Petroturk TV’nin yepyeni programı Enerjinin Yüzü’nde bu hafta Gözde Emlik’in konuğu ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü’ydü. Ünlü hem özel hayatına hem sektöre hem de ESCON’a yönelik soruları tüm samimiyetiyle cevapladı.
Gözde Emlik – İstanbul
2004 yılında Enerji Hizmet Şirketi (ESCO) olarak çalışmaya başlayan, danışmanlık, etüt ve projelendirme, performans garantili sistem çözümleri ve proje finansmanı konularında çeşitli hizmetler sunan ESCON Enerji’nin CEO’su Onur Ünlü Petroturk TV’de Enerjinin Yüzü programına konuk oldu. Gözde Emlik’in sorularını yanıtlayan Ünlü, “Toplam 13 ülkede 1.100’ün üzerinde endüstriyel işletmeye başarıyla hizmet verdik, vermeye de devam ediyoruz” dedi.
Öncelikle ESCON Enerji’nin faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
Ülkemizin enerji verimliliği sektöründeki öncü şirketi olarak 2004 yılında kurduğumuz ESCON Enerji, enerji verimliliği, enerji dönüşümü ve enerjinin yenilenebilir kaynaklardan tedariki konularında müşterilerine hizmet sunan bir enerji hizmet şirketi (ESCO) olarak faaliyet gösteriyor. Sunduğumuz hizmetler üç ana başlık altında toplanıyor. Enerji Mühendislik Hizmetleri kapsamında, detaylı ve yatırım odaklı enerji etütleri, enerji yatırımı ve yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz bulunuyor. Sistem Çözümleri ile performans garantili anahtar teslim hizmet veriyoruz. Verimlilik artırıcı projelerin finansmanını ise Enerji Performans Sözleşmeleri (EPS) hizmetimiz altında sağlıyoruz.
Güney Asya’ya uzanan bir coğrafyada, toplam 13 ülkede 1.100’ün üzerinde endüstriyel işletmeye başarıyla hizmet verdik, vermeye de devam ediyoruz. Uzman mühendis kadromuz, saygın uluslararası partnerlerimiz ve ileri teknoloji odaklı know-how altyapımızla ülkemizde enerji verimliliği sektöründeki liderliğimizi sürdürmekte ve yurt dışı pazarlarındaki genişlememize devam etmekteyiz. Çok sayıda endüstriyel işletmenin global tedarikçisi konumundayız. Mitsubishi Heavy Industries’in (MHI) de ülkemizdeki ve çevre ülkelerdeki temsilciliğini yürütüyoruz.
“2022 YILI İTİBARIYLA TÜM ÇÖZÜMLERİMİZİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLADIK”
ESCON Enerji’nin sektördeki varlığını ve gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Enerji verimliliği; küresel karbon nötr hedeflerine ulaşmak, fosil kaynakların çevresel etkilerini azaltmak, kuruluşların piyasa rekabet gücünü artırmak, iklim dengesini ve biyoçeşitliliği korumak ve enerji güvenliğini temin edebilmek için en önemli enstrüman olarak değerlendiriliyor. Özellikle Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde belirlenen hedefler, şirketlerin bu alandaki yatırımlarının hız kazanmasını sağladı. Pandemi süreci de hem şirketlerin hem de bireysel olarak bizlerin dünyaya, çevreye karşı farkındalığını artırdı. Biz de bu gelişmelerle birlikte 2022 yılı itibarıyla iş modelimizi dönüştürerek tüm çözümlerimizi tek çatı altında topladık. ‘ESCO 4 Zero’ adını verdiğimiz bu iş modelimiz, karbon net sıfır için enerji geri kazanımı, enerji verimliliği, enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerjiye yönelik hizmetlerimizi kapsıyor. Bu doğrultuda atık ısı geri kazanımı, soğutma çözümleri, ısı pompaları, ORC sistemleri ve prosese özel enerji çözümleri gibi katma değeri yüksek, yenilikçi, performans garantili ve ileri teknoloji sistemler geliştiriyoruz. Böylece karbon nötr olmayı hedefleyen işletmelerin enerji tüketimlerini optimize etmelerine, yeşil enerjiye geçerek karbon ayak izlerini azaltmalarına, regülasyonlara ve standartlara uyum sağlamalarına, iklim değişikliği risklerini yöneterek kurumsal itibarlarını artırmalarına ve uzun vadeli rekabet avantajı sağlamalarına tek adresten (one stop shop) destek oluyoruz.
