ISTRADE 2019’da ‘Bölgesel Doğal Gaz Ticareti’ oturumu yapıldı

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de ‘Bölgesel Doğal Gaz Ticareti’ oturumuyla devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 ikinci günü ‘Bölgesel Doğal Gaz Ticareti’ oturumuyla devam ediyor. OME Hidrokarbonlar Direktörü, Sohbet Karbuz’un başkanlığında gerçekleşen oturumda; EPİAŞ […]

ISTRADE 2019’da ‘Bölgesel Doğal Gaz Ticareti’ oturumu yapıldı
Servet Uzun
  • Yayınlanma30 Nisan 2019 13:38

4. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 İstanbul Raffles Hotel’de ‘Bölgesel Doğal Gaz Ticareti’ oturumuyla devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun destekleriyle düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2019 ikinci günü ‘Bölgesel Doğal Gaz Ticareti’ oturumuyla devam ediyor. OME Hidrokarbonlar Direktörü, Sohbet Karbuz’un başkanlığında gerçekleşen oturumda; EPİAŞ Genel Müdür Ahmet Türkoğlu, DESFA Ticaret Direktörü Sotirios Bravos ve BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdür Yardımcısı Yunus Emre İcikkonuşmacı olarak yer aldı.

OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, “Hub konusu artık çok fazla konuşuluyor ve hepimiz biliyoruz ki güvenilir, rekabetçi, şeffaf, liberal bir piyasadan bahsediyoruz. Böyle bir ortamda ancak hub gelişebilir. Maliyet bazlı fiyatlandırma ile fiyatın kazancını garanti mi etmek istiyorsunuz? Bu ticaret değildir, bu garantili ticarettir. Rekabet olmalı, rekabet edemeyen gider. Hub olacağım diyerek, hub olunamaz. Hub olmak kolay değildir” şeklinde konuştu.

DESFA Ticaret Direktörü Sotirios Bravos, “Sistem olarak bazı bilgiler de veriyoruz. Yunanistan’ın 512 km ana yüksek basınçlı boru hattı var. Enerji terminalleri olarak Atina’nın 150 bin enerji üretimi mevcut. Biz düzenleyici bir biçimde üçüncü taraflara ulaşıyoruz. Regülasyon nasıl evirilmiş, buna bakıyoruz. Bizim sistemimiz kontratlara bağlı ilerliyor. Kapasitelerin kaydedilmesi çıkış noktalarında yıllık olarak yapılıyor. NNGS ağ kodunu geliştirdik. Şimdi ulaşım sistemlerinin kaydı yapılabiliyor. Bu kod üzerinde çeşitli revizyonlar yaptık. Doğal gaz ulaşım taşıma durumunda nasıl dağıtım yapılacağını özellikle aday göstermeleri gerekiyor. Bizim ağımızı kullanan herkes kendi işlemleriyle ilgili bilgi alabiliyor. Ağ içerisinde kullanıcılara günlük olarak dağıtım sağlanıyor. Fiziksel teslimatlar ise bizim giriş noktalarımızda yapılıyor ve günlük olarak teslim ediliyor. Her gün finansal olarak bir dengelemenin yapılması gerekiyor. Biz sistemin sadece fiziksel olarak dengelenmesinden sorumluyuz. Sadece negatif dengesizliklere müdahale edebiliyor ve pozitif dengesizliklere müdahale edemiyoruz. Sistemimize kolay bir ulaşım sağlıyoruz ve pazara destek veriyoruz. Pazarın gelişmesi de bizim ağımızın kullanılmasına sebep oluyor” dedi.

BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürlüğü, Bölge Müdür Yardımcısı Yunus Emre İcik,“BOTAŞ’ta olduğum süreden beri ülkemizde ki doğal gaz ticaretini nasıl geliştirebiliriz, diye çalışmalar yaptım. Avrupa’dan farklı olarak biz giriş ve çıkış noktaları olana hub diyoruz. Burada kapasite olması lazım. Bizim Avrupa’dan farkımız ihale yapmamız. Giriş çıkış sistemi olduğunda buna göre bir tarife olması da gerekiyor. Önümüzdeki 3 yıl için de kontratlar için görüşüyoruz. Çünkü kontratlar bitiyor. Bugün iletim tarifemiz 38 lira. Biz bunu nasıl değiştiririz ki bölgesel ticaretin yolu açılsın diye, çalışmalar yapıyoruz. Bir diğer konumuz serbestleşme konusu 2001’de çıktığımız bir yolculuk ve bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Diğer konu piyasa bazlı dengeleme ile likidite sağlayayabniliyor noktaya geldik. Arz güvenliği ve kapasitesi sıkıntısı gibi konuları şuan atmış olduk. Arz ve talep noktasıyla, komşularımızla iyi olmamız önemli. BOTAŞ olarak üzerimize düşen bu bağlantıları yapmak. Bulgaristan ve Yunanistan’la bu çalışmaları yapıyoruz ve ticaretin önünü açmak istiyoruz” dedi.

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, “Son yıllarda gazla ilgili Türkiye hızlı bir noktadan geçti. EPİAŞ olarak 1 Eylül tarihinde ‘Organize Doğal Gaz Toptan Satış Piyasası’ satışa açtık. Güzel işleyen bir piyasamız var. Piyasa mekanizması oluşturmaya çalışıyoruz. Üretim santralleri çok ciddi bir tüketici ve bunlar piyasamıza gelsin istiyoruz. Dolayısıyla yapacak iş çok ve fırsat da çok. EPİAŞ olarak güvenilir, öngörülebilir ve şeffaf bir piyasa olduğumuzu düşünüyorum. Biz enerji borsası olarak sektöre maksimum değeri katmaya çalışıyoruz. Piyasamızın daha da güçlenmesi için elimizde çok ciddi fırsatlar var” diye konuştu.

Otomasyon 2.0