‘Madencilerimizin tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getireceğiz’

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde sektörün önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Bayraktar, madencilik tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti. Sibel ACAR-ANKARA/ Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) kapanış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat […]

‘Madencilerimizin tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getireceğiz’
Burak Karagöl
  • Yayınlanma14 Kasım 2023 13:08

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde sektörün önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Bayraktar, madencilik tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Sibel ACAR-ANKARA/ Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) kapanış toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanı sıra İSGGM Genel Müdürü Fatih Bilal Alodalı, ÇSGB AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Ömer Faruk Cantekin ve çok sayıda sektör paydaşı katıldı.

Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada insanlık tarihinin en kadim ve meşakkatli uğraşlarından biri olan madenciliğin tüm dünyada üretim, teknolojik atılım ve ilerlemenin en temel unsularından biri olarak kabul edildiğini ifade etti.

“YER ALTI KAYNAKLARIMIZ ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN KİLİT BİR ROLE SAHİP”

Enerji üretiminden yüksek teknolojiye, sağlıktan uzay endüstrisine kadar geniş bir üretim yelpazesinin temelinde de madencilik faaliyetlerinin bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar; “Biz de Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki ‘Üreten Türkiye’ hedefimiz doğrultusunda yer altı kaynaklarımıza büyük bir önem atfediyoruz. Kaynak, teknoloji ve ARGE temeline oturan bir Türkiye madencilik sektörü için tüm paydaşlarımızla koordineli şekilde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Yer altı kaynaklarımızın enerji arz güvenliğimiz için kilit bir role sahip olduğunun da farkındayız. Bu anlayışla, yerin altında hangi kaynağımız varsa gün yüzüne çıkarmak, milletimizin hizmetine sunmak, ekonomiye kazandırmak en büyük gayemiz.  Türkiye’nin kaynaklarını, yüksek teknoloji ve evrensel kriterler çerçevesinde işleyerek Türkiye’nin geleceği için kullanmak için de son derece kararlıyız” diye konuştu.

Milli enerji ve maden politikası kapsamında ‘daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir’ enerji mottosuyla Türkiye’nin yüksek yerli kaynak potansiyelini ortaya çıkarmanın en büyük hedef olduğunu aktaran Bayraktar; “Enerjisini yerli kaynaklardan karşılayabilen ve enerji teknolojilerinde öncü bir Türkiye için çalışmalarımıza hız verdik. Enerjide Merkez ülke Türkiye düsturuyla, madencilikte de birçok eşiği başarıyla aştık, aşıyoruz. Rezerv ve pazar payı açısından dünyada ilk sırada olduğumuz Bor’dan yerli kömüre, nadir toprak elementlerimizden altın madenciliğine kadar her alanda üretim ve istihdamı sürekli olarak artırıyoruz” dedi.

“HEDEFİMİZ ‘TÜRKİYE YÜZYILI’NI MADENİN DE YÜZYILI YAPMAK”

Konuyla ilgili detayları paylaşan Bayraktar; “Yüksek ve verimli üretim mottomuzla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızla, 2022’deki yerli kömür üretimimiz 105 milyon tonu aşmayı başardı. Toplam 21 milyar ton olarak hesap ettiğimiz rezervimizi daha çok işleyerek yerli kömür üretimimizi katlayacağız.  Sadece kömürde değil, tüm kaynaklarımızda giriştiğimiz üretim mücadelemizle madencilik sektörümüzü ilmek ilmek dokumayı da sürdürüyoruz.  2022 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat yapılarak Cumhuriyet tarihinin en büyük maden ihracatı gerçekleştirdik. 2002’de binde 6 seviyesinde bulunan GSYH’deki madencilik payını 2022’de, yaklaşık 2 kat artırarak yüzde 1,4 seviyesine ulaştırdık. Bu payı yüzde 5’e yükseltmek için de çalışmalarımız durmaksızın devam ediyor.  Ancak halen bu konuda kat edeceğimiz önemli bir mesafe var. Zira hidrokarbonlarda olduğu gibi madenler konusunda da ciddi oranda ithalata bağımlı konumdayız. 2022 yılı verilerine göre kömür dahil, altın dışı toplam maden ithalatımız yaklaşık 12 milyar dolara ulaşmış durumda.  Bizim önümüzdeki dönem için temel hedefimiz Türkiye’yi madenler konusunda net ihracatçı konuma getirmektir. Bunu da Milli Maden Mücadelesi ile başaracağız. Petrol ve doğal gazda olduğu gibi madenlerimizi de önce insan, sonra çevre sonra katma değerli madencilik anlayışı ile ekonomiye kazandıracağız. Başlatacağımız seferberlik ile Türkiye’yi bu alanda kesinlikle net ihracatçı konuma getireceğiz.  Hedefimiz, ‘Türkiye Yüzyılı’nı madenin de yüzyılı yapmak” ifadelerini kullandı.

“MADENLERDEKİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ KATI KURALLARA BAĞLANDI”

Sektöre dair önemli düzenlemeler de gerçekleştiğini belirten Bayraktar, bu alanda madenci maaşlarının asgari ücretin en az iki katı olacak şekilde düzenlendiğini, haftada 45 saat olan çalışma süresini 37,5 saat ile sınırlandırdıklarını ve işletmelere istihdam ettikleri personel için sigorta poliçesi yaptırma zorunluğu getirdiklerini belirtti.

Madenlerdeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini de katı kurallara bağladıklarını vurgulayan Bayraktar; “Ani ve habersiz denetimlerimizi artırdık. Bu kapsamda bu yıl şu ana kadar 7 bin 179 denetim gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 8 bine çıkarmış olacağız. Bugün burada bir araya gelmemize vesile olan Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi ile de özellikle madencilik sektöründe iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesi, toplumsal farkındalığın arttırılması ve tüm paydaşların konuyla ilgili bilgi seviyelerinin geliştirilmesi yoluyla daha iyi çalışma koşullarının oluşturulması amaçlanmıştır. Biz de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak madencilik sektörümüzde emeği ve alın teriyle ülkemize hizmet eden 180 bin çalışanımızın tamamına, evrensel kurallarla güvenliği sağlanmış bir çalışma ortamı kurma hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“MADENCİLERİMİZİN TECRÜBESİNİ AFET KOORDİNASYONU KAPSAMINDA KURUMSAL BİR YAPI HALİNE GETİRECEĞİZ”

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinde sektörün önemli bir rol üstlendiğinin altını çizen Bayraktar, madencilik tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getirmek için çalışmalara başladıklarını belirterek; “6 şubat depremleri bizlere gösterdi ki madencilik sektörü özel bir teşekkürü hak ediyor. Deprem felaketleri sonrası canını ortaya koyarak, kahramanca insanımızın yardımına koşan madencilerimize de bu vesile ile huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Bir can daha kurtarabilmek için gece gündüz enkaz başında çalışan madencilerimizin başarısını ülkemiz ve tüm dünya takip etti. Biz de bakanlık olarak, madencilerimizin bu tecrübesini afet koordinasyonu kapsamında kurumsal bir yapı haline getirmek için çalışmalara başladık. Allah bizlere bir daha böyle acılar ve felaketler yaşatmasın” ifadelerini kullandı.

“MİSGEP KAPSAMINDA 23 BİN MADEN ÇALIŞANINA EĞİTİM VE SAĞLIK GÖZETİMİ SAĞLANDI”

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise yaptığı konuşmada iş sağlığı ve güvenliği söz konusu olduğunda akla gelen ilk mesleklerden birisinin madencilik olduğunu belirterek sözlerine başladı.

Bakan Işıkhan, yaptığı konuşmada; “Maden işçilerimizin güvenliği ve refahı bizim için her şeyden daha önemlidir. Dolayısıyla tek bir çalışanımızın dahi icra ettiği mesleğin risklerinden etkilenmediği, can ve sağlık tehlikesi yaşamadığı bir çalışma hayatı hepimizin asıl hedefi ve ortak arzusudur” diye konuştu.

Işıkhan, Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) kapsamında 23 bin maden çalışanına eğitim ve sağlık gözetimi sağlandığını, 625 işverene ve içerisinde mühendis, öğretmen, iş güvenliği uzmanı ve öğrencinin de bulunduğu 3 bin 885 paydaşa eğitim verildiğini de sözlerine ekledi.

Tören, Bakan Bayraktar ve Bakan Işıkhan’ın konuşmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında İSG Merceğinden Geleceğe Güvenle Bak Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni ile sona erdi. Törende, iş sağlığı güvenliği temalı fotoğraflarda ödül almaya hak kazanan katılımcılara plaket takdim edildi.