ISTRADE 2019’da ‘Enerjide Gelecek: Dinamik Talep konuşuldu

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de oturumlarla devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’da ilk oturum ‘Enerjide Gelecek: Dinamik Talep’ oldu. Energy PoolTürkiye Genel Müdürü Alper Uğural başkanlığında gerçekleşen oturumda konuşmacı olarak; Akenerji Genel Müdürü, Serhan […]

ISTRADE 2019’da ‘Enerjide Gelecek: Dinamik Talep konuşuldu
Servet Uzun
  • Yayınlanma29 Nisan 2019 13:31

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de oturumlarla devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019’da ilk oturum ‘Enerjide Gelecek: Dinamik Talep’ oldu. Energy PoolTürkiye Genel Müdürü Alper Uğural başkanlığında gerçekleşen oturumda konuşmacı olarak; Akenerji Genel Müdürü, Serhan Gencer, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven, Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Münir Karaman ve OMV Türkiye Genel Müdürü Serkan Hotoğlu yer aldı.

Energy Pool Türkiye Genel Müdürü Alper Uğural, depolamayı elde edebilmek için tüketim ve jenerasyonudengede tutmamız gerektiğini söyleyerek; “Talep tarafının ilk başta organizeye katılması gerekiyor. Dengelemede kullanılması için gerekli organizmaların çıkması ve dengesizliği aktif etmeyi motive etmek gerekiyor” dedi.

Akenerji Genel Müdürü Serhan Gencer; “Bizim enerji alanındaki işlerimiz Avrupa’dan daha geri geliyor. Çevrenin ön planda olduğu projeler yaygınlaşıyor. Bunun yanında inovasyon ve teknoloji de gerekli. YEKDEM dönemi bittiğinde santraller mevcut yapıya maruz kalacak. Veri analitiğine ihtiyaç olacak ve bunlar hızla hayatımıza giriyor. Tüketicinin daha fazla bilinçlenmeli ve enerji verimliliği bir bütün olarak kullanmalı. Biz, maalesef finansal sürdürülebilirlikten yani var olanı korumaktan başımızı kaldıramıyoruz. Türkiye, dünyanın gittiği teknolojiden, 5-10 yıl geriden geliyor. Biz Akenerji olarak dünyada ki trendleritakip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Limak Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven; “Sektör liberalleşme alanında büyük adımlar attı. Ama bir geçiş dönemi vardı ve o hep devam etti. Hala tam olarak liberal değiliz. Biz artık maliyet bazlı fiyatlandırmanın Türkiye’de kullanılmadığını biliyoruz. Türkiye’de ciddi bir kurulum kapasitesi gerçekleşti. Ama artık bunlar bitti. Batılı ülkeler maliyet bazlı, yani hesaplayarak çalışıyor. Birilerinin çıkıp regülasyonun ne olduğunu açıklaması lazım. Aklımızı kullanarak nasıl daha verimli olabiliriz, önce bunu bulmalıyız.Tüketici tarifesiyle bu kadar oynamamalıyız. Serbest piyasa bugün artık yoğun bakımda. Hiçbir şey olmamış gibi davranarak enerji piyasasındaki durumları düzeltemeyiz” ifadelerini kullandı.

OMV Türkiye Genel Müdürü Serkan Hotoğlu; “Dört çeşit bakış açısı var. Birincisi, teknoloji biraz yükselir ama devam eder. İkincisi, biz gelebileceğimiz en üst noktaya ulaştık. Üçüncüsü, buradaki teknoloji öyle bir noktaya gelecek ve düşecek, dördüncüsü ise en doğrusu olan, insan süper bir teknolojiye ulaşacak ve daha konforlu bir dünya olacak. OMV olarak hep değer zinciri olarak baktık ve buna artık müşteri de eklenecek. Değer zincirleri, değer havuzları haline gelecek. Blok change kendi kendine çalışan bir mutabakat sistemidir. Dijital olarak buraya kodlanacak ve her şey kayıt altına alınacak. Enerji de dünya doğal gaza ve elektriğe doğru gidiyor. Talep tarafında verimlilik ve yönetim önemli bir konu. Ekonomik kriz de kaynakların yetersizliğinden ortaya çıkıyor. Herkes enerjisinin bedelini ödemeli. Elektrik varsa bilgi de var demektir. Mevcut tariflerle bu kadar hızlı devam eden hayata birçok katılımcının fikrini ortaya koyduğu oyuncularla devam etmeliyiz. Bu oyuncular olmalı ki bu kadar çabuk değişen dünyaya ayak uydurabilelim” diye konuştu.

Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri BİMSER Münir Karaman; “BİMSER dijital dönüşüm sektörünü destekleyen bir firma. Dijitalizasyon, müşterilerin bizden ne beklediğini kapsıyor. Müşterilerimiz için 7/24 enerjiyi sağladığımız noktada bizim güvenli enerjiyi de karşılamamız gerekiyor. Bir diğer konu ise enerjiyi daha az maliyetle yapmamız gerek. Dijital dönüşüm enerjinin her noktasına dokunuyor. Varlık yönetimini de dijitalleşmeyle birlikte akıllı hale getirmeliyiz. Varlık ömürlerinin uzatılması hedefiyle maliyetlerde azalma sağlıyoruz. İş süreçlerinde de dijital dönüşüm süreçlerini tamamlamalıyız. Dijital dönüşüm maliyetli gibi görünür. Ama süreçlerin dijitalleşmesini sağlamadığınız zaman da kayıplar ortaya çıkıyor. Yani dijital dönüşüme ihtiyaç var” dedi.

ISTRADE 2019’a büyük ilgi