EPDK 17 Aralık tarihli kurul toplantısında aldığı kararla 2021 yılı için serbest tüketici limitini 1200 kilovatsaat (kWh) olarak belirledi. Düzenleme ile elektrik faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler serbest tüketici olabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 2021 yılı için serbest tüketici limiti 1.200 kWh olarak belirlediği Kurul kararı 22 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe […]
EPDK 17 Aralık tarihli kurul toplantısında aldığı kararla 2021 yılı için serbest tüketici limitini 1200 kilovatsaat (kWh) olarak belirledi. Düzenleme ile elektrik faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler serbest tüketici olabilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 2021 yılı için serbest tüketici limiti 1.200 kWh olarak belirlediği Kurul kararı 22 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
EPDK aldığı elektrikte 2021’de geçerli olacak serbest tüketici limiti 1200 kilovatsaate düşüren bu kararla birlikte;
ELEKTRİK FATURASI 75,11 TL VE ÜZERİNDE OLAN ABONELER SERBEST TÜKETİCİ OLABİLECEK
Bilindiği gibi serbest tüketiciler, kendi elektrik tedarikçisini seçerek ikili anlaşmalarla daha ucuz elektrik satın alabiliyor.
Elektrik faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler, serbest tüketici olarak elektrik tedarikçisini seçebilecek ve elektriğini ikili anlaşma yoluyla alabilecek.
Elektrikte serbest tüketici limiti 2021 için 1200 kilovatsaate düşürüldü. Bu limit değere karşılık gelen teorik piyasa açıklık oranı talep tarafında yüzde 97,2 olarak hesaplandı.
Yeni belirlenen limite göre elektrik faturasında geçmiş yıl veya cari yıl tüketimi 1200 kWh ve üzerinde olan tüketici, serbest tüketici niteliğine kavuşacak. Yani 2021’de aylık elektrik faturası 75,11 lira veya üzerinde olan aboneler, serbest tüketici olabilecek.
TOPLAM SERBEST TÜKETİCİ SAYISI 23,5 MİLYONA ÇIKACAK
Geçen yıl 1400 kilovatsaat olarak belirlenen serbest tüketici limitinin 1200 kilovatsaate düşürülmesiyle birlikte yaklaşık 2,7 milyon abone daha serbest tüketici niteliğine kavuşmuş olacak. Böylece, Türkiye genelinde yıllık tüketimi 1200 kilovatsaatin üzerinde olan tüketici sayısı 23,5 milyona çıkacak. Türkiye’de, yaklaşık 45 milyon elektrik abonesi bulunuyor.
TÜKETİCİLERİN DİKKATLİ DAVRANMASI GEREKİYOR
Serbest tüketici niteliği kazanan aboneler, serbest tüketici olmanın sunduğu tedarikçi seçme ve ikili anlaşmayla daha ucuza elektrik alma fırsatını değerlendirirken aşağıdaki konularda dikkatli davranması gerekiyor.
Serbest tüketici niteliğine haiz aboneler, kendi tedarikçisini seçerek ikili anlaşmalar yoluyla elektrik alabiliyor.
Elektrik piyasası mevzuatına göre, üretim lisansı sahibi tüzel kişiler ve tedarik lisansı sahibi tüzel kişiler serbest tüketicilere elektrik enerjisi satışı yapabiliyor. Serbest tüketici, ikili anlaşma yoluyla elektrik tedarikçisini seçerek daha ucuz fiyata elektrik satın alabiliyor. İkili anlaşmalar, gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılan ticari anlaşma olma özelliği taşıyor ve anlaşma şartlarını taraflar serbestçe belirleyebiliyor.
LİSANSLI TEDARİK ŞİRKETLERİYLE YA DA ÜRETİM ŞİRKETLERİYLE ANLAŞMA YAPILMALI
Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyen abonelerin kendilerine elektrik satmak isteyen şirketin lisanslı olup olmadığına dikkat etmesi önem arz ediyor. Tüketiciler, lisanslı tedarik şirketlerinin ve lisanslı üretim şirketlerinin listesine EPDK’nin internet sitesinden ulaşabiliyor.
İkili anlaşmalar mesafeli veya yazılı olarak kurulabiliyor ve sonlandırılabiliyor.
Tedarikçiler ikili anlaşmanın kurulmasından önce Tüketici Hakları Bilgilendirme Formu ve İkili Anlaşma Ön Bilgilendirme Formu ile tüketicileri bilgilendirmek ve bilgilendirme yapıldığının teyidini sağlamak zorunda.
Ön bilgilendirme formunda güvence bedeli, gecikme faizi, ikili anlaşmanın süresi, cayma bedeli/ceza koşulana dair açık bilgilere açıkça yer verilir ve bunlar karşılıklı olarak müzakere edilyor.
İkili anlaşmalar belirli süreli ve belirsiz süreli olmak üzere teklif edilebilir, belirli süreli ikili anlaşmalar azami 3 yıllık yapılabilir.
Önerilen indirimler Şirketin sunmakla yükümlü olduğu Fiyat Karşılaştırma Tablosu veya http://www.epdk.gov.tr adresinde yer alan Fatura Hesaplama Modülü kullanılarak mukayese edilebiliyor.
İndirimin enerji bedeli üzerinden mi yoksa toplam fatura tutarı (fon pay ve vergiler hariç) üzerinden mi yapıldığına dikkat edilmesi gerekiyor.
Tüketiciler anlaşmanın kurulduğu ya da yenilendiği tarihten itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cayma bedeli ödemeksizin cayma hakkına sahip.
Tüketicinin başka kullanım yerine taşınması ya da kullanım yerini tahliye etmesi durumunda ikili anlaşma, cayma bedeli ve/veya ceza koşulu ödemeksizin feshedilebiliyor.
İkili anlaşmada tedarikçiye tüketici aleyhine tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren hükme yer verilemiyor.
İkili anlaşmada değişiklik yapılmasına ilişkin öneri karşısında tüketicinin susması veya açıkça reddetmemesi önerinin kabulü olarak yorumlanamaz ve aksi hükme ikili anlaşmada yer verilemiyor.
Mesken tüketicileri ayrıca 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında korunuyor.
Ayrıca EPDK tarafından alınan kurul kararına göre, doğal gaz piyasasında gelecek yıl boyunca serbest tüketici olma sınırına ilişkin olan ve 2015’te alınan karar aynen uygulanacak.
Bunun yanında, EPDK yüzde 2’den fazla yağ asidi metil esteri (YAME) içeren motorin türleri için “oksitlenme kararlılığı” özelliği için teknik düzenleme kapsamında aranmamasına yönelik verilen sürenin 31 Aralık 2022’ye kadar uzatılmasına karar verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Zorunlu kış lastiği uygulamasında tarih belirlendi21 Kasım 202418:48 GENSED, Eskişehir’de “Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri” düzenledi21 Kasım 202416:58 SEDAŞ, olumsuz hava koşullarına karşı alarmda21 Kasım 202416:57 Yapay zeka yatırımlarıyla artan elektrik maliyetleri teknoloji şirketlerini zorluyor21 Kasım 202413:18 Yenilenebilir enerjide 2030 hedefleri için yıllık 1000 gigavattan fazla kurulum gerekiyor21 Kasım 202413:17