Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar Gas&Power’ın sorularını yanıtladı. Enerjisa Dağıtım’ın 2019 hedefleri ve projelerini paylaşan Pınar, iş sağlığı ve güvenliği alanında hayata geçirdikleri Ar-Ge çalışması olan simülasyon eğitim programı EDSİS’in heyecanını yaşadıklarını anlattı. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, 2019 yılında dağıtım iş kolumuzda, makroekonomik gelişmeleri yakından takip ederek […]
Gazetemizin sorularını yanıtlayan Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, 2019 yılında dağıtım iş kolumuzda, makroekonomik gelişmeleri yakından takip ederek yatırım planlamalarımızı gerçekleştireceğimiz, müşterilerimize sunduğumuz yeni uygulamalar ile hizmet kalitesini hep daha iyiye taşıyacağımız, akıllı şebeke ve Ar-Ge çalışmalarımız ile enerji sektörünün geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğimiz bir yıl hedefliyoruz” dedi.
Enerjisa Dağıtım’ın hâlihazırda geldiği nokta, faaliyetleri ve mevcut büyüklüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?
Enerjisa Dağıtım Şirketleri olarak AYEDAŞ, Başkent EDAŞ ve Toroslar EDAŞ bölgelerimizde bulunan 14 ilde yaklaşık 21 milyon kullanıcıya elektrik dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki her 4 kişiden 1’inin elektriğini sağlıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz illerde çalışmalarımızı insan, çözüm ve inovasyon odaklı yürütüyor, yalnızca bugünün operasyonları için değil, geleceğin şebekesi için planlamalarımızı hayata geçiriyoruz. 2018 yılında AYEDAŞ, Başkent EDAŞ ve Toroslar EDAŞ olarak toplam 1.6 milyar TL yatırım gerçekleştirdik.
Teknoloji ve Ar-Ge alanında ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Kullanıcılarımıza kesintisiz ve sürdürülebilir elektrik sunmak için teknoloji yatırımlarımızı ve Ar-Ge faaliyetlerimizi yoğun bir biçimde sürdürüyoruz. Birçok alanda sektörde ilk olarak hayata geçirdiğimiz projelerimizden kısaca bahsedecek olursak;
İş sağlığı ve güvenliği bizim en önemli önceliğimiz. Bu sebeple bu konudaki Ar-Ge çalışmalarımız bizim için büyük önem taşıyor. Bu konuda son günlerde hayata geçirdiğimiz simülasyon eğitim programı bizim için çok heyecan verici bir proje oldu. Sanal Gerçeklik Tabanlı İş Sağlığı ve Güvenliği Simülasyonlarının Geliştirilmesi (EDSİS) Projemiz ile çalışanlarımıza sanal ve artırılmış gerçeklik yoluyla tehlikeli durumları dijital ortamda yaşatarak farkındalık yaratılmasını amaçlıyoruz. Projede belirlenmiş senaryolara uygun olarak hazırlanan ekipman ve yazılımlar aynı zamanda saha personellerimiz tarafından test edildi. Şimdi geliştirilen İSG simülasyonlarını çoğaltılıp daha fazla bölgede eğitim amaçlı kullanıma sunacağız. Bu projemiz TÜBİTAK tarafından da destek aldı.
Saha çalışmalarında risk teşkil eden ve hayati önem taşıyan işler için sektörde bir ilki hayata geçirerek çalışanlarımızın canlı takibiyle iş öncesi görüntülü kontrol ve teyitler yapmaya başladık. Operatörlerimiz sahada iş başlangıcında, iş bitişinde ve tehlikeli işlerde görüntülü kontrol ve teyit sürecini zorunlu olarak kullanıyor. Böylece sahada iş yaparken dokunmadan önce kontrol, kişisel koruyucu kullanımı, enerji kesme ve verme işlemlerinin doğru yapılmasının teyidinin alınması ve eksikliklerin gerekli eğitimlerle tamamlanması sağlanıyor.
Akıllı şebeke hedefimizin önemli bölümünü oluşturan dijitalleşme çalışmalarımıza da hızla devam ediyoruz. Enerjisa Dağıtım Şirketleri olarak, 3 farklı haberleşme yapısını bir arada kullanabilen hibrit akıllı sayaçlar geliştirdik. Uzaktan kontrol edilebilen akıllı sayaçlar; açma kesme, talep tarafı yönetimi, fiziksel güvenliğin sağlanması, manyetik müdahalelere karşı alarm oluşturma ve kesinti algılama özelliklerine sahip. Panasonic iş birliği ile geliştirilen akıllı sayaçlar, sahip oldukları hibrit haberleşme altyapısı ile PLC/GSM/RF haberleşme teknolojilerinden herhangi ikisini aynı sayaç üzerinde destekleyecek. Bu sayede sayaçla uzaktan haberleşmenin koptuğu anda sayaca bağlı hibrit haberleşme modülünden alternatif olanının devreye girmesiyle sistem sürekliliği sağlanabilecek.
7 ülkeden 10 iş ortağı ile yürüttüğümüz ve Avrupa Komisyonu Çerçeve Programı Horizon 2020 kapsamında fonlanan PEAK APP projemizi ile fazla yatırıma gerek duymadan elektrik talebini yönetmeye yönelik kullanımı kolay bir mobil uygulama geliştirmeyi amaçladık. Bu projemiz ile TÜBİTAK tarafından Başarı Ödülüne layık görüldük.
