TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Odağımızda arz güvenliği, verimlilik, rekabetçilik, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları, AR-GE ve teknolojik gelişim gibi kritik alanlar bulunuyor” dedi. TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler Gas&Power’a özel açıklamalarda bulundu. Grubun Türkiye Enerji Zirvesi’nde kullandığı “Sürdürülebilir Enerji için Sürdürülebilir Gelecek” sloganıyla ilgili de bilgiler veren Zaimler, TÜSİAD’ın Alt […]
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler Gas&Power’a özel açıklamalarda bulundu. Grubun Türkiye Enerji Zirvesi’nde kullandığı “Sürdürülebilir Enerji için Sürdürülebilir Gelecek” sloganıyla ilgili de bilgiler veren Zaimler, TÜSİAD’ın Alt Çalışma Grupları’nın faaliyetlerini de anlattı.
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu ve yürüttüğü faaliyetlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Enerji sektörü Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişim hedefleri için stratejik ve hayati bir öneme sahip. Biz de TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu olarak enerji sektörünün güçlü ve sürdürülebilir büyümesine katkı sunmak için gönüllülük esasında çalışan güçlü bir ekibiz.
Enerjinin sınırları çok geniş olduğundan, çalışma grubumuz sadece enerji sektöründen değil banka, hukuk gibi diğer alanlardan ve hatta TÜSİAD Sanayide Dönüşüm ve Çevre ve İklim Değişikliği Çalışma Gruplarından gelen temsilcilerin katılımları ile oldukça güçlü ve bütünleşik bir fikir havuzu oluşturuyor. Oluşturduğumuz alt çalışma gruplarımızın ilgili alanlardaki faaliyetleri ile de beslenen, sektörü kapsayıcı bir çalışma alanına sahibiz.
Odağımızda arz güvenliği, verimlilik, rekabetçilik, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları, Ar-Ge ve teknolojik gelişim, refah ve yaşam kalitesinin artırılması, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve insan kaynağı, sürdürülebilirlik gibi kritik alanlar bulunuyor. Oluşturduğumuz, önerileri ve raporlarımızı özel sektör, kamu ve uluslararası alandaki paydaşlarımız ile düzenli olarak paylaşıyoruz.
Geçtiğimiz Nisan ayında yayınlanan rapor sektörde ses getirdi. Bu rapor her sene güncellenerek sektörün sürdürülebilirliğinin takibi açısından düzenli bir baz veri/rapor olarak devam edecek mi? Raporla ilgili sektörün geri dönüşleri nasıldı?
Nisan ayındaki lansman ve sonrasında raporumuz gerçekten büyük ilgi gördü. Bugüne kadar hem sektör hem de kamudan aldığımız olumlu geri dönüşler Çalışma Grubumuz için oldukça memnuniyet verici.
Rapor esasında enerji sektörü için 107 öneriden oluşan somut bir yol takvimi sunuyor. Sektörün sürdürülebilirliği için bir yandan önerilerimizin düzenli takibini yaparken diğer yandan alt çalışma gruplarımız ile birlikte sektörümüzdeki değişim ve gelişmeleri yakından izliyor ve paylaşımlarımıza devam ediyoruz.
Nitekim geçtiğimiz ay Türkiye Enerji Zirvesi’nde “Sürdürülebilir Gelecek için Sürdürülebilir Enerji” başlıklı TÜSİAD özel oturumunda, raporda yer alan önerilerimizi güncel gelişmeler ile birleştirerek katılımcılar ile paylaştık. Ekonomi ve sektör etkileşimi üzerine gelen sorular ile birlikte önerilerimiz üzerine yine olumlu geri bildirimler aldık. Bu geri bildirimler sayesinde raporlar hazırlandı. Benzer rapor ve platformlar ile sektörümüze ilişkin paylaşımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
Enerji Çalışma Grubunda Alt Çalışma Gruplarının faaliyetleri neler? Hangi gruplar var?
Değer zincirinin bütününü ve bahsettiğim odak noktalarımızı kapsayacak şekilde alt çalışma gruplarımız, Elektrik ve Doğal Gaz, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji, İnsan Kaynakları olmak üzere 4 ayrı alt grup altında çalışmalarını sürdürüyorlar. Sektörümüzdeki genç çalışan ve yöneticilerimizin ağırlıkla yer aldığı alt çalışma grupları var. Bu alanlarındaki gelişmeleri takip ederek Enerji Çalışma Grubunun çalışma ve önerilerini yönlendiriyorlar.
