
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) ev sahipliğinde, elektrik ve doğal gaz dağıtım sektörlerinde kullanılan yabancı yazılımların yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik ‘Yerli Yazılım Ekosistemi Çalıştayı’ gerçekleştirildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, elektrik ve doğal gaz dağıtım sektörlerinde kullanılan yabancı yazılımların yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda kurumun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Yerli Yazılım Ekosistemi Çalıştayı’na kamu ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda teknoloji uzmanı da katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmalarında, yerli yazılımların geliştirilmesinin, sektörde bağımsızlık, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
2023 yılı Ocak Ar-Ge döneminde başlayan ‘Yerli Yazılım Ekosistemi Proje Çağrısı’ kapsamında yapılan proje başvuruları ve geliştirilmesine başlanan yazılımlara ilişkin bilgilendirme yapıldı. Ayrıca katılımcılar tarafından, yerli yazılımlar aracılığıyla yerli üretimin desteklenmesinin ve ekonominin güçlendirilmesinin önemi ve gerekliliği vurgulandı.
Yerli yazılımda stratejik iş birliği fırsatları değerlendirildi
Çalıştayda, yerli yazılım ekosisteminin nasıl güçlendirilebileceği ve bu sürecin nasıl hızlandırılacağı konusunda detaylı bilgilendirme yapıldı. Özellikle yazılım kalite yönetimi ve belgelendirme süreçlerinin, yerli yazılımların değerini artırmada kritik bir rol oynayacağına dikkat çekildi. Ayrıca katılımcılar tarafından yerli yazılımların yüksek kalite standartlarına ulaşabilmesi için ulusal ve uluslararası belgelendirme süreçlerine uyum sağlamalarının önemi vurgulandı.
Yazılım kalite yönetimi ve belgelendirme konularında, yerli yazılım geliştiren firmaların karşılaştığı zorluklar da çalıştayda tartışıldı. Yazılım sektöründe kalite standartlarının sağlanmasının; ürünlerin daha güvenilir ve sürdürülebilir olmasına sağlayacağı katkı vurgulanırken ana veri yönetimi ve entegrasyon süreçleri konularında yapılan sunumlarla, farklı yazılım çözümlerinin birlikte uyumlu ve verimli çalışabilmesi için gereklilikler ve alınması gereken tedbirler üzerinde duruldu.
Bilindiği gibi özellikle ana veri yönetimi ve veri güvenliği, elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri için kritik öneme sahip alanlar arasında yer alıyor. Çalıştayda, verilerin doğru ve güvenli bir şekilde yönetilmesi için yerli yazılımların sahip olması gereken nitelikler ele alındı. Ayrıca, entegrasyon süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi adına yerli yazılım çözümlerinin birbirleriyle uyumlu çalışacak şekilde geliştirilmesinin gerektiği vurgulandı. Böylece proje çağrısı kapsamında geliştirilen yerli yazılımların dünya standartlarında kaliteli ve rekabetçi seviyeye ulaşabilmesi için sektördeki tüm paydaşların birlikte hareket etmesinin önemi vurgulanırken stratejik iş birliği fırsatları da değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33