Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Antalya açıklarında süren sondaj çalışmalarına ilişkin, “Hedef derinliğimiz deniz seviyesinden itibaren 5 bin 500-6 bin metreler. İş programına da uygun olarak ilerliyoruz. İnşallah mart içerisinde ilk sondajımızın neticelerini alacağız.” dedi. Bakan Dönmez, AK Parti Malatya İl Başkanlığını ziyaretinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentteki vatandaşlarla bir araya gelmenin kendisini çok […]
Bakan Dönmez, AK Parti Malatya İl Başkanlığını ziyaretinde, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentteki vatandaşlarla bir araya gelmenin kendisini çok sevindirdiğini belirtti.
Malatya’nın son 16 yılda yapılan yatırımlarla yeni bir kimliğe büründüğünü aktaran Dönmez, kentin, bölgenin en güzel, gelişmiş şehirlerinden biri olduğunu dile getirdi.
Bir gazetecinin, “Denizde doğal gaz arama çalışması vardı. Özellikle Yunanistan ile bir takım olaylar yaşandı. Son gelişmeler nedir?” sorusu üzerine Bakan Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi ile ilk sondajı Antalya açıklarında başlattıklarını anımsattı.
Dönmez, çalışmalarda yaklaşık 4 bin metrelere ulaştıklarını belirterek, “Hedef derinliğimiz deniz seviyesinden itibaren 5 bin 500-6 bin metreler. İş programına da uygun olarak ilerliyoruz. İnşallah mart içerisinde ilk sondajımızın neticelerini alacağız.” diye konuştu.
Hedef ve niyetlerinin, ilk seferde sonuca ulaşmak olduğuna değinen Dönmez, şöyle devam etti:
“Bulmasak bile yılmadan, çekinmeden bir sonrakini kazmaya devam edeceğiz. Doğu Akdeniz hidrokarbon rezervleri açısından yüksek potansiyel içeren bir bölgemiz. Yaklaşık 6-7 yıldır zaten sismik araştırma gemilerimiz o bölgede ciddi çalışmalar yapıyor, yığınlarca data elde ediyoruz. O dataları tek tek işleyip, analiz edip sonra da potansiyeli en yüksek lokasyonu tespit edip delmemiz gerekiyor. Hep söylediğim bir şey var, bu sismik çalışmalarla bir anlamda yer altının MR’ını çekiyoruz. Sondaj da biyopsi almak gibi bir şey. Gideceğiz, bakacağız varsa alacağız inşallah.”
Bu konuda biraz daha sabırlı olunması gerektiğini aktaran Dönmez, müjdeli haberi tüm kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
Dönmez, İngiltere’nin Kuzey Denizi’nde 150 kuyu açtığını hatırlatarak, buradan çıkma kararı aldıktan sonra açtıkları 151. kuyuda ürüne ulaştıklarını söyledi.
Bu örneği Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiğini, O’nun da “Bizim o kadar sabrımız yok, daha çabuk bul sen.” dediğini anlatan Bakan Dönmez, şunları kaydetti:
“Şimdi teknoloji gelişiyor, inşallah ilk kuyularda doğal gaz veya petrole rastlarız, temennimiz o. Kıbrıs ile alakalı olarak da başından beri söylediğimiz bir husus var. Kıbrıs Türk halkının adada haklarının gasbedilmesi, oldu bittiye getirilmesine rıza göstermeyeceğimizi ifade ettim. Nitekim, Türkiye Petrolleri, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kendisine vermiş olduğu ruhsat alanlarında sismik araştırmalarını yapıyor. Belki kısa bir gelecekte ilk sondajımızı da o bölgede yapabiliriz. Özellikle Kıbrıs Rum Kesimi’ni bu vesileyle bir kez daha ikaz etmiş olalım. Biz kendi sahamızda, ekonomik bölgemizde istediğimiz sondaj ve çalışma hakkına sahibiz. Kimsenin malında ve kaynağında da gözümüz yok. Kimsenin de gerek Türkiye Cumhuriyeti gerekse Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Türk toplumunun hak ve menfaatlerini ihlal etmesine de rıza göstermeyeceğimizi ifade ettik. Adilane bir paylaşımdan yanayız.”
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği kentte, Malatya Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Dönmez, Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’tan bilgilendirme aldı.
Bakan Dönmez, burada yaptığı konuşmada, yarın Malatya’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geleceğini belirterek, kentin sorunlarını dinleyeceklerini ve çözüm yolu arayacaklarını söyledi.
Yerel yönetimlerin önemine dikkati çeken Bakan Dönmez, “Eski bir yerel yönetimler çalışanı ve yöneticisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; yerel yönetimler, sorumluluğu kedisinde olmayan işlerle de uğraşmak durumunda kalır. Muhtemelen Sayın Başkanımızın da elektrikle, doğal gazla hatta madencilikle ilgili konular bile kendisine aksetmiş olur. Zaten işin güzelliği de burada. Özellikle merkezi yönetimle yerel yönetimin uyumlu diyalog içerisinde çalışması bu sorunların çözümünü daha da kolaylaştırmış oluyor.” diye konuştu.
Bakan Dönmez, Malatya’nın kayısı, meyve merkezi olarak bilindiğini anlatarak, şunları kaydetti:
“Malatya’nın, kayısının ötesinde, onun da önüne geçmiş başka güzellikleri var, hem yer altı hem yer üstü. Madencilik açısından da potansiyeli bol bir şehrimiz. Güneş yatırımlarımız, yenilenebilir enerji yatırımlarımız var. Şehri sadece görünen yüzüyle değil, görünmeyen yer altı zenginlikleriyle değerlendirmek durumundayız. Malatya, bu bölgenin en gelişmiş kentlerinden bir tanesi. İnşallah Malatya’nın bu gelişmişliğini, kalkınmışlığını AK Parti hükümetleriyle başlayan iyi seviyesini daha da ileriye taşıma arzusundayız. Yerel yönetimler ve merkezi hükümet, birlikte bu potansiyeli değerlendireceğiz. Yerel yönetimlerin sadece şehrin imar ve çevre açısından değil, enerjiyle, özellikle atıkla alakalı projeleri var.”
Konuşmanın ardından Başkan Hacı Uğur Polat, Bakan Dönmez’e Malatya kayısısı ve çeşitli hediyeler verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59 ORGE Enerji araç sahiplerinin hayatını kolaylaştıracak14 Kasım 202414:26 Bakan Bayraktar, 2050’ye kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücün devreye alınacağını bildirdi14 Kasım 202413:07 Günsan’dan elektrik ihtiyaçlarına zahmetsiz çözüm14 Kasım 202411:37