Kamu binalarında verimlilik arttırıcı projelerin finansmanı için 200 milyon dolarlık bir kredi fonu oluşturulduğunun müjdesini veren Bakan Dönmez; “Kurumlarımızın projeler geliştirerek bu fonlardan yararlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. Sibel ACAR-ANKARA/ ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi Çalıştayı’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın yanı sıra […]
Kamu binalarında verimlilik arttırıcı projelerin finansmanı için 200 milyon dolarlık bir kredi fonu oluşturulduğunun müjdesini veren Bakan Dönmez; “Kurumlarımızın projeler geliştirerek bu fonlardan yararlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Sibel ACAR-ANKARA/ ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi Çalıştayı’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın yanı sıra üst düzey kamu temsilcilerinin yoğun katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Görev alanları içerisindeki en önemli başlıklardan birinin enerji verimliliği konusu olduğuna dikkati çekerek sözlerine başlayan Bakan Dönmez, enerjimizi boşa harcayacak lüksümüzün olmadığını söyledi.
“DAHA AZ ENERJİ VE MALİYETLE DAHA YÜKSEK KATMA DEĞER OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”
Enerjide dışa bağımlılık sarmalından kurtulmak için son zamanlarda gerçekleştirilen icraatlara değinen Dönmez; “2018 yılında 143,5 milyon TEP’lik birincil enerji arzımızın 40 milyon TEP’ini yerli kaynaklarla karşıladık. Bu yerli kaynakların miktarını daha da artırmanın en pratik ve en rasyonel çözüm yolu belli: enerji verimliliği. Çünkü daha az enerjiyle, daha az maliyetle daha yüksek katma değer oluşturmak zorundayız. Ancak enerji verimliliği toplumsal algımızda enerji kaynağı gibi görülmüyor. Çoğu yerde bir külfet gibi algılanıyor. Enerji kaynağı deyince aklımıza öncelikle somut yatırımlar, tesisler geliyor. Oysaki enerji verimliliği aslında enerjinin bilinçli tüketilmesiyle oluşan ilave bir arz kaynağıdır. Enerji verimliliği bugün dünyada artık birincil enerji kaynağı olarak görülüyor” diye konuştu.
Enerji verimliliğinde yanılgılar yaşandığının önemle altını çizen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Verimlilik denince akla evvela hanelerde yapılan uygulamalar geliyor. Evet, bir yere kadar doğru çünkü enerjimizin yaklaşık yüzde 30’luk kısmını hanelerde tüketiyoruz ancak bu buz dağının sadece görünen kısmı. Sanayi, kamu kurumları, tarım, ulaştırma, enerji gibi pek çok alanda daha büyük potansiyelimiz var. Hele ki sanayide enerji verimliliği rekabet gücüyle eş değer nitelikte neredeyse. Biz de kamu olarak enerji verimliliğinde öncü olacağız dedik ve kolları sıvadık. Mevcut kamu binası stokumuz eski ve verimlilik düzeyleri de oldukça düşük. 2014 yılında 166 kamu kurumunda 1.045 binanın enerji verimliliği etütlerini yaptık. Çıkan sonuçlar bize dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kamu binalarının elektrik enerjisinin yüzde 13, ısı enerjisinin yüzde 35,5, toplam tasarruf potansiyelinin ise yüzde 27 olduğunu tespit ettik. Bunun parasal karşılığı ise 2014 fiyatlarıyla 54,5 milyona denk geliyor. Bakanlığımızda ise enerji verimliliğine önce kampüsteki binalarımızla başladık. Merkez yerleşkemizdeki 6 blokta aydınlatma, ısıtma, soğutma sistemlerini verimli ekipmanlarla değiştirdik. Merkez kampüs içerisinde bulunan toplam 53 kW gücündeki atık su pompalarını yeni nesil toplam 11 kW gücünde katı madde ayırıcılı pompa sistemiyle değiştirdik. Kampüsümüzde bulunana binaların çatılarına 1 MW gücünde fotovoltaik panel kurulumu için de ihalemizi yaptık. İnşallah Haziran ayında da devreye alacağız. Terzi kendi söküğünü dikemez derler ama bizim için geçerli değil bu atasözü. Kendi enerjisini kendi üreten, ismiyle müsemma bir bakanlık için ilk adımı da böylece atmış olacağız. Bu sene 20 bin yeni LED’li sokak/cadde aydınlatmasını devreye alarak hem teknik hem de verimlilik performanslarını takip edeceğiz.”
