“Türkiye’nin doğal gaz kontratlarıyla ilgili önemli bir döneme giriyoruz”

Atlantic Council IN TURKEY doğal gaz sektörüne yön veren küresel ve bölgesel değişimleri tartışmak üzere bugün İstanbul’da uluslararası uzmanları ağırladı.“LNG’nin Yaygınlaşması ve Kaya Gazı Devrimi ortamında Bölgesel Gaz Piyasalarındaki Yeni Dinamikler” konulu toplantının medya partnerliğini ise “Gas&Power” üstlendi. Atlantic Council IN TURKEY tarafından düzenlenen toplantıya kamu ve özel sektör temsilcileri ve uluslararası uzmanlar katıldı. Toplantının […]

“Türkiye’nin doğal gaz kontratlarıyla ilgili önemli bir döneme giriyoruz”
Servet Uzun
  • Yayınlanma26 Şubat 2019 15:43

Atlantic Council IN TURKEY doğal gaz sektörüne yön veren küresel ve bölgesel değişimleri tartışmak üzere bugün İstanbul’da uluslararası uzmanları ağırladı.“LNG’nin Yaygınlaşması ve Kaya Gazı Devrimi ortamında Bölgesel Gaz Piyasalarındaki Yeni Dinamikler” konulu toplantının medya partnerliğini ise “Gas&Power” üstlendi.

Atlantic Council IN TURKEY tarafından düzenlenen toplantıya kamu ve özel sektör temsilcileri ve uluslararası uzmanlar katıldı. Toplantının açılış özel konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, “Boru hatları, sıvılaştırılmış gaz terminalleri (LNG) ve depolama yatırımlarıyla daha esnek bir yapıya kavuşmayı hedefledik. Türkiye’de 2023’te 11 milyar metreküp gaz depolama kapasitesini hedefliyoruz. Diğer yandan Türkiye’nin doğal gaz kontratlarıyla ilgili de önemli bir döneme giriyoruz. 2021, Türkiye için önemli bir kilometre taşı, yaklaşık 16 milyar metreküp kapasiteli kontratların süresi doluyor. Bu yüzden, Türkiye’nin önemli kararlar alacağı bir döneme yaklaşıyoruz. Bu sürece daha iyi hazırlanmak için gelişmeleri takip ediyoruz. Bollaşan LNG sebebiyle artık daha esnek kontrat şartları, süreleri ve fiyatlama yapısı gerekiyor. Klasik boru gazı tedarikçilerinin bu değişen dünyaya adapte olması lazım. Artık, fiyata son derece duyarlı bir piyasa var ve tedarikçilerin bunu iyi anlayabilmesi gerek” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin doğal gaz piyasasında özellikle son birkaç aydır daha rekabetçi bir ortam oluştuğunu vurgulayan Bayraktar, piyasa koşullarının sürekli değiştiğini ve yakından takip edilmesi gerektiğini aktardı.

Bayraktar, “Ulusal ve uluslararası tüm oyunculara açık bir süreçten bahsediyoruz. Türkiye’nin Akdeniz’deki endişelerini, kaygılarını ve hassasiyetlerini dikkate alan, buna özen gösteren şirketlerle iş birliği söz konusu olabilir. Bu konuda ortaklıklara varız. Biz sorunları çözen taraf olmak istiyoruz. İkili ilişkiler ne olursa olsun, enerjinin pozitif gündemle siyasi çatışmaları ortadan kaldıracak bir rol oynayacağına inanıyoruz” dedi.

Toplantının konuşmacıları arasında Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kurucu Direktörü ve ABD’nin eski Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Emekli Büyükelçi Richard L. Morningstar, Atlantic Council İcra Komitesi Üyesi ve Eski Amerika Uluslararası Ticaret Komisyonu Başkanı Dr. Paula Stern, SOCAR Denizaşırı Ofisler Sorumlusu Ali Shabazov, Amerika Ticaret ve Kalkınma Ajansı Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Avrasya ve Avrupa Bölge Direktörü Carl Kress, Tellurian Dış ilişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Anita Orban, Financial Times Enerji yorumcusu ve Kings College öğretim görevlisi Prof. Nick Butler, Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kıdemli Araştırmacısı ve Georgetown Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Brenda Shaffer, Koloğlu Holding CEO’su Cantekin Dinçerler, Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Erika Olson, Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi ve Avrasya Merkezi Kıdemli Araştırmacısı ve Amerika’nın eski Azerbaycan Büyükelçilerinden Matthew Bryza ve Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü isimler yer aldı.

Uzmanlar yenilenebilir enerji sektörünü konuşmak için İstanbul’da buluştu