Başkent EDAŞ’a ITEA’dan ödül

 TÜBİTAK desteği ile 2014 yılında başlayan SEAS-Gölbaşı Mikro Şebeke Demonstrasyonu, Avrupa’daki son 10 yılın en inovatif projesi oldu. Proje 7 ülkeden 33 şirketin işbirliğiyle hayata geçti.   AB ITEA3 ve TÜBİTAK desteğiyle ve 7 ülkeden 33 şirketin işbirliğiyle gerçekleşen Akıllı Enerji Farkındalık Sistemleri Projesi (SEAS) Avrupa’daki son 10 yılın en inovatif projesi seçildi. 10 Mayıs’ta […]

Başkent EDAŞ’a ITEA’dan ödül
Servet Uzun
  • Yayınlanma12 Mayıs 2017 10:02

 TÜBİTAK desteği ile 2014 yılında başlayan SEAS-Gölbaşı Mikro Şebeke Demonstrasyonu, Avrupa’daki son 10 yılın en inovatif projesi oldu. Proje 7 ülkeden 33 şirketin işbirliğiyle hayata geçti.

 

AB ITEA3 ve TÜBİTAK desteğiyle ve 7 ülkeden 33 şirketin işbirliğiyle gerçekleşen Akıllı Enerji Farkındalık Sistemleri Projesi (SEAS) Avrupa’daki son 10 yılın en inovatif projesi seçildi. 10 Mayıs’ta düzenlenen Digital Innovation Forum 2017’de “İnovasyon ve İş Etkisi Mükemmelliği” ödülü alan toplam 21 milyon Euro bütçeli SEAS projesinin Mikro Şebeke Demonstrasyon çalışmalarını Enerjisa dağıtım şirketlerinden Başkent EDAŞ yürüttü.

“ENERJİ AYAĞI İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ BİR FIRSAT”

2016 yılı sonu itibarıyla tamamlanan projeyle ilgili bilgi veren Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, 300 kWp kurulu güneş enerjisi gücüne sahip Mikro Şebeke Demonstrasyon alanında detaylı güç kalitesi analizlerinin yapılabildiğini, kampus alanındaki trafo altyapısının da SCADA sistemi üzerinden takip edilebildiğini söyledi. Projenin, ‘nesnelerin interneti’ (IoT) platformu sayesinde kurulan elektrikli araç şarj istasyonları ve akıllı sayaç altyapısı gibi tüm sistemlerin bütünleşik çalışabilir hale getirildiğine değinen Pınar, şöyle devam etti:

“Geleceğin şebekeleri için çok önemli bir prototip olan proje, enerji kaynaklarının ve tüketiminin yerel düzeyde etkin yönetimini hedefliyor. Ankara Gölbaşı’nda bulunan Gazi Teknopark’ın Türkiye’nin ilk mikro şebeke demonstrasyon merkezi olarak dizayn edildiği proje, temiz enerji teknolojilerinin şebekelere entegrasyonu için ülkemize önemli bir uygulama sahası kazandırıyor. Büyük bir dönüşüm sürecinin başlangıcında olan enerji sektörü için bu yaklaşım, üniversite kampusları ya da hastane bölgeleri gibi alanlardan başlayarak yaygınlaşma potansiyeline sahip. Oluşan altyapı, geleceğimizi şekillendirecek akıllı şehir uygulamalarının enerji ayağı için de çok önemli bir fırsat sunuyor.”

 

Projenin demonstrasyon iş paketindeki kullanım ve demonstrasyon senaryoları görev liderliğini üstlenen Başkent EDAŞ, teknik ve operasyonel bilgi birikimi sayesinde özellikle mikro şebeke ölçeğindeki yerel enerji kaynaklarının yönetimi ve şebeke entegrasyonu konularında projeye yön verdi.