İlave olarak gündemdeki ya da özel bazı konular için Görev Güçleri de teşkil ediyoruz. Örneğin Çevre ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu ile oluşturduğumuz Enerji Verimliliği Görev Gücü’müz yakın zamanda yaptığı çalışmaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde sunacaklar. Gelişmelerden tüm sektörü haberdar edeceğiz.
Türkiye’de diğer birçok sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de nitelikli insan kaynağı konusunda açık kapatılabilmiş değil. TÜSİAD sektörün ihtiyaç duyacağız nitelikli iş gücünün yetiştirilebilmesi amacıyla sektörle birlikte ne gibi faaliyetlerde bulunuyor? Neler planlanıyor?
Türkiye ve enerji sektörü olarak geleceğe yönelik güçlü hedeflere sahibiz. Bugün olduğumuz nokta ile gelecek arasındaki boşluğu doldurmak için değer zincirinin her noktasındaki ihtiyacı karşılayacak nitelikli insan gücüne sahip olmamız şart. Bu amacı gerçekleştirmek için somut öneriler ortaya koymak üzere insan kaynakları alt çalışma grubu bünyesinde Korn Ferry ortaklığında yeni bir çalışma başlattık. Fikir aşamasından itibaren sektör temsilcilerimizden büyük destek aldığımız bu çalışma ile değer zincirimizin her noktasında mevcut resmi çekip, geleceğe giden yolda ihtiyaç duyduğumuz yetkinlik ve becerileri analiz ederek, ihtiyaç duyduğumuz gelişim noktalarını tespit etmeyi planlıyoruz. Sektörümüz için yüksek değer yaratacağına inandığım bu projenin raporunu 2019 yılı başlarında tamamlayarak kamuoyu ile paylaşacağız.
Son olarak 2018 yılının bitmesine sayılı günler kala TÜSİAD Enerji Çalışma Grubunun sektörün gelişimi, 2018 değerlendirmesi, 2019 ve gelecek beklentileri neler?
2018 yılı enerji sektörü için de değişimin yüksek olduğu bir yıl oldu. Enerji sektöründeki sürdürülebilirlik, verimlilik ve ehliyet gibi kavramların önemi daha da açık hale geldi.
Stratejik ve geniş etki alanına sahip bir sektörde yer alıyoruz. Geçmişten bugüne Türkiye enerji sektöründe önemli gelişmeler kaydedildi. Bugün sektörün sürdürülebilir büyümesini sağlama yolunda hep birlikte ilerleme zamanıdır.
Gerek bugünün yönetilmesi gerekse de gelecekteki potansiyelin ekonomimize ve tüm paydaşlara yaratacağı değeri arttırmak için öngörülebilirliği daha da güçlendirilmiş, sürdürülebilir, verimli ve rekabetçi bir enerji piyasasına sahip olmayı önemli buluyorum. Halihazırda kamu ve özel sektör tarafından atılan olumlu adımların 2019 ve sonrasında da sürdürülerek hayata geçirileceğine inanıyoruz. Bu amaçla çalışan kamu ve özel sektördeki tüm çalışanlara ve yöneticilerine teşekkür ediyorum.
Enerji sektöründe yaşanan dönüşüm ve dijitalleşme tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sektörü hızlı bir şekilde değiştiriyor. Enerji sektörünün teknoloji ile etkileşimi ve gelecek trendleri konusunda değerlendirme ve geleceğe yönelik çalışma/hedef var mı?
Enerji sektörü teknoloji ile etkileşimi en yüksek alanlardan birisi. Trendler enerji üretimi, depolama ve tüketimi gibi temel noktalarda yıkıcı bir değişim yaratacak kadar güçlü. Önemli olan nokta ise gelişen teknoloji ve dijitalleşme trendlerini doğru noktada yakalamak. Bu amaçla TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu olarak teknoloji etkileşimine ilişkin çalışmalarımızı Teknoloji Alt Çalışma Grubumuz ile depolama, dağıtık üretim ve dijitalleşme gibi alanlarda sürdürüyoruz.
Depolama alanında yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme, solar çatı uygulamaları ve elektrikli araçların yaygınlaşması gibi gelişmelerin yanı sıra kurulum maliyetlerinin azalmaya başlamasının yarattığı büyük potansiyeli yakalamak için gerekli politika, mevzuat ve teşviklerin tanımlanması gerektiğini düşünüyoruz. Depolamaya benzer şekilde tüm enerji altyapımızı değiştirecek olan dağıtık üretim, talep yönetimi, enerji verimliliği, optimizasyon, dinamik tarife gibi alanlarda detaylı çalışmaları sene sonuna kadar sürdüreceğiz. Dijitalleşmenin enerji sektöründeki uygulama ve yayılımının arttırılmasına yönelik çalışmalarımızı da 2019 yılı içerisinde sürdürüyor olacağız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59