Bu modele geçtiğimiz 2022 yılından bu yana Türkiye ile birlikte Ukrayna, Belçika, Romanya, Singapur ve BAE olmak üzere toplam altı ülkede, 100’den fazla endüstriyel tesiste gerçekleştirdiğimiz projeleri başarıyla tamamladık. Toplam enerji tüketimleri yıllık 1 milyon TEP (ton eş değer petrol) olan işletmelerde yaptığımız çalışmalar neticesinde yarım milyon tondan fazla karbon ayak izinin azaltılmasını sağladık.
“GÜNÜMÜZDE YEŞİL DÖNÜŞÜM İŞ DÜNYASINDA VAR OLMANIN EN ÖNEMLİ KOŞULU HALİNE GELDİ”
Yeşil dönüşüm dünyanın öncelikli gündemlerinden biri. Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İklim krizinin etkileri ve enerji arzı, maliyeti, güvenliği sorunlarıyla birlikte yeşil dönüşüm ülkelerin ve şirketlerin öncelikli gündem maddelerinden biri haline geldi. Ülkemiz de bu süreçte önemli çalışmalara imza atıyor. Enerji yoğunluğunu 2021 ve 2022’de üst üste düşüren iki ülkeden biri olmamız da bu çalışmaların bir göstergesi. Ancak enerji yoğunluğumuz AB ülkelerinden yaklaşık yüzde 28 daha fazla. Bu da aslında enerji verimliliği potansiyelimizin yüksekliğini gösteriyor. Dolayısıyla önümüzde uzun bir yol var. Bu kapsamda özellikle son dönemde bir yandan iç mevzuat netleştirilip sıkılaştırılırken bir yandan da uluslararası düzenlemelere uyum sağlanıyor. Geçtiğimiz yılın sonunda Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları, geçen Mayıs’ta TBMM’den geçen ‘Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un enerji verimliliğine yönelik maddeleri ve yakın zamanda hayata geçmesini beklediğimiz Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ve ‘Türkiye Yeşil Taksonomi’sini bunlara örnek gösterebiliriz. Bu gelişmeler, ülkemizin karbon nötr olma hedefine katkı sağlarken özellikle ihracatçı şirketlere maliyet ve rekabetçilik yönünden önemli avantajlar sağlayacak. Çünkü günümüzde yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik, çevresel bir sorumluluk olmanın ötesine geçerek iş dünyasında var olmanın en önemli koşulu haline geldi. Artık yalnızca mevzuatlara uyum sağlayan ve sürdürülebilirlik kriterlerini yerine getiren işletmeler, ekonomik sürdürülebilirliklerini de sağlayabilecek.
Enerji verimliliğine yönelik çalışmalar sürecinde işletmelerin karşılaştığı engellerin başında ise finansmana erişim geliyor. Oysa bu engel, EPS ile aşılabilir. EPS kapsamında işletmeler, sermayelerine dokunmadan, kredi kullanmadan yani sıfır bütçe ile enerji verimliliği projelerini hayata geçirebiliyor. Bu projelerin maliyetini enerji hizmet şirketleri üstlenirken işletmeler yalnızca gelecekte yapacakları tasarruftan bir pay vererek işletmelerini enerji verimliliği açısından ileriye taşıyabiliyor. Biz de Türkiye’nin ilk ve en fazla EPS yapan şirketi olarak tüm işletmelerimize bu süreçte katkı sunuyoruz.
2024 ESCON Enerji için nasıl geçti? 2025’e girerken stratejiler ve yol haritası belirlendi mi?
ESCON Enerji, olarak bu yıl 20’nci yaşımızı kutluyoruz. Geçmiş yıllardaki büyüme ivmemizi bu yıl da koruyacağımız öngörüsüyle 2024 yılına yüzde 60 büyüme hedefi ile başladık. Yıl sonunda bu hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz. Bu yıl bizim için en önemli gelişmelerden biri, MHI partnerliğinde AsyaPasifik pazarına açılmamız oldu. Pazara, MHI AsyaPasifik’in genel merkezinin bulunduğu Singapur’dan giriş yaparak, ilk etapta bu ülkedeki üç firmanın enerji verimliliği projelerine yönelik saha ziyareti gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde yine MHI partnerliğinde başta Endonezya, Malezya ve Tayland olmak üzere bölgedeki pazarlarda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Bu pazara giriş yapan ilk Türk enerji hizmet şirketiyiz. AsyaPasifik pazarıyla birlikte Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına ağırlık vermeye de devam edeceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Kurucumuz M. Zekai Komsuoğlu kabri başında anıldı15 Kasım 202415:24 Yenilenebilirde yatırım dönemi15 Kasım 202415:19 Yenilenebilirde yatırım dönemi başlıyor15 Kasım 202415:18 Kazakistan nükleer santrale ‘EVET’ dedi15 Kasım 202414:49 2024-2028 Stratejik Planı açıklandı15 Kasım 202414:30