‘AB’nin Yeni Batarya Mevzuatına Uyum Sağlanması ve Elektrikli Araç Bataryaları için Yönetim Sistemi Oluşturulması Projesi’ gerçekleştirildi

‘AB’nin Yeni Batarya Mevzuatına Uyum Sağlanması Ve Elektrikli Araç Bataryaları İçin Yönetim Sistemi Oluşturulması Projesi 1. Paydaş Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

‘AB’nin Yeni Batarya Mevzuatına Uyum Sağlanması ve Elektrikli Araç Bataryaları için Yönetim Sistemi Oluşturulması Projesi’ gerçekleştirildi
Petroturk.com
  • Yayınlanma18 Aralık 2024 16:22
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan Protokol çerçevesinde; AB’nin Yeni Batarya Mevzuatına Uyum Sağlanması ve Elektrikli Araç Bataryaları İçin Yönetim Sistemi Oluşturulması Projesi’nin 1. Paydaş Çalıştayı TOBB’da kamu kurum kuruluşları ve özel sektörün katılımıyla gerçekleştirildi.​

TOBB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul açılış konuşmalarında; döngüsel ekonomi ve yeşil dönüşüm konularına dikkat çekerek bataryaların önemli bir enerji kaynağı ve sürdürülebilir kalkınma, yeşil ulaşım, temiz enerji ve 2053 Net sıfır emisyon yolunda kilit unsurlardan biri olduğunu belirterek, kamu kurum kuruluşları ile özel sektörün işbirliğine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmalarından sonra proje ekibi tarafından gerçekleştirilen sunumlarda; AB Batarya ve Atık Batarya Tüzüğü doğrultusunda ilgili tüm paydaşların yükümlülükleri konusunda katılımcılara bilgiler verildi.

Çalıştay kapsamında gerçekleştirilen 1. oturumda; AB ve Türkiye düzenlemeleri arasındaki belirli boşluk ve zorlukların belirlenmesi ve Türkiye’de batarya ve atık bataryaların yönetimindeki ulusal kısıtlar, 2. oturumda; Türkiye’deki mevzuat uyumu ve elektrikli araç batarya yönetim sisteminin oluşturulması için uygulanabilir önerilerin geliştirilmesi, 3. oturum kapsamında ise; önerilerin önceliklendirilmesi ve düzenleyici uyum ve uygulama için net bir yol haritasının oluşturulmasına yönelik gündem maddeleri tartışıldı.

Yoğun tartışmaların geçtiği oturumlar sonunda, 11 çalışma grubunun görüş ve önerilerinin alınmasının ardından 1. Paydaş Çalıştayı sona erdi.