Sibel ACAR- ANKARA Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği’nin (MEDREG) İstanbul’da gerçekleştirilen 26. Genel Kurulunda MEDREG Başkanlığına seçilen ve aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası enerji alanında görev yapan en üst düzey kadın yönetici unvanına da sahip olan EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, göreve seçilmesinin ardından yeni döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2 yıl süreyle MEDREG Başkanlığını yürütecek […]
Sibel ACAR- ANKARA
2 yıl süreyle MEDREG Başkanlığını yürütecek olan Gülefşan Demirbaş Ankara’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sorularını yanıtlayan Demirbaş, MEDREG’in 23 üye ülkesinin bulunduğunu ve birliğin Akdeniz’deki tüm ülkeleri kapsaması açısından etkin bir yapıya sahip olduğunu söyledi.
MEDREG’in hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirbaş; “Akdeniz bölgesine baktığımızda doğası gereği birçok gelişmiş düzenleyici ülkenin mevcut olduğunu görüyoruz. Türkiye de dahil Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Balkan gibi ülkelerde gelişmiş piyasalar mevcutken güneydekilerde ciddi sıkıntılar var. Gelişmiş bir düzenleyicinin konusu siber saldırı, dijitalleşme iken düzenleme kurumu olmayan ya da henüz düzenleme ve piyasanın ilk evrelerinde olan ülkelerin bu gündeminde bile değil. Bu sebeple öncelikli hedefimiz ülke bazlı ihtiyaçları keşfetmek. O yüzden her ülkeye birebir gidip ihtiyaçlarını tespit ederek, o ihtiyaçlar doğrultusunda ülkeyi nasıl geliştirebiliriz ve nasıl düzenleyici altyapıyı uyumlaştırırız, o çalışmaları yapmak” dedi.
MEDREG’in Akdeniz bölgesindeki ülkelerin düzenleyici altyapısını sağlayarak Akdeniz Enerji Birliği’ne gitme yolunda hedefi bulunduğunun altını çizen Demirbaş; “MEDREG çok paydaşlı bir yapı ve bu paydaşlardan biri de AB. Çünkü birliği yüzde 95 oranında fonluyor” diye konuştu.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetlerine de değinen Demirbaş; “Arama faaliyetleri düzenleyici faaliyetler arasında değil. Fakat gazın çıkarılması halinde bunun piyasaya arzı söz konusu. Piyasalara girildiğinde düzenleyici altyapı yatırımcılar ve o piyasa için çok kritik. Biz burada teknik kalacağız. Ama siyaseten doğrudan değil. Örneğin raporlarımızda Kıbrıs’ı diğer ülkelerin çabalarına rağmen bir ada olarak gösterme yönünde diplomatik bir girişimimiz var. Ülke bölümüne girmeden fiziki bir ada olarak yayımlıyoruz. Bu bağlamda hassasiyetimizi her platformda dile getirdiğimiz gibi Türkiye’nin haklı davalarını tüm platformlarda anlatacağız ve hakkını koruyor noktada olacağız” diye konuştu.
MEDREG’in siyasi otoriteden bağımsız tavsiye niteliğinde kararlar verdiğinin altını çizen Demirbaş; “Uluslararası enerji düzenine girecek ülkeler bu kararları dikkate alıyor. Hükümetler de bağımsız bir otoritenin fikrini önemsiyor” dedi.
MEDREG’in temel görevinin iyi uygulamaları ortaya çıkarmak olduğunu kaydeden Demirbaş; “Bu kapsamda tüketici odaklı çalışmalarımız da var. Örneğin İtalya’da bir tüketici derneğinin rolü nedir ve bu rol kendi mevzuatına nasıl dahil edilmiştir? Bunu öğrenmek bizim önümüzü açmakta ve karar vericilere bu yönde tavsiyede bulunmakta önemli. Her ülkenin iyi uygulamalarını örnek alıyoruz” dedi.
Türkiye’nin mevzuat ve piyasa gelişimi olarak çok ileri noktada olduğunun altını çizen Demirbaş, “Elektrik piyasasında en ileri dediğimiz kendi bölgemizde tüm uygulamalarda çok iyi durumdayız. Gazda Organize Toptan Satış Piyasamızı açtık. Piyasamız orada yabancılar tarafından takip ediliyor, üye ülkeler kendi bilgilerini bize aktararak, bizi takip ediyorlar” diye konuştu.
Türkiye’nin MEDREG’deki görünürlüğünün uluslararası piyasalardaki görünürlüğünü de artırdığına dikkati çeken Demirbaş; “Örneğin İsrail’le bir ortak çalışmamız oldu. Geçen yaz onlara bir hafta boyunca gaz piyasamız, şehir içi gaz dağıtım metodolojimiz açısından bilgiler verdik. Bunlar iyi uygulama örnekleri arasında” ifadelerini kullandı.
Yeni dönemde Türkiye’nin enerji gündemini belirleyecek başlıkları da anlatan Demirbaş; “Dijitalleşme, depolama faaliyetleri, elektrik depolama kapasitesi, hibritle ilgili çalışmalar, elektrikli araçla ilgili çalışmalar gündemimizde olacak” dedi.
Ticaret merkezi olma hedefine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirbaş; “Neden bütün petrol fiyatları Londra’da belirleniyor. Üretici mi, hayır değil Fakat orada olmak finansal alt yapıyı sağlamak demek. Bunun için kendi alt yapımızın sağlam olması gerekiyor. Bu alt yapımız oluştu ve oluşmaya da devam ediyor. Bunu teknik anlamda ispatlamak istiyoruz. İleride bir seviyede olduğumuzu düşünüyorum. İşin siyasi platformu ayrı yürüse de teknik olarak elimizden geleni yapıyoruz” şeklinde konuştu.
2019’da kayıp kaçağın önlenmesine ilişkin yaklaşımları çalışacaklarını anlatan Demirbaş; “Kayıp kaçak her ülke için büyük bir sorun. Kayıp kaçağın çok yüksek olduğu ülkeler var. Öncelikli hedefimiz onların resmini çekmek. Bu sorun Güney ülkeleri, Ürdün gibi ülkeler için daha büyük bir sorun. Ürdün’de yüzde 18-20 kayıp kaçak var. İlk aşamada bu ülkelerin durumunu raporlayacağız ve buna ilişkin diğer ülkelerin faydalı uygulamalarını anlatacağız. Ondan sonra hepimiz kendi ülkemize dönüp bu uygulamalarla bunları azaltmaya çalışacağız. Kayıp kaçağın önlenmesi yatırımcı içinde çok önemli” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59