Kontek Otomasyon grubu, 25. yılında yeniden yapılanarak ve grup şirketlerinden Konar Enerji ile birleşerek enerjide otomasyon ve dijitalizasyon çözümlerinde yer alacak. Kontek Otomasyon Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji projelerini dijitalizasyonla zengileştirerek 2020 yılında dünyaya açılmayı hedeflediklerini söyledi. 1994 yılında kurulan ve 2019’da grubun 25. yılında grup şirketlerinden Konar Enerji […]
Kontek Otomasyon grubu, 25. yılında yeniden yapılanarak ve grup şirketlerinden Konar Enerji ile birleşerek enerjide otomasyon ve dijitalizasyon çözümlerinde yer alacak. Kontek Otomasyon Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji projelerini dijitalizasyonla zengileştirerek 2020 yılında dünyaya açılmayı hedeflediklerini söyledi.
1994 yılında kurulan ve 2019’da grubun 25. yılında grup şirketlerinden Konar Enerji ile birleşme kararı alan İzmir merkezli Kontek Grubu, enerjide dijitalizasyon konusunu ana odağı haline getirdi. Hem endüstri hem de enerji alanındaki deneyimlerini bir araya getiren Kontek, sunduğu çözümlerle, öncelikle endüstride tüketilen enerjide verimlilik sağlamayı ve kalan enerji ihtiyacını da maksimum ölçüde yenilenebilir enerji ile karşılamayı hedefliyor.
“Enerji ve Ötesi” mottosuyla dijitalizasyonu odağına alan grup, yenilenebilir enerji sektöründe ve endüstrinin her alanındaki enerji üretim ve tasarruf çözümlerini, dijital otomasyon teknolojileriyle birleştirdiği elektrik mühendisliği vetaahhüt tecrübesiyle yatırımcılara sunacak.
“ENERJİDE UÇTAN UCA HİZMET SAĞLAYAN BİR FİRMA OLMAYI PLANLIYORUZ”
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Kontek Otomasyon Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir; “Hem EPC şirketlerinin hem de sektörün dönüşümü bu yıl daha fazla dijitalizasyon, ileri otomasyon becerileri, yazılım ve yapay zekâ çerçevesinde gerçekleşiyor. Biz de yeniden yapılanmamızı ‘dijitalizasyon’ üzerine kurduk. Böylece bir yandan müşterilerimize en yüksek verimliliği ve yatırım geri dönüşünü sağlarken bir yandan da çevreye maksimum oranda duyarlı teknolojilerin kullanımını ve geliştirilmesini artırmayı hedefliyoruz. Enerjide uçtan uca hizmet sağlayan bir firma (ESCO) olmayı planlıyoruz. Bunu yaparken ekolojik denge ve kaynakları maksimum oranda gözeteceğiz. Ayrıca 2020 yılında dünyaya açılmayı da hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Özdemir, güneş enerjisinde 30 MW kendilerine ait, 70 MW diğer yatırımcılara ait ve toplamda 100 MW kurulum gerçekleştirdiklerini belirtti.
KARBON SALIMINI EN AZA İNDİRMEK AMAÇLANIYOR
Yenilenebilir enerji projelerini enerji tasarrufu ve dijitalizasyon ile zenginleştirerek 2020 yılında dünyaya açılacak olan Kontek, solar lease modelini kullanarak öncelikle İspanya ve Hollanda pazarlarına giriş yapacak. Bir ‘yap-işlet-devret’ modeli olan solar lease, bir güneş enerjisi santralinin tüm aşamalarının yönetildiği ve kiracının (yatırımcının) sistem elektrik üretene kadar bir kira bedeli ödediği bir sistem. Solar lease modeli, teknik bir sorun ile karşılaşılmayacağını belgeleyen uzun vadeli bir performans sözleşmesi ile hayata geçiriliyor. Yatırımcı böylece yerel üretim tarifesi ücretlendirmesinden daha az kira bedeli ödeyerek sahip olduğu bir yatırımı hayata geçirmiş oluyor.
Dijitalizasyondan faydalanarak müşterilerinin enerji giderlerini en aza indirmeyi hedefleyen Kontek bu amaçla mükemmel enerji tasarrufu çözümleri ve yenilenebilir enerji santralleri sunmak üzere çalışacak. Bunun için en yeni teknolojileri kullanacak olan şirket çevre bilincinde öncü olmayı ve sunduğu çözümlerle yer aldığı projelerdeki karbon salımını da en aza indirmeyi amaçlıyor.
KONTEK 5 ANA OPERASYONEL BİRİMLE HİZMET SUNACAK
Kontek Otomasyon, bundan sonraki tüm hizmetlerini dijitalleşmenin büyük ölçüde şekillendirdiği ‘Contracting (Taahhüt)’, ‘Automation (Otomasyon)’, ‘Drives (Sürücüler)’ ‘Konar(Solar EPC)’ ve ‘Solargy(İşletme&Bakım)’ adlı 5 ayrı operasyonel birimle sunacak.
