4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’a ‘Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Perakende’ oturumu ile devam edildi. 4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 oturumları ‘Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Perakende’ oturumu ile devam etti. Oturumun moderatörlüğünü, Deloitte Enerji Kaynaklar Lideri Elif Düşmez Tek yaparken, konuşmacı olarak da, Doğan Enerji Genel Müdür yardımcısı Mehmet Ali […]
4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 oturumları ‘Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Perakende’ oturumu ile devam etti. Oturumun moderatörlüğünü, Deloitte Enerji Kaynaklar Lideri Elif Düşmez Tek yaparken, konuşmacı olarak da, Doğan Enerji Genel Müdür yardımcısı Mehmet Ali Günay, Zorlu Enerji Ticaret Direktörü İnanç Salman, Tara Development Enerji Piyasası Uzmanı Orhan Çıtanak yer aldı.
Deloitte Enerji Kaynaklar Lideri Elif Düşmez Tek, “Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde muazzam bir değişme yaşadık. Son yıllarda değişim ve gelişim bir dönüşüme dönüştü. Talepte bir yavaşlama görüyoruz. Elektrik tarafında özellikle bunu çok rahat gözlemleyebiliyoruz. Geçtiğimiz yıl yüzde 3 lük bir büyüme gerçekleşti. Ama elektrik tarafında küçülme söz konusu. Arz talebi fazlasıyla karşı karşıyayız. Kamunun ön plana çıkardığı yenilenebilir enerji ve yerli kaynaklar. Enerji sektöründeki şirketlerin elektrik şirketleri finansla sürdürülebilirlik konusunda sorunlar y6aşıyorkar. Önemli bir ticaret hacmimiz var. Üretim tarafındaysa bir daralma söz konusu. Kapasite mekanizması yerli kömür gibi destekler sağlanmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde ticaret hacminde de düşüş var” diye konuştu.
Doğan Enerji Genel Müdür yardımcısı Mehmet Ali Günay, “Bugün geldiğimiz noktada global krizin yansımalarını hissediyoruz. Aslında her sene aynı konuları konuşuyor ve tartışıyoruz ama gelişmeler de var. Sektörde hep kötü şeylerden bahsetmektense ileriye dönük neler yapılabileceğine değinebiliriz.
Yenilenebilirin öneminden de bahsetmek lazım. Yenilenebilirde YEKDEM sayesinde sektör için önemli kapılar açılmış oldu. Önemli olan sektöre yolunu çizebileceği desteği sağlamak. Fesih konusu da biz de bir kırılmaya sebep oldu. Bu güven sarsan bir durumdu. Bazı riskler vardır ama şirketler bunlara uygun çözümler üretmeli ve ilk akla gelen şey fesih olmamalı” dedi.
Zorlu Enerji Ticaret Direktörü İnanç Salman, “Son kaynak tarafında gerek üretici gerek tüketici uzun vadeli olarak ortam hazırlamak önemli olan. Ticarette eksi fiyatları gördüğümüz bile oldu. Kar marjlarını ne kadar belirlersenizbelirleyin, fiyatların sabit bir noktada birleşmesi lazım. Firmaların her koşula uyum sağlayabilecek duruma gelmesi gerekiyor.
Son dönemde yaşan gelişmelerle ilgili OTS piyasasında kar güdüsüyle yapılan işler olarak görülüyor. EPİAŞ’ın yapacağıteslimata yönelik çalışmalar çok önemli. Ticareti zorlaştıracak çalışmalar olmaması çok önemli. Beklenen tarafların bir araya gelerek makul durumlarda anlaşmasıydı. Enerji piyasasındaki oyuncuların gelecekle ilgili doğru tespitler yaparak doru adımlar atması gerekiyor.
Tüketicinin geleceğe yönelik beklentisi eve giren hizmetleri tek bir fatura ile halletmek istiyoruz. Tabi makul koşul ve fiyatlarda. Fiyat dışında sürdürülebilir bir rekabetimiz yok.Temelde beklentimiz regülasyon olması. Aslında gelecekle ilgili öngörülerimiz de iyileşiyor. Bizler alt yapı yatırımlarımızı bu öngörülerimize göre yapıyoruz. Bir de fesih konusu var. bunun önüne geçemezsiniz ama fesih ilk başvurulan nokta olmamalıdır. Herhangi bir gerekçe göstermeden, her hangi bir sorun belirtmeden olmaması gerekiyor. İş yapıyorsanız risk hep vardır ama bir yandan da kar ve sürdürülebilir bir iş kurma ihtimaliniz var” şeklinde konuştu.
Tara Development Enerji Piyasası Uzmanı Orhan Çıtanak, “Likidite yok ve olması da mümkün değil. Arz güvenliği olmalıydı, rekabete dayalı şekilde tüketici fiyatlarını düşük tutmak gerekirdi ama olmadı. Kurulu güç çok arttı, yenilenebilir arttı ama ciddi sorunlara yol açtı; öngörülebilir sorunlar, likidite sorunları… Dış kaynağa ihtiyacımız var. Sektöre bir yatırım olmadan kar yapılmaz. Yeni parayı getirecek kişinin öngrülebilirliğie güvenmesi lazım. Dolayısıyla beniz tahminin yurt dışından yatırımcı gelmesi lazım.bunun için de bir yol haritasının olması lazım. Avrupa’da kamu şirketi diye bir şey yok. Bu şirketler Avrupa’da özel sektörün fiyatlandırmasına göre çalışıyor ve dolayısıyla kamu şirketi olmuyorsunuz.
Kaynak bolluğu yok ve kaynak bolluğu olmayan bir yerde de optimal kullanmak lazım. Az olan kaynak pahalı olacak ve kısıtlı olacak. Bunun için doğru kullanılması lazım” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Siirt’te kayıp kaçak oranı yüzde 6’ya geriledi13 Kasım 202411:46 Rosatom, Bolivya’daki BRR-1 araştırma reaktörü için ilk nükleer yakıtı üretti13 Kasım 202410:59 Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) montaj başvuruları erişime açıldı13 Kasım 202410:29 OEDAŞ depremlere karşı dayanıklılığını artırıyor13 Kasım 202410:23 Bakan Bayraktar: İklim değişikliğiyle mücadele yenilenebilir enerji, verimlilik ve nükleer etrafında şekilleniyor13 Kasım 202410:21