ISTRADE 2019 ‘ETD Istanbul Traders Meeting’ ile sona erdi

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de ‘ETD Istanbul Traders Meeting’ ile sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 Elektrik Ticaret Derneği’nin toplantısıyla sona erdi. Enerji Ticareti Derneği’nin açılış konuşmacıları ETD Başkan Vekili Mustafa Karahan, EPİAŞ Genel […]

ISTRADE 2019 ‘ETD Istanbul Traders Meeting’ ile sona erdi
Servet Uzun
  • Yayınlanma30 Nisan 2019 19:29

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de ‘ETD Istanbul Traders Meeting’ ile sona erdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 Elektrik Ticaret Derneği’nin toplantısıyla sona erdi. Enerji Ticareti Derneği’nin açılış konuşmacıları ETD Başkan Vekili Mustafa Karahan, EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu oldu. EPİAŞ Strateji ve İş Geliştirme Uzmanı Yusuf Sinan Akıncı ise ‘İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası’ sunumunu yaptı.

ETD Başkan Vekili Mustafa Karahan, “ETD hep serbestliği ve piyasanın doğruluğunu savunduğu için diğer derneklerin önüne geçiyor. Piyasanın serbestleşmesi ve gelişmesi için çalışıyoruz. Enerji ticaretinde serbestleşme gibi konuların tüm sektöre ve Türkiye’ye katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tüm sektörün de EPİAŞ’la çalışması çok kıymetli” dedi.

EPİAŞ Strateji ve İş Geliştirme Uzmanı Yusuf Sinan Akıncı,‘İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası’ isimli bir sunum yaparak şöyle konuştu:

“Vadeli işlemler Forward ve Futures Sözleşmeleri üzerine daha çok konuşuluyor. Uzlaşma şekline göre sözleşmeler farklılaşıyor. İki piyasa arasında farklılıklar bulunuyor. Futuresorganize piyasalarda, Forward ise tezgah üstü piyasalarda işlem görüyor. Forward’da karşı taraf riski varken, Futures’deişlemler takas kurumu tarafından garanti edilir. Piyasalarda teklif bölgesi, teslimat dönemi ve yük tipi olarak üç çeşit özelliğe sahip kontratların olması gerekiyor. En düşük işlem limitimiz ise 1 lot olacak. İşleme açık kontratlar için piyasa katılımcıları maksimum 6 ay, 11 çeyrek ve 2 yıl sonrası için işlem yapabilecek. Piyasamız fiziksel teslimata göre hareket edecek. Saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında seanslarımız olacak. Gün içinde işlem yapılmazsa da anket, ihale ya da teorik fiyat yöntemleri yapılacak.

Teslimat dönemleri ve yük tipleri aynı olan ters yönlü pozisyonlar netleştirilir. Netleşme sonucunda oluşan kar veya zarar teminat hesabına dahil ediliyor. Net 10 lot satış pozisyonu üzerinden teminat hesaplanır. Hesaplanan kar veya zarar ise teminat hesabında kullanılıyor. Teslimat dönemi içerisinde belirli riskler bulunuyor. Teslimat riski, fiziksel teslimat riski ve spot fiyatlarındaki değişim risk olarak görülüyor. Teminatlar net pozisyon miktarları üzerinden hesaplanacak. Teklif verme aşamasında teminat yeterliliği kontrol edilecek ve hem alış hem satış pozisyonları için teminat yatırılması gerekecek. Teslimat dönemimiz de her zaman aylık hesaplanacak.

‘Fiziksel Teslimat Teminatı’ ise teslimat dönemi için PK’nınuzun veya kısa pozisyonu için yatırması gereken teminat tutarıdır. Bu teminat, temerrüt durumunda İTEP eşleşme fiyatıyla PTF arasında oluşabilecek fiyat farkına karşı alınıyor.

Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş., Enerji Ticaret Derneği Kıdemli Piyasa Analisti ve Ticaret Müdürü Yusuf İlimsever’in moderatör olduğu ‘İleri Tarihli Fiziksel Teslimatlı Elektrik Piyasası’ oturumunda CK Enerji Yatırım Enerji Ticareti Direktörü Hüseyin Yeğin, Cenal Elektrik Üretim A.Ş. Enerji Ticareti Müdürü Melike Kaya ve EPİAŞ Strateji ve İş Geliştirme Yönetmeni Hasan Silahtaroğlu konuşmacı olarak yer aldı. Enerjisa Üretim Santralleri A.Ş., Enerji Ticaret Derneği Kıdemli Piyasa Analisti ve Ticaret Müdürü Yusuf İlimsever, “Bu panelde alıcı ve satıcı için değerlendirme olacak” dedi.

CK Enerji Yatırım Enerji Ticareti Direktörü Hüseyin Yeğin, “Bazı kat sayılar var teminatlarla ilgili. Fiyatlar son 6-7 aydır çok belirsiz gitti. Piyasada şeffaflık sağlayacak her türlü piyasayı destekleriz. Bu konuda maliyetleri yeniden düşünmeliyiz. Kar marjları yüzde2 seviyelerinde. İTEP’in al-sat yapanlar için yararı tartışılamaz. Biz, STK sürecinitüketicilerle yaptığımızda onları işlem yapmaya zorluyorduk. İTEP o anlamda bize yardımcı oldu. Nakli uzlaştırma istediğimiz bir şey değil, aylık olmalı. Müşterilerin ödeme vadesini takip etmek güç” diye konuştu.

Cenal Elektrik Üretim A.Ş. Enerji Ticareti Müdürü Melike Kaya, “Kontrat yapıldığı anda önce yeni limitler yapılana kadar işlem yapamıyoruz. Gelen teminata, teslimatta ekleniyor. Teslimat vadesi geldiğinde 69 milyon teminat azalacak ve 20 milyon kadar teminata düşecek. Başlangıç teminatının yüksek olması hızlı aksiyon almamızı engelleyecektir. Piyasa çeşitliliği ne kadar fazla olursa, piyasa o kadar da güçlü olur” ifadelerini kullandı.

EPİAŞ Strateji ve İş Geliştirme Yönetmeni Hasan Silahtaroğlu, “Sektörün durumundan kaynaklı çok ciddi talep gelmeye başladı. İTEP projesine başladığımız zaman bizden önce proje Borsa İstanbul’daydı. Biz dünyadaki en iyi piyasaları inceledik. EPİAŞ’ın da katılımcılarla ilgilenerekyürüttüğü bir proje oldu. Biz en iyi piyasayı değil en sürdürülebilir piyasayı yapmak istedik. Katılımcıların görüşleriyle birlikte şekillendi. Tüm konular ise teminata çıkıyor. Teminatı anlamanız için enerji sektörünü iyi tanımanız gerekiyor.  Enerji sektöründe şuan ciddi bir güven sorunu da var. Aylık uzlaştırma modelini seçtik. Aylık model tüketiciler arasında farklılık oluşturmuyor. Herkesi memnun edecek bir çözümün olmadığını beliyoruz. Ama en fazla katılımcıyı memnun edecek çözümler bulmaya çalışıyoruz. Eğer İTEP iyi çalışırsa OTC’yi de destekleyeceğini düşünüyorum. Kontrat çeşitliliği arayan katılımcılar yine OTC ile çalışmaya devam edecektir. Bunun yanında kamu tarafının da OTC’yicanlandırabileceğini düşünüyorum” dedi.

Jeotermal enerjinin toplam elektrik üretimindeki payı artmaya devam ediyor