Contracting (Taahhüt): Taahhüt alanında su, atık su, yiyecek içecek, maden, enerji, demir çelik ve cam / çimento sektörlerinde uçtan uca enerji çözümleri sunan Kontek, bu alandaki projelerini daha yüksek oranda sürdürülebilir enerji tasarruflu hale getirmeyi amaçlıyor. Şirketin bu alandaki projeleri Türkiye’nin yanı sıra halen Ukrayna, Gürcistan, Bahreyn ve Kuveyt’te gerçekleştiriliyor.
Automation (Otomasyon): Kontek, özellikle endüstriyel tesislerdeki mühendislik kabiliyetleri ve tecrübesiyle network haberleşme donanım ve yazılım altyapısının kurulması; PLC, HMI, Scada programlarının yazılması; enerji verimlliği projelerinin geliştirilip saha uygulamalarının yapılması ve hibrit enerji sistemlerinin izlenmesi ve kontrolü ile ilgili yazılım ve donanım geliştirilmesi hizmetleri sunacak. Bu hizmetler otomasyon panolarının dizayn ve imalatı, bilgi işlem otomasyonları ile yazılım entegrasyonları, mühendislik ve saha testleri ve devreye alma başlıklarında verilecek.
Drives (Sürücüler): Dünyanın önde gelen birçok firmasının tek yetkili distribütörlüğünü yürüten Kontek ürün satış organizasyonu, deneyimli kadrosu ile satış, destek ve servis hizmeti sağlıyor. Ürün portföyünün genişletilmesi ve geliştirilmesi hedefiyle çalışan Drives bölümü aynı zamanda Kontek’in enerji tasarrufu ve verimliliği projeleri ile enerji sürekliliği, enerji maliyetlerinin azaltılması, çevre ve iklim değişikliğine karşı mücadelenin artırılması stratejik hedeflerine de doğrudan katkıda bulunacak.
Konar: Uluslararası Enerji Ajansı IEA, güneş enerjisinin önümüzdeki 5 yıl içerisinde kurulacak yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 60’ını tek başına sağlayacağını öngörüyor. Kontek, birleşerek bünyesine aldığı “Konar” birimiyle, en temiz enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi sistemlerinde yurtiçi ve yurtdışında, çatı ve saha santrallerinde, mühendislikten (EPC) devreye almaya kadar maksimum sürdürülebilirlik hedefi ile anahtar teslim çözümler sağlamaya devam edecek. Konar, güncel PV solar, depolama ve şebeke otomasyon teknolojleri ile, proje geliştirme, yatırım, EPC hizmetleri, proje finansmanı ve işletme ve bakım alanlarında hizmet verecek.
Solargy: Son derece vizyoner bir yaklaşımla geliştirilen ‘Solargy’ birimi, üstün otomasyon bilgisiyle güneş enerjisi santrallerindeki hataları analiz etmek, raporlamak ve ekibi ile tüm O&M hizmetlerini sunmak üzere dizayn edildi. Solargy, güneş enerjisi santrallerinde mühendislik tecrübesi ve donanımlı ekibi ile yüksek performans ve sürdürülebilir enerji üretimini sağlamak için kestrimci? bakım ve performans arttırıcı çözümler sunarak işletme & bakım hizmetleri vererek hem yatırımcının hedeflediği yatırımın geri dönüşünü sağlamayı hem de hedeflenen performans ve üzeri değerlere ulaşmayı mümkün hale getirecek.
DİJİTALİZASYON ODAĞINDA 2 AYRI PLATFORM
Kontek’in yeni ana operasyonel birimlerinin yanı sıra yine dijitalizasyon odağında 2 ayrı platform da hayata geçirildi. LOGGMA yazılımla birlikte geliştirilen ve güneş enerjisi santrallerinde yapay zeka ile akıllı ve anında arıza tespiti ile daha çok üretim sağlayacak olan Solarify, gelişmiş izleme sistemleri sayesinde yapay zeka algoritmalarını harmanlayan bir performans, analiz, izleme ve işletme bakım yönetim platformu. Solarify, esnek yapıda IOS, Android, iPad, Windows ve benzeri tüm platformlarla uyumlu bir yazılıma sahip.
Yine LOGGMA yazılım iş birliği ile geliştirilmiş olan Enerify platformu ise yapay zeka algoritmaları ile harmanlanmış enerji yönetimi sistemleri ile endüstriyel ve ticari tesislerde elektrik enerjisinin her anlamda tüketimini optimize eden, yatırımcıya tavsiyelerde bulunan bir dijital platform olarak yine Kontek’in müşterilerine sunacağı etkin dijitalleşme ürünlerinden biri olacak. Her iki ürün Kontek’in yurt dışı projelerinde de sunuluyor olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TESAB’ın düzenlediği IV. Enerjide Dijital Dönüşüm Panelleri başlıyor19 Kasım 202415:26 TP Petrol’ün kontrolünün Zeren Group Yatırım AŞ tarafından devralınmasına onay19 Kasım 202413:16 Şahbazov, Türkiye ile yeşil enerjide işbirliğini güçlendireceklerini söyledi19 Kasım 202413:15 Brent petrolün varil fiyatı 73,20 dolar19 Kasım 202411:50 İnci Akü, ‘Akümgelsin Garaj Aktiviteleri’ ile yolların enerjisini yeniliyor19 Kasım 202410:57