Yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanlarında faaliyet gösteren Consus Enerji, 2024 yılının ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Consus Enerji’nin gelirleri 993 milyon TL, net kârı ise 22.2 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve öz tüketime yönelik dağıtık enerji santralleri alanında faaliyetlerine devam eden firmalarından biri olan Consus Enerji, 2024 yılının ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Consus Enerji’nin gelirleri, 2024 yılının ilk dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre düşük seyreden piyasa takas fiyatı (PTF) ve enflasyon muhasebesi uygulamalarının etkileri sonucunda 992 milyon 700 bin 714 TL olarak gerçekleşti. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 oranında azalış göstererek, 232 milyon 532 bin 148 TL oldu. Etkin maliyet kontrolü FAVÖK üzerinde olumlu etki yaratırken, elektrik piyasasındaki tavan fiyat uygulaması ile döviz kurlarındaki artış oranın üzerinde gerçekleşen TL enflasyon artış oranı FAVÖK üzerinde olumsuz etki yarattı. Şirketin net kârı ise, enflasyon muhasebesi uygulamasından kaynaklanan parasal kazanç ve ertelenmiş verginin olumlu etkilerine rağmen, artan borçlanma maliyetleri sebebiyle yükseliş kaydeden finansman giderlerinin olumsuz etkisi ile 22 milyon 226 bin 534 TL olarak gerçekleşti.
Güneş odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda ilerlememiz sürüyor
Şirketin 2024 yılının ilk dokuz aylık dönemine ilişkin finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, “Yatırım süreçlerimize bu senenin ilk dokuz aylık döneminde de devam ederken, yeni santrallerimizi devreye alarak, 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla kurulu gücümüzü yaklaşık 100 MW’a çıkardık; 2024 yılı Ekim ayında biyokütle santrallerimizden birinde devreye aldığımız 6,7 MWp gücündeki yardımcı kaynak GES ve yılın son çeyreğinde devreye alınması öngörülen dağıtık iş kolundaki GES santrallimiz ile bu kapasite 108 MW’ı aşacak.” ifadesini kullandı.
Arpacıoğulları, biyokütle santrallerinde istikrarlı üretim faaliyetlerine 2024 yılının ilk dokuz aylık döneminde de başarılı bir şekilde devam edildiğini açıkladı. İlaveten, biyokütle tesisleri içerisinde yaklaşık 3,5 MWp yardımcı kaynak GES kapasitesine ilişkin yatırımların tamamlandığını belirten Arpacıoğulları, Mardin’de kurulu biyokütle tesisine ek 6,7 MWp’lik yardımcı kaynak GES yatırımının da bu senenin Ekim ayı başında işletmeye alınması ile tamamlandığını belirtti.
Dağıtık enerji iş kolunda 2 adet daha GES devreye alındı, yeni yatırımlar devam ediyor
Üretim portföyünü büyütmek için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiklerini kaydeden Arpacıoğulları, çeşitli sektörlerden potansiyel müşteriler ile verimliliğe odaklanan dağıtık güneş santrallerine ilişkin proje geliştirme faaliyetlerinin sürdüğünü anlattı. Arpacıoğulları, “Dağıtık enerji iş kolunda iki adet projenin daha devreye alınması sonucu dağıtık enerjide hizmet verdiğimiz kurulu gücü 59,3 MW’a, tesis sayımızı 11’e yükselttik. Aynı zamanda, Şirketin çoğunluk hisselerine sahip Global Yatırım Holding A.Ş.’nin bir diğer bağlı ortaklığı ile bu şirketin öz tüketimine yönelik olarak arazi üzerinde 3,7 MWp kapasiteye kadar güneş enerjisi santralinin kurulumu ve işletilmesine ilişkin yeni bir sözleşmeyi de 2024 yılının Nisan ayı sonlarında imzaladık. İlgili projeye ilişkin olarak, yatırım süreci devam ediyor. Bu santrali de 2024 yılının son üç aylık dönemi içinde devreye almayı planlıyoruz. Dağıtık enerji iş kolumuzda hem özel sektör hem de kamuya tasarruf sağlamaya yönelik çözümlerimize önümüzdeki dönemlerde de ağırlık vereceğiz” diye konuştu.
Bahamalar Topluluğu’nda verilen ihale teklifi 2024 yılı Eylül ayında olumlu karşılandı, projeye ilişkin çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor
Güneş alanında yurtiçindeki projelere ilave olarak yurtdışı fırsatlarının da takip edildiğini, buna yönelik olarak çeşitli ülkelerdeki projeleri değerlendirdiklerini belirtti. Bu çalışmaların sonucunda 2024 yılının ilk çeyreğinde, Bahamalar Topluluğu Hükümeti Enerji ve Ulaştırma Bakanlığı ile Bahamas Power and Light Company tarafından ilan edilmiş üç adet adanın elektrik ihtiyacına yönelik doğalgaz ve güneş enerjisi santrallerine ilaveten depolama sistemlerinin de olduğu toplam 111 MW kapasitede santral yatırımı ve 25 yıl süreyle ABD Doları bazlı birim fiyattan elektrik satışını içeren ihaleye yönelik teklif verildiğini aktaran Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, 2024 yılı Eylül ayında ise ilgili ihalenin kazanıldığını belirtti. Açıklanan ihale sonucunu özetleyen Arpacıoğulları “Gelinen aşamada, iki adet adanın elektrik ihtiyacına yönelik olarak yaklaşık 65 MW’ı doğalgaz ve güneş enerjisi santrallerinden, geriye kalan yaklaşık 20 MW’ı ise enerji depolama sistemlerinden oluşan, toplamda yaklaşık 85 MW kurulu güçteki tesis yatırımı ve 25 yıl süreyle ABD Doları bazlı birim fiyattan elektrik satışına ilişkin kazanılan projenin yatırım sürecinin 2026 yılı içerisinde tamamlanarak santrallerin devreye alınması ve işletme sürecinin başlaması öngörülmektedir.” şeklinde sözlerine devam etti.
Arpacıoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Portföyümüzü büyütmeye yönelik yatırımlarımıza ve iş geliştirme faaliyetlerimize devam ederken, tüm iş kollarımızda maliyet tasarrufu ve iş süreçlerimizdeki verimlilik artışını da önceliklendirerek, 2024 yılını çok daha iyi sonuçlarla tamamlamak, hepimizin ortak amacı olacak.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Pomega’dan 2 GWh ek kapasite için 180 milyon dolarlık yatırım planı23 Kasım 202409:10 LPG piyasası lisans başvurularında “EPDK Başvuru Sistemi” değişikliği23 Kasım 202408:47 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202416:49