“Dünyada kimse doğal gazdan vazgeçmiyor” 

Yenilebilir kaynaklar trendi ile dünyada yanlış bir algı olduğuna değinen Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, pandemiden dolayı artan üretim aşamasından dolayı doğal gaz santrallerinin daha yoğun olarak kullanıldığı bir döneme girildiğini ifade ederek; “Dünyada kimse doğal gazdan vazgeçmiyor” diye konuştu. 

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen ‘Doğalgaz Paneli’ dijital ortamda gerçekleştirildi.

TÜBA Enerji Çalışma Grubu tarafından düzenlenen webinarın ilk gününde gerçekleştirilen çalıştay ve paneller ile doğal gazlı enerji çözümleri ve yenilikçi yaklaşımlar detaylandırıldı. Webinar 2 gün boyunca devam edecek.

“DÜNYADA KİMSE DOĞAL GAZDAN VAZGEÇMİYOR” 

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, Türkiye Bilim Akademisinin düzenlediği ‘Doğal Gaz Çalıştayı ve Paneli’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin elektrik üretiminde doğal gazın payının 2008’de yüzde 50’ye kadar çıktığını fakat kaynak çeşitliliği sağlanmasıyla bu oranın giderek azaldığını söyledi.

Yenilebilir kaynaklara olan eğilimin dünya genelinde yanlış bir algıya sebep olduğunu ifade eden Alagöz; “Dünyada kimse doğal gazdan vazgeçmiyor. Yenilebilir kaynaklar trendi ile bu konuda yanlış bir algı var. Türkiye şu anda pandemi döneminde kendini toparlama dönemine geçti. Sanayi kendini toparlayarak biriken ihtiyacını birden üretme eğilimine girdi. Hatta, sanayi toparlamanın ötesine geçerek 2018 verilerinin üzerine çıkmaya başladı. Bu toparlanma sonrasında Türkiye, tarihinin en büyük elektrik üretim ve tüketim sezonunu yaşıyor. Tüm kapasitesiyle elektrik üretimini gerçekleştiriyor. Bu sebeple doğal gaz santralleri de bu dönemde daha fazla çalıştırılmaya başlandı. Şu anda olağanüstü bir hızla artan tüketimi karşılamak için üretimi de artırmamız gerekiyor. Doğal gaz santrallerinin popülerliğinin en azından bir 20 sene daha devam etmesi bekleniyor” dedi.

“DÜNYAYA TEKNOLOJİ SATMAMIZ GEREKİYOR” 

Artan üretim sebebiyle Türkiye’de doğal gaz motorlarının daha popüler hale geleceğini ifade eden Alagöz;  “Yeni santral kurma konusunda dışarı bağımlılığımız devam ediyor. Bu konuda çalışmalar yürütülmeli. Gaz türbinleri ve motorlarının yedek parça üretiminde yerlileştirme çalışmaları arttırılarak sektördeki fırsatı bu alanda değerlendirmeliyiz. Bunu yaptıktan sonra uluslararası piyasalara yönelebiliriz. Fırsat devam ediyor. Öncelikle bir vatandaş olarak yerli teknoloji ve yerli üretimi ayağa kaldırmak ile ilgili görevlerimiz var. Türkiye kendi enerji üretim teknolojilerini üretmek zorundadır. Yeni mezun öğrenciler bu kapasiteye sahip. Yeter ki imkan olsun. Al satla lider olmak mümkün değil. Dünyaya teknoloji satmamız gerekiyor. Enerji üretim teknolojileri konusunda çalışmamız lazım. Devlet ve özel sektör bu konuda istekli. Her türlü desteğe hazırız. ” diye konuştu.

“DOĞU AKDENİZ’İ ÖNEMLİ YAPAN UNSUR KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN GAZ POTANSİYELİDİR” 

Bilkent EPAM’dan Doç. Dr. Sohbet Karbuz ‘Doğu Akdeniz’in Doğal Gaz Potansiyeli, Geçmişten Günümüze Arama-Üretim Faaliyetleri ve İleriye Yönelik Beklentiler’ini anlattığı sunumunda Doğu Akdeniz’deki keşif çalışmalarının son 20 yılda hız kazandığını belirtti.

Doğu Akdeniz’de bu zamana kadar yapılan keşiflerde Azerbaycan’ın sahip olduğu gaz rezervi kadar keşif yapıldığını aktaran Karbuz; “Doğu Akdeniz’i önemli yapan unsur keşfedilmeyi bekleyen doğal gaz potansiyelidir. Burada çok fazla potansiyel var. Bu potansiyel zorlukları ve kolaylıkları da beraberinde getiriyor. Bölgenin 2 şeye ihtiyacı var; biri iş birliği diğeri ise yeni iş modeli geliştirme. Mevcut yapı ile birlikte rekabetçi bir gaz ticareti mümkün değil” dedi.

Konu ile ilgili bir Afrika sözüne de atıfta bulunan Karbuz; “Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsan birlikte yürü. Aksi takdirde bölgenin sahip olduğu potansiyel asla kullanılamayacaktır” diye konuştu.

EPDK Doğal Gaz Piyasası Dairesi Grup Başkanı Bağdagül Kaya Caner ise panelde yaptığı sunumunda Türkiye Doğal Gaz Piyasası Genel Görünümü ve EPDK’nın yaptığı düzenleme çalışmaları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.