Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi 2022 yılının son toplantısını, Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirdi. Meclis Başkanı İbrahim Akbal, Ukrayna’daki gelişmeler neticesinde dünyada dengelerin değiştiğini ve bu durumun ekonomik olarak bir takım güçlükleri de beraberinde getirdiğini vurgulayarak, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğini sağlamak adına birçok tedbirler aldığını ifade etti. Akbal, yaşanan […]
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi 2022 yılının son toplantısını, Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında gerçekleştirdi.
Meclis Başkanı İbrahim Akbal, Ukrayna’daki gelişmeler neticesinde dünyada dengelerin değiştiğini ve bu durumun ekonomik olarak bir takım güçlükleri de beraberinde getirdiğini vurgulayarak, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğini sağlamak adına birçok tedbirler aldığını ifade etti. Akbal, yaşanan bu gelişmelerin, tüm boyutlarıyla ‘yeşil çevre’ kavramının konuşulduğu ve uygulanması adına çalışmaların sürdürüldüğü günümüzde, global ölçekteki gerçekleşmelere bakıldığında fosil yakıt tüketiminin uzun bir süre daha devam edeceği anlamına geldiğini belirtti. Akbal, Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olma yolunda adımların atılmasının umut verici olduğunu vurguladı.
Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan doğal gaz piyasasına ilişkin güncel verileri paylaştı. 2022 yılında bir önceki yıla göre doğal gaz tüketimin %10 azalacağının görüldüğünü, konut doğal gaz tüketimi artış gösterirken, alternatif enerji kaynaklarının kullanımındaki artış sebebiyle sanayi kesiminin doğal gaz tüketiminde azalış yaşandığını vurguladı. 2022 yılı sonunda 742 yerleşim yerinin doğal gaz kullanabilir hale geleceğini ve nüfusun %82’sinin bir diğer ifadeyle 70 Milyon kişinin doğal gaza erişebilir durumda olacağını ifade etti.
Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği, Petrol ve Gaz Direktörü Dr. Sohbet Karbuz’un ‘Avrupa Enerji Krizi’ başlıklı sunumunda Avrupa Birliği’nde uygulanmakta olan yeşil dönüşüm adı altında bir değişim başlatılmaya çalışıldığı, ancak uygulamada gerçekçi olmayan politikalar ile karşılaşıldığı ifade edildi. Yaşanan enerji krizinin Ukrayna’daki gelişmelerden daha derin sebeplerinin olduğu belirtildi.
EPİAŞ Doğal Gaz Piyasası Müdürü Sn. Mustafa Güzel tarafından gerçekleştirilen sunumda, yeni bir piyasa yapıcılığı modeline ilişkin çalışma hakkında bilgi verilmiş, sistemin faydaları, piyasa yapıcılığın nasıl çalıştığı ve yükümlülükleri hakkında bilgi aktarılmıştır. Örnek uygulamalar üzerinden piyasa yapıcılığı aktarılmış olup, ayrıca ülke örnekleri olarak, İtalya ve İspanya’da uygulanan piyasa yapıcılığı aktarılmıştır.
Aygaz Pazarlama ve İnovasyon Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Uçar ise ‘Doğal Gaz Ticaret Merkezine Doğru’ başlıklı sunumunda ticaret merkezi olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin koşullara dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Uçar, Türkiye’nin transit ülke olarak kalmamasının ve tam anlamıyla bir doğal gaz ticaret merkezi olabilmesinin önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Yeni yapılacak kamu binalarına “yeşil sertifika” zorunluluğu getiriliyor23 Kasım 202417:10 Pomega’dan 2 GWh ek kapasite için 180 milyon dolarlık yatırım planı23 Kasım 202409:10 LPG piyasası lisans başvurularında “EPDK Başvuru Sistemi” değişikliği23 Kasım 202408:47 Enerji bakanları, bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı22 Kasım 202418:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Energy Forum’da konuştu22 Kasım 202417:54