“YÜZDE 40’LIK BİR ENERJİ TASARRUFU MÜMKÜN”
2020 yılı itibariyle kamunun toplam enerji maliyetinin 8 milyar TL’nin üzerine çıktığının tahmin edildiğine vurgu yapan Dönmez, konuyla ilgili; “Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40’lık bir enerji tasarrufunun mümkün olduğunu tespit ettik. Yani 3,2 milyar TL’lik bir enerji tasarrufundan bahsediyoruz. Bugün kabaca şöyle bir hesaplama yapıyoruz. Enerjide her 1 puanlık yerli ve yenilenebilir kaynak artışının milli ekonomiye katkısı 100 milyon dolar. Biz bunun yaklaşık 6 katı büyüklüğünde bir rakamdan bahsediyoruz. Bu örnek enerji verimliliğinin en temiz yerli ve milli kaynaklarımızın başında geldiğinin de en güzel örneklerinden birisi” ifadelerini kullandı.
İlgili kurumlara yol haritası olması için hazırlanan ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi’nin Bakanlık tarafından yayınlandığını ifade eden Dönmez, kamuda önce büyük ardından küçük binalarda etütler yapılacağını söyledi.
BAKAN DÖNMEZ’DEN 200 MİLYON DOLARLIK KREDİ FONU MÜJDESİ
Kamu binalarında verimlilik arttırıcı projelerin finansmanı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dünya Bankası iş birliğiyle oluşturulan 200 milyon dolarlık bir kredi fonunun da müjdesini veren Dönmez, projenin detaylarıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Biz bakanlık olarak işin etüt tarafındayız. Kuşkusuz bu konudaki uzman kuruluş ve ana omurgayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız oluşturuyor. Kamu kurum ve kuruluşlarımız kendi imkanlarıyla yapamadıkları yatırımlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne de başvurabilecekler. Kamu binalarında verimlilik arttırıcı projelerin finansmanı için Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dünya Bankası iş birliğiyle 200 milyon dolarlık bir kredi fonu da oluşturuldu. Kurumlarımızın projeler geliştirerek bu fonlardan yararlanmasını arzu ediyoruz.
Finansman için bir diğer konu da Enerji Performans Sözleşmeleri yani EPS’ler. EPS ile kamu idareleri maliyetlerini sağladıkları tasarruflarla karşılayacak. Kamuya ait bina ve tesislerde uzun vadede yatırım gerektiren verimlilik artırıcı uygulamaların EPS ile karşılanması için gerekli kanun yayımlandı. Şu anda ikincil mevzuat çalışmaları devam ediyor. Peki, burada süreç nasıl işleyecek? Enerji Verimliliği Danışman şirketleri kurumlarda etütlerini yapacak, uygulanacak verimlilik önlemlerini belirleyecek, uygulama aşamasından sonra referans tüketim ile yeni tüketim arasındaki farkı tahsil edecek ve sistemi süreç sonunda kurumlara devredecek.”
“ARTIK FARKLI BİR KAMU ANLAYIŞI VAR”
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ise çalıştayda yaptığı konuşmasında kentsel dönüşümde kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Kamu binalarında tasarruf konusunda sadece sağlam bina yapmanın yeterli olmayacağını ifade eden Birpınar; “Mevcut binalarımızı 2050 yılına kadar enerji verimliliğine uygun yapmamız gerekiyor. Sadece sağlam bina yapmak yetmiyor. Kaynakları verimli ve etkin kullanmak için sürdürülebilir yapıları yapmamız gerekiyor. Son 25 yılda hayatlarımızda yaşanan değişimlerden dolayı kullandığımız enerji tam 2 kat artış gösterdi. Enerji üretmek kadar onu kullanmak da önemli. Evlerimize gösterdiğimiz hassasiyeti kamuda göstermediğimizi görüyoruz. Artık farklı bir kamu anlayışı var. Sıfır atık sisteminde bunu başardık. Bütün kamu binalarında enerji verimliliğini sağlamalıyız” diye konuştu.
Dünya’da ‘Al, Kullan, At’ anlayışından ‘Al, Kullan, Dönüştür’ anlayışına doğru bir geçiş yaşandığına dikkati çeken Birpınar, uygulanan ve uygulamaya başlanacak projelerle diğer kamu binalarına örnek olacaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Bayraktar: “Türkiye’yi enerjide tam bağımsız kılacağız”18 Kasım 202413:33 Kara yolu taşımacılığında 2022’de nihai enerji tüketimi 1,1 milyon terajul oldu18 Kasım 202412:35 Benzinde 62 kuruşluk indirim18 Kasım 202412:34 Kontrolmatik Teknoloji, fabrikasının kapılarını yatırımcılara açtı18 Kasım 202411:53 Huawei, Avrupa’nın yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandıracak teknolojilerini paylaştı18 Kasım 202411:21