Deloitte Türkiye tarafından Türkiye’de elektrik sektöründeki dönüşümü tetikleyecek unsurların incelendiği ‘Geleceğin Enerji Şirketi’ raporu yayınlandı. Türkiye’nin 2023 sonu itibarıyla elektrik arzının en az yüzde 30’luk dilimini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedeflediğinin belirtildiği raporda rüzgâr ve güneş enerjisi alanındaki gelişmelerin bu hedeflere doğru derlendiğini ortaya koyduğu ifade edildi. Rapor, güneş enerjisi kurulu gücündeki artışla birlikte birçok tüketicinin […]
Rapor, güneş enerjisi kurulu gücündeki artışla birlikte birçok tüketicinin aynı zamanda üretici konuma geleceğini ve bu durumun konvansiyonel elektrik dağıtım anlayışını değiştirerek yeni iş modellerini de beraberinde getireceğini ortaya koyuyor. Bu doğrultuda raporda, geleceğin enerji şirketlerinin hem üretim, hem de iletim, dağıtım ve tüketim konularında dijital teknolojilerden daha çok faydalanması gerekeceğine işaret ediliyor. Ayrıca, tüketicilerin gelişen teknolojilerle birlikte tedarikçilerin karşısına yeni taleplerle çıkması bekleniyor.
Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek; raporu değerlendirerek; “Her ne kadar şu anda elektrik sektöründe finansal sürdürülebilirlik ile ilgili meseleler şirketlerin öncelikli gündemi olsa da, dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler tüm sektörlerin gündeminde sürekli yer alıyor. Artan enerji arzı ve çeşitliliği ile birlikte elektrik sektöründe üretici ve tedarikçilerin değil tüketicilerin odakta olduğu bir yapıya doğru ilerliyoruz. Teknolojik gelişmeler ışığında elektrik sektöründeki tüketicilerin, tedarikçilerinden; 7/24 kaliteli güç tedariği, düşük maliyetli tedarik, yeşil enerjiye erişim, kendi enerjilerini üreten tüketiciler olmayı, enerji tüketimlerini kolaylıkla kontrol edebilmeyi ve enerji yönetimi alanında katma değerli hizmetler almak istediklerini ortaya koyuyor” açıklamasında bulundu.
• Kaliteli elektrik: Tüketicilerin kaliteli ve güvenilir elektrik talebi giderek artacak.
• Ucuz enerji: Tüm abone gruplarındaki tüketiciler, giderek daha ucuz elektrik talep edecek.
• Temiz elektrik: Çevre bilincinin artmasıyla, yeşil kaynaklardan üretilmiş enerji talep eden tüketiciler çoğalacak.
• Kendi elektriğinin alınmasını: Kendi elektriğini üreten tüketiciler, sadece alıcı değil aynı zamanda satıcı olacağı için, ihtiyaç fazlasını alan tedarikçi isteyecek.
• Tüketimini görmeyi: Elektrik abonesi, tüketimini, harcamasını, cep telefonundan ya da bilgisayarından anlık takip etmek isteyecek.
• Maliyetimi Düşür: Tüketiciler enerji satın aldığı firmalardan, daha az tüketim için, destek ve öneri istemeye başlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59