
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, sanayi sektörü olarak endüstriyel su verimliliğine yönelik attıkları ve atacakları adımlarla ülkenin su kıtlığının azaltmasında gerekli irade ve sorumluluğu aldıklarını ve almaya hazır olduklarını aktararak, “Egemenliğin yolu su, gıda ve enerjinin bağımsızlığından geçiyor. Gelecek için sürdürülebilir üretim anlayışıyla çalışmalarımızı kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, her yıl 22 Mart’ta kutlanan ve bu yılki teması “Buzulların Korunması” olarak belirlenen “Dünya Su Günü” nedeniyle mesaj yayımladı.
Ardıç, mesajında, dünya genelinde çekilen suyun ortalama yüzde 20’sinin sanayi için kullanıldığını, Türkiye için bu oranın 2030 yılında yüzde 20’ye ulaşmasının beklendiğini belirtti.
Başta yoğun su tüketen sektörler olmak üzere, endüstriyel su verimliliğini esas alan uygulamaların hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Ardıç, su verimliliğinin artırılması ve su kaynaklarının sürdürülebilir kılınması için kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti.
Sanayi sektörü olarak endüstriyel su verimliliğine yönelik attıkları ve atacakları adımlarla ülkenin su kıtlığının azaltmasında gerekli irade ve sorumluluğu aldıklarını ve almaya hazır olduklarını aktaran Ardıç, “Egemenliğin yolu su, gıda ve enerjinin bağımsızlığından geçiyor. Gelecek için sürdürülebilir üretim anlayışıyla çalışmalarımızı kararlılıkla yürütmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.
ENERJİ İHTİYACI VURGUSU
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik de dünyadaki kara alanının yaklaşık yüzde 10’unun buzullar veya buz tabakalarıyla kaplı bulunduğunu ve buzulların dünyanın tatlı su rezervlerinin yaklaşık yüzde 70’ini barındıran doğal su depoları olduğunu kaydetti.
Çelik, iklim değişikliğini bu doğal depoları tehdit eden en büyük tehlike olarak nitelendirerek, hızla eriyen buzulların insanın içme suyu, tarım ve enerji ihtiyacı olan su güvenliğini tehlikeye attığını ifade etti.
Eriyen buzulların sadece su kaynakları için risk oluşturmadığını, deniz seviyesini yükselterek kıyı bölgelerinde sel riskini de artırdığını ve ekosistemi bozduğunu vurgulayan Çelik, “Dolayısıyla buzulları korumak amacıyla sera gazı emisyonlarını azaltmak ve eriyen suyu daha sürdürülebilir bir şekilde yönetmek son derece önem kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliklerinin su kaynaklarını olumsuz etkilemesinin küçükbaş hayvancılığa yansımaları olduğunu da belirten Çelik, su kaynaklarının kuruması nedeniyle suya erişim problemleri yaşanması halinde bu durumun hayvanların beslenme maliyetlerini artıracağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31