Türkiye, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından Mersin’de inşası süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle nükleer enerji dünyasına adım atmaya hazırlanırken, dünyada da “İklim değişikliğiyle mücadelenin yolu nükleer enerjiden geçiyor” görüşü kabul görmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde küresel iklim değişikliğiyle başa çıkmak için nükleer enerjinin ideal çözüm olduğunu söyleyen Microsoft’un kurucusu ünlü iş insanı Bill Gates’in […]
Geçtiğimiz günlerde küresel iklim değişikliğiyle başa çıkmak için nükleer enerjinin ideal çözüm olduğunu söyleyen Microsoft’un kurucusu ünlü iş insanı Bill Gates’in açıklamalarına, Türk bilim çevreleri de destek verdi. Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü “Nükleer enerji günümüzde iklim değişikliğinin önüne geçilebilmesi açısından önemli bir avantaj sağlayabiliyor” dedi.
İklim değişikliğinin, dünyanın geleceğini tehdit eden en önemli çevre sorunlarının başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Güllü, nükleer enerjinin, enerji üretimi sırasında sera gazı emisyonuna neden olmayan düşük karbonlu bir enerji üretim kaynağı olduğunu belirtti. Güllü “Nükleer santraller, enerji üretimi sırasında neredeyse hiç sera gazı emisyonuna ya da diğer hava kirleticilerine neden olmaz” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2016 yılında 175 ülke tarafından imzalanan Paris Anlaşması’nın düşük karbonlu enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ettiğine dikkat çeken Güllü, “Bu anlaşma, küresel ortalama sıcaklıklardaki artışı sanayi öncesi seviyelere göre 2 derecenin oldukça altına düşürmeyi hedefliyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, dünyadaki elektriğin yaklaşık yüzde 70’i şu anda yanan fosil yakıtlardan sağlanıyor. Ancak 2050 yılına kadar iklim hedeflerine ulaşmak için, elektriğin yüzde 80’inin düşük karbonlu kaynaklardan karşılanması lazım. Bu da ancak, nükleer enerji gibi temiz, düşük karbonlu teknolojilerin kayda değer şekilde artırılması ile sağlanabilir” diye konuştu.
Nükleer enerjiyle, dünya elektriğinin neredeyse yüzde 11’inin üretildiğini ve bu oranın dünyadaki düşük karbonlu elektriğin üçte birine karşılık geldiğini söyleyen Prof. Dr. Güllü, şöyle devam etti:
“Küresel elektrik talebinin 2050 yılına kadar neredeyse 2 katına çıkması bekleniyor. Bu yüzden, nükleer enerjinin ve diğer düşük karbonlu kaynakların dünyanın enerji üretimindeki payının önemli oranda artması sağlanmalı. Aksi halde iklim hedeflerinin karşılanması olanaksız hale gelebilir. Pek çok ülke, nükleer atık bertaraf ve güvenlik önlemlerindeki teknolojik gelişimlere bağlı olarak nükleer enerjiyi mevcut enerji üretim programları içine alıyor. Bu durum, nükleer enerjinin iklim değişikliğinin azaltılması gibi çevresel ve sosyo-ekonomik faydalarının dünya ülkelerince kabul edildiğini gösteriyor.”
Ünlü iş insanı Bill Gates de geçtiğimiz günlerde “Gates Notes” adlı blogunda şunları dile getirmişti:
“Sera gazı emisyonları 2018’de yükseldi. Benim için, bu kötü iklim değişikliği senaryolarını önlemenin tek yolu temiz enerjide atılımlara imza atmak. Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetlerinin düşmesinden mutluyum. Onları uygun olan her yerde konuşlandırmalıyız. Ancak güneş ve rüzgar aralıklı enerji kaynaklarıdır. Güneşin parlamadığı ya da rüzgârın esmediği zamanlar için yeterli enerjiyi depolamamıza izin verecek süper ucuz pillere yakın zamanda sahip olma ihtimalimiz yok. Nükleer, iklim değişikliği ile başa çıkmak için ideal bir çözüm. Çünkü günde 24 saat kesintisiz enerji üreten, karbon içermeyen, ölçeklenebilir tek enerji kaynağı. Kaza riski gibi sorunlar inovasyonla çözülebilir. ABD liderlerini bu alanda ikna etmeyi umut ediyorum.”
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu ROSATOM tarafından inşa edilecek Akkuyu NGS, bin 200 megavatlık 4 üniteden oluşacak. Akkuyu NGS 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul’un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek. Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak Akkuyu NGS’nin üretimi, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak. Akkuyu NGS sera gazı açısından da en temiz seçenek olarak öne çıkacak. Akkuyu sıfır emisyonla enerji üretirken, aynı elektriği üretecek ithal kömür santrali 60 yılda çevreye 2 milyar ton karbon salacak. Eşdeğer bir gaz santrali yapılırsa da, doğaya 950 milyon ton karbon salınacak.
Türk çocuklar ROSATOM’un “Uluslararası Akıllı Tatiller” programına katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59