
Nükleer tesis işleten tüzel kişilerin, nükleer faaliyetlere yönelik yetkilendirme almadan önce, nükleer hadiselerden kaynaklanan zararlara ilişkin hukuki sorumlulukları kapsamında sigorta yaptırmaları veya teminat göstermeleri gerekecek. Nükleer Düzenleme Kurumu ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca hazırlanan “Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, nükleer […]
Nükleer tesis işleten tüzel kişilerin, nükleer faaliyetlere yönelik yetkilendirme almadan önce, nükleer hadiselerden kaynaklanan zararlara ilişkin hukuki sorumlulukları kapsamında sigorta yaptırmaları veya teminat göstermeleri gerekecek.
Nükleer Düzenleme Kurumu ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca hazırlanan “Nükleer Risklere İlişkin Sorumluluk Sigortasına ve Teminatına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, nükleer tesis işleten tüzel kişinin nükleer hadiselerden kaynaklanan nükleer zararlara ilişkin hukuki sorumlulukları kapsamında yaptırmaları gereken sigortaya veya göstermeleri gereken teminata ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Yönetmelik kapsamında, nükleer tesis işleten kişi, Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından faaliyetine ilişkin yetkilendirme yapılmadan önce, nükleer maddenin taşınmasına ilişkin izin verilmeden önce ve transit geçişin gerçekleşmesinden 30 gün önce nükleer tesis için sigorta yaptırmak veya teminat göstermek zorunda olacak.
İşleten, her nükleer tesis ve her taşıma faaliyeti için, nükleer maddelerin Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik alanında yapılacak ve Kurumun iznine tabi her transit geçişine yönelik olarak ilgili faaliyet süresince geçerli, yönetmelik ile belirlenen tutarda ve zamanda sigorta yaptırmak veya teminat göstermek ve sigorta ya da teminata ilişkin belgeyi Kuruma sunacak.
İşleten tarafından sunulan sigorta bedeli veya teminat tutarı, termal gücü 10 megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile Kurum tarafından nükleer tesis işletmek için verilecek lisans öncesi yapılacak değerlendirme ile belirlenecek diğer nükleer tesisler için 700 milyon avro, bu kapsama girmeyen nükleer tesisler için 70 milyon avro ile sınırlı tutuldu.
Sigorta bedeli veya teminat tutarı, nükleer maddelerin taşınması için 80 milyon avro ve nükleer maddelerin transit geçişlerinde 80 milyon avro ile sınırlı olacak.
Sigorta yaptırma veya teminat gösterme yükümlülüğü yerine getirilmeden nükleer faaliyetin yürütülmesi halinde yaptırım uygulanacak.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31