Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’nin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Akkuyu NGS’nin güvenli bir şekilde inşa edilmesini sağlamak amacıyla, Akkuyu Nükleer ve Assystem arasında imzalanan 6 yıllık sözleşme kapsamında, Assystem santralin tesislerinin inşaat denetim faaliyetlerini gerçekleştirecek. Türkiye, Akkuyu NGS ile nükleer enerjiye sahip dünya ülkeleri arasında yerini almaya hazırlanıyor. Güvenlik ise Akkuyu NGS’nin […]
Türkiye, Akkuyu NGS ile nükleer enerjiye sahip dünya ülkeleri arasında yerini almaya hazırlanıyor. Güvenlik ise Akkuyu NGS’nin yapımında en önem verilen konuların başında geliyor. Nükleer sektöründe 50 yılı aşkın süredir uluslararası tecrübeye sahip olan ve dünyanın 3’üncü nükleer şirketi olarak sıralanan Assystem, Akkuyu NGS’nin güvenli bir şekilde inşa edilmesini sağlamak amacıyla tesislerin inşaat denetimlerini yürütmek için seçildi. Bunun yanı sıra, Akkuyu NGS’de yer alan ve nükleerde mevcut en güvenli teknolojilerden biri olan VVER 1200 3+ nesil reaktörlerinde uzmanlaşan Assystem, 2011’den bu yana yerel ENVY ile ortak olarak çalışıyor. Şimdi Türkiye’de bir şube kuran Assystem, böylece buradaki varlığını daha da güçlendiriyor.
Assystem, Akkuyu’daki denetim faaliyetlerini yürütmek ve Bağımsız Nükleer İnşaat Organizasyonu olarak yetkili olabilmek için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) özel bir akreditasyon aldı. Projede uygulanan güvenlik standartları TAEK’in nükleer santrallerin yapımına dair kontrol konusundaki yönetmeliği kapsamında ele alındı. TAEK tarafından belirlenen standartlar, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) Temel Güvenlik ilkelerinin öngördüğü uluslararası yönergelere dayanıyor.
Düşüncelerini paylaşan Assystem yetkilileri, “Türkiye için sürdürülebilir enerji arzı sağlama noktasında önemli bir proje olan Akkuyu projesini geliştirme fırsatı bulduğumuz ve de karbondan arındırılmış elektriğe yatırım yaparak iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya kararlı ülkelerin arasına Türkiye’nin de katılmasından küresel açıdan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Assystem yetkilileri şöyle devam etti: “Şu anda, uluslararası nükleer inşaat projelerinin çoğu Rosatom tarafından yürütülüyor. Bununla birlikte, büyük ölçekli olmaları ve zor yapısı nedeniyle, nükleer projeler her zaman ulusal sınırların ötesine geçen beceri ve deneyimler getiren geniş bir işbirliğini gerektirmektedir. Nükleer konusunda uzmanlaşmış bir mühendislik hizmetleri şirketi olan Assystem, teknoloji seçimi açısından tarafsız ve bağımsızdır; aynı zamanda hükümetlerden düzenleyicilere ve diğer paydaşlara kadar çeşitli aktörlerle çalışarak esnek bir yapıya sahiptir. Bu sebepten ötürü Assystem, Rosatom tarafından diğer mühendislik şirketleriyle birlikte Akkuyu projesine; Rosatom’u dünyanın ilk ‘yap-sahip ol-işlet’ (ВОО: build-own-operate) projesini inşa etme işinde desteklemeye davet edildi.”
Türkiye, G20 ülkeleri arasında hızla gelişen ülkeler sıralamasında en yukarılarda yer alıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ülkenin enerji talebinde hızlı bir artış olmasını bekliyor. Yapılan pek çok tahmin, enerji kullanımının 2030 yılına kadar mevcut seviyesinin 2 katına çıkacağını ve bunun çoğunun elektrik tüketiminden olmasını öngörüyor. Fransız Assystem’a göre, bu artan talep, önemli miktarda ilave enerji üretimini gerektiriyor; bu da nükleer enerjiyi birçok nedenden dolayı ideal bir çözüm haline getiriyor. Assystem, bu nedenlerden bazılarını şöyle sıralıyor:
Akkuyu NGS, 4 ünitesi ile toplam 4.8 GW’lık nükleer enerji üretecek ve Türkiye’deki elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. İstikrarlı bir enerji arzının sağlanması, önceki dönemlerde elektrik kesintisi ve elektrik fiyatlarında ani yükselişe sebep olan mevsimsel talep artışı sorununun çözümü için önem arz ediyor.
Akkuyu NGS’nin faaliyete geçmesi ile Türk halkı, 60 yıl süresince, bir diğer ifadeyle nükleer santralin işletmede kaldığı süre boyunca, rekabetçi bir fiyattan elektrik alacak.
Nükleer enerji, iklim değişikliğini azaltmasının yanı sıra, faaliyet gösteren kömür santralleri ve fosil yakıtların kullanımı ile artan küresel kirlilik seviyesini azaltmak için anahtar görevi görüyor.
Yüksek teknolojiyle inşa edilen Akkuyu NGS’nin sahasında yüksek sayıda donanımlı ve teknik bilgisi olan eleman istihdam edilecek. Santralde vasıflı kişilerin istihdamı, bölgedeki altyapının gelişimini olumlu yönde etkilerken bir yandan da hem bölgedeki hem de ülkedeki ekonomik büyümeye katkıda bulunacak.
Nükleer enerjinin Fransa’daki gelişimini örnek gösteren Assystem yetkilileri bunu “Fransız nükleer sektörü için 1970’leri içeren 10 yıl önemli yıllardı. 1956 yılında, ülkenin enerji arzı ve fiyatlandırması üzerinde kalıcı etkileri olan petrol ambargosu gibi olaylar, Fransız hükümetinin nükleer enerjiyi daha fazla kullanmaya yönelmesine neden oldu. O zamandan bu yana, Fransız enerji kaynakları arasında nükleer enerjinin payı yüzde 80’e yükseldi. Fransız Devleti ise önemli bütçe gelirlerinden yararlandı. Nükleer enerji üretiminin düşük maliyeti nedeniyle Fransa, on yıllardır elektrikte net ihracatçı oldu” sözleriyle aktardı. Assystem yetkilileri sözlerine şöyle devam etti:
“Önümüzdeki 20 yıl boyunca Fransa’daki en ucuz enerji kaynağı olmasının yanı sıra nükleer enerji, Fransa’da kWh başına yalnızca 12 gram sera gazı (CO2) içeren elektrik tüketilmesini sağladı. Karşılaştırma yapılırsa, doğal gazdan kWh başına yaklaşık 440 gram CO2, kömürden ise kWh başına yaklaşık 932 gram CO2 salınımı oluyor. Bu rakamlar bir kez daha Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP 21) sonrası nükleer enerjinin küresel rolünün önemini vurguluyor. Gelecek nesiller ve geleceğimiz küresel ısınmayla mücadelede ne kadar birleşmiş olduğumuza bağlıdır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iklim değişikliği açıklaması13 Kasım 202421:54 Enerjim Sensin Hızlandırma Programı’nın kazananları belirlendi13 Kasım 202417:58 511 hektar doğaya kazandırılıyor13 Kasım 202415:31 “AR-GE alanında atılan her adım Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırımdır”13 Kasım 202414:13 Bakan Kurum, COP29’da Türkiye’nin İklim Yol Haritasını açıkladı13 Kasım 202414:10