
Ramazan Bayramı tatili boyunca Türkiye genelindeki 29 bin 240 adet şarj noktasında 458 bin 349 adet şarj işlemi ile şarj hizmetine bağlı elektrik tüketiminde yüzde 166’lık artış gerçekleşerek şarj işlemi sayısında ise yüzde 149’lık artış yaşandı.
Sibel Acar-Ankara
Bayramda elektrikli araç kullanıcıları, ülke genelindeki şarj istasyonlarını doldurarak şarj kullanımında bir önceki bayrama göre rekor artış yaşandı.
29 Mart- 6 Nisan tarihleri arasındaki bayram tatili boyunca şarj ağı işletmeci lisansı sahibi şirketler tarafından işletilmekte olan şarj istasyonlarında elektrikli araç sahipleri tarafından yoğun kullanım gerçekleşti.
Bir önceki bayram dönemine göre şarj hizmetine bağlı elektrik tüketiminde yüzde 166’lık, şarj işlemi sayısında ise yüzde 149’lık artış yaşandı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, bayram tatili boyunca Türkiye’de kurulu 29 bin 240 adet şarj noktasında (soketinde) toplam 458 bin 349 adet şarj işlemi yapıldı. 439 bin 29 saate tekabül eden şarj süresi sonucunda toplam 9 milyon 599 bin 932 kwh’lik elektrik tüketimi gerçekleşti.
TÜRKİYE ÇAPINDA YAPILAN YENİ YATIRIMLAR İLE 29 BİN 240’A YÜKSELDİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yeterli ve sürdürülebilir elektrikli araç şarj altyapısı ile serbest bir piyasanın tesis edilmesine yönelik düzenleme faaliyetleri kapsamında lisans alarak faaliyet göstermekte olan şarj ağı işletmecileri tarafından yapılan şarj istasyonu yatırımları neticesinde, 2024 yılı başında Türkiye çapında 12 bin 202 olan şarj noktası sayısı, 2025 yılı başında 26 bin 462’ye, bugün itibariyle de 29 bin 240’a yükseldi. Bu noktaların 12 bin 64 tanesi DC (Hızlı), 17 bin 176 tanesi AC (Yavaş) nitelikte.
YEŞİL ŞARJ NOKTALARININ SAYISI 11 BİN 969 ADETİ AŞTI
Diğer yandan, araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğini gösteren YEK-G belgeli yeşil şarj istasyonları içinde bulunan şarj noktalarının sayısı ise 11 bin 969 adete yükseldi.
Şarj hizmeti sunulan tüm şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatları EPDK tarafından geliştirilen Şarj@TR mobil uygulaması üzerinden anlık olarak görülebiliyor.
EPDK, yapmış olduğu açıklamada elektrikli araç pazarında yaşanan hızlı gelişmeye paralel olarak ülkemiz şarj ağının coğrafi kapsayıcılığının genişlemesi ile şarj ağı altyapısında güçlü ve istikrarlı bir büyümenin sağlanmasının Kurumun önde gelen hedefleri arasında yer aldığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31