye yönelik çalışmalara önem verecek. Tedarikçiler, faaliyetlerini bağımsız gözetim şirketlerinin denetimine sunacak ve bu süreçte gerekli tedbirleri alacak. İmalatçılar ve tedarikçiler, yürütülen faaliyetlere dair raporları kuruma sunmak zorunda olacak.
KURULUŞLARIN SORUMLULUKLARI
Kuruluşlar, tedarikçilerin sağladığı mal ve hizmetlerin güvenlik standartlarına uygunluğunu denetleyecek ve bu denetimleri sağlamak için gerekli önlemleri alacak. Tedarik zincirindeki tüm kayıt ve raporlar düzenli olarak muhafaza edilecek ve ilgili mercilere sunulacak.
YETKİLENDİRME BAŞVURU SÜRECİNDE YAPILACAKLAR
Yönetmeliğe göre, imalatçıların yetkilendirilme sürecinde izlenecek adımlar:
– Başvurular öngörülen faaliyete başlama tarihi ve kurumun değerlendirme süreleri dikkate alınarak zamanında yapılacak.
– Başvuruda bulunacak tüzel kişiler başvurularında sundukları bilgi ve belgelerin içeriğini detaylandıracak.
– Başvurular hem basılı hem de elektronik ortamda iki kopya olarak sunulacak ve belgeler Türkçe olacak.
GEREKLİ BAŞVURU BELGELERİ
Yetki belgesi almak isteyen imalatçılardan istenen belgeler:
Ticari faaliyet belgesi, temsile yetkili kişilerin belgeleri, organizasyon yapısı, imalat kapsamı bilgileri, güvenlik kültürü uygulamaları ve ISO 9001 sertifikası. İmalatçılardan gerekli görüldüğü takdirde ek bilgi ve belge talep edilebilecek.
BAŞVURUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YETKİ BELGESİ
Başvurular, kurum tarafından imalatçının yeterliliği açısından değerlendirilecek ve eksikliklerin giderilmesi için başvuru sahiplerinden ek süre talep edilebilecek. Yetki belgesi beş yıl süreyle geçerli olacak ve bu süre zarfında yetki koşullarına uyulması zorunlu kılınacak. Yetki belgesi yenileme başvurusu, belge geçerlilik süresinin bitiminden önceki altı ay içinde yapılacak.
DENETİM, YAPTIRIM VE GEÇİŞ HÜKÜMLERİ
Kuruluşlar ve imalatçı faaliyetleri, NDK’nın denetimlerine tabi olacak. Yetkilendirilen imalatçılar, denetim bedellerini ödeyecek ve mevzuata aykırı hareket edenlere idari yaptırımlar uygulanacak. Mevcut imalatçı onay belgeleri yeni düzenlemelere uygun olarak yenilenecek. Geçiş sürecinde mevcut yetkilendirme başvuruları eski mevzuata göre sonuçlandırılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31