Bunların yanı sıra şebekelerde kullanılmak üzere tasarlanacak yapay zekâ tabanlı yazılımla kayıp-kaçak tespiti yapılması, sayaçlara yapılan siber saldırıların ve anomali durumlarının tespit edilmesi ve teknik kayıpların analiz edilmesi amacıyla, 2018 yılında SECUREGRID projesini başlattık. Bu Projemiz Avrupa Birliği ITEA kümesi tarafından fonlanıyor.
Dağıtım şebekelerimizde farklı amaç, yapı ve kapasitede depolama sistemlerinin kurulması, amaçlarına uygun olarak işletilmesinin sağlanması ve uygulamaların karşılaştırılması amacıyla bir proje yürütüyoruz. Proje ile enerji arzının en optimum maliyetle sağlanması, depolama sistemleri ile yenilenebilir enerji sistemlerinin üretimdeki paylarının attırılması, şebeke yatırımlarının daha etkin yapılabilmesi gibi birçok önemli sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz.
Yukarıda saymış olduğum projelerin yanı sıra tarımsal sulama alanlarında dronlarla sayaç okuma, enerji depolama gibi birçok proje üzerindeki çalışmalarımız da devam ediyor.
Enerjisa Dağıtım Şirketleri olarak gençlerimiz için mesleki ve teknik eğitim alanında yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Gençlerimizin geleceğimiz olduğu gerçeğinden yola çıkarak Enerjisa Dağıtım Şirketleri olarak yeni nesil yetenek yönetimi programımız olan “Enter” ile 4. Sınıf ve yüksek lisans elektrik elektronik mühendisliği öğrencilerine enerji sektörünü ve Enerjisa Dağıtım süreçlerini deneyimleyecekleri fırsatlar sunuyoruz. Bir yıl süren bu Program kapsamında Yatırım Yolu, Müşteri Yolu ve Şebeke Yolu olarak adlandırdığımız bölümlerde rotasyon usulüyle görev alan aday mühendisler, dağıtım bünyesindeki tüm mühendislik fonksiyonları hakkında bilgi edinirken kendilerine atanan yetenek koçlarının yardımlarıyla ilgi alanlarını keşfedebilme olanağı yakalıyorlar.
Öte yandan enerji sektöründe bir ilk olma özelliği taşıyan Mobil Eğitim Merkezimiz ile elektrik dağıtımı sektöründeki teknik eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız Protokol kapsamında öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin okullarına kadar götürüyoruz. Proje kapsamında 2017 yılında bu yana Tekniker/ Teknisyen, Mühendis, Lise ve Üniversite öğrencisi dâhil 1700 kişiye eğitim verdik.
Özel şirketlerin katılımı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan İşbirliği Protokolü aracılığıyla uygulanan gönüllülük temelli bir program olan “Meslek Lisesi Koçları Programı”nda 2018 yılından bu yana çalışanlarımız 10. ve 11. Sınıf meslek lisesi öğrencilerine gönüllü grup koçluğu yapıyor. Bu Program kapsamında şimdiye kadar 61 gönüllü çalışanımız Ankara, İstanbul ve Adana illerine 214 öğrenci ile buluştu ve onların hayata hazırlanmalarına yardımcı oldular.
2019’da Enerjisa Dağıtım Şirketlerinin öncelikli konuları ve çalışmaları neler olacak?
2019 yılında dağıtım iş kolumuzda, makroekonomik gelişmeleri yakından takip ederek yatırım planlamalarımızı gerçekleştireceğimiz, müşterilerimize sunduğumuz yeni uygulamalar ile hizmet kalitesini hep daha iyiye taşıyacağımız, akıllı şebeke ve Ar-Ge çalışmalarımız ile enerji sektörünün geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğimiz bir yıl hedefliyoruz.
Elektrik dağıtımında başta müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesi olmak üzere Bakanlık ve EPDK’nın önem verdiği konu başlıklarında sektörde önemli ilerleme kaydedildi. Enerjisa Dağıtım’ın müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesini arttırmak için yürüttüğü ve planladığı faaliyetler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Müşterilerimize tüm süreçlerimizde daha iyi bir hizmet verebilmek için müşteri yolculukları yapıyor ve işlerimize müşterinin gözünden bakarak süreçlerimizi bu doğrultuda iyileştiriyoruz.
Örneğin; elektrik kesintisi ile ilgili yapılan başvurularda tahmini enerji verilme saati ve enerjinin verilme saati gibi ara bilgilendirmeleri müşterilerimize SMS aracılığı ile iletmeye başladık. Çağrı merkezimizi birden çok defa arayarak ulaşan müşterilerimizin çağrı analizlerini yapıyoruz. Çağrı merkezine gelen aramaların metne dönüştürülmesi (speech-to-text) teknolojisi sayesinde metne dönüştürülen çağrı kayıtları üzerinde önceden belirlenen anahtar kelimelerin yakalanması sağlanıyor. Böylelikle anahtar kelimeler konuşma metninde geçtiği zaman ilgili operasyon birimlerine otomatik olarak e-posta alarmları üretiliyor. Müşterilerimizin taleplerini daha hızlı alabilmek ve çözüm üretebilmek adına Mobil 186 uygulamamızı hayata geçirdik. Öte yandan müşteri odaklı çalışmalarımızla ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi sahibi olmaya hak kazandık.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59