EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Başkanı Hüseyin Daşdemir, kış aylarında doğalgazı tasarruflu kullanmanın ve faturaları düşürmenin yollarını anlattı. EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Başkanı Daşdemir , “Öncelikle bina yalıtımını vurgulamamız gerekiyor. Binaların mantolanması, yalıtım yapılması doğalgaz faturalarında yüzde 20’lere kadar tasarruf görülüyor. Binaların enerji performansı yönetmeliği adından bir mevzuat da hazırlandı. Kademeli olarak tüm binaların bunu yaptırması […]
EPDK Doğalgaz Piyasası Dairesi Başkanı Daşdemir , “Öncelikle bina yalıtımını vurgulamamız gerekiyor. Binaların mantolanması, yalıtım yapılması doğalgaz faturalarında yüzde 20’lere kadar tasarruf görülüyor. Binaların enerji performansı yönetmeliği adından bir mevzuat da hazırlandı. Kademeli olarak tüm binaların bunu yaptırması gerekiyor. Ne kadar önce yaptırılırsa tasarruf daha erken başlar” dedi.
Hüseyin Daşdemir, “Kış öncesi cihaz bakımları da önemli. Kombilerin, kazanların bakımını yaptırdığımızda tüketimleri düşürdüğünü biliyoruz. Bunun dışında konfor sıcaklığını sürekli vurguluyoruz. Yapılan araştırmalarda konfor sıcaklığındaki her bir derecelik düşüşün yüzde 7’lere varan tasarruf sağlıyor. Tüketicilerimize tavsiyemiz; evlerinde otururken çok ince giysilerle değil de daha mevsimin şartlarına uygun giyinsinler” diye konuştu.
Hüseyin Daşdemir, “Avrupa’da 18-20 derece arasında oda sıcaklığı sağlanıyor. Ülkemizde 24-26 derece arasında ancak kendimizi ısınmış hissediyoruz. Biz de kademeli olarak 20-22 derecelere indirebilirsek bahsettiğimiz tasarrufu sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.
Hüseyin Daşdemir, “Kombilerin evden çıkarken kapatıldığını görüyoruz. Bu konuda şöyle bir tavsiyemiz var. Kombilerinizi evden çıkarken kısık ayara getirirseniz tesisattaki ısınmış olan suyu soğutmamış olursunuz. Radyatörlerin önünü, üstünü ısının yayılmasını engelleyecek şekilde kapatmamamız gerekiyor. Bazı uzmanlar çok fazla kullanılamayan odalardaki radyatörlerin kapatılabileceğini tavsiye ediyor ama bu konuda bir araştırma yapılmamış” şeklinde konuştu.
Hüseyin Daşdemir, “Tüketicilerin ödediği doğalgaz fiyatının üç ana bileşeni var. Birincisi doğalgazın alım fiyatı yani yurtdışından ithal edilen ürün olduğu için bunu ülkeye ithal eden şirketlerin, ithalat maliyeti ve birtakım operasyon maliyetlerini üzerine koyarak oluşan bir alım maliyeti var. Bunun üzerine her bir doğalgaz dağıtım bölgesinde EPDK’nın belirlediği, sistem kullanım bedeli adını verdiği dağıtım bedeli de denilen bir bedel var. Bir de vergiler var. Doğalgazın alım fiyatı döviz kuruna, dünyada oluşan petrol fiyatlarına ve birtakım taşıma maliyetlerine bağlı olarak değişkenlik arz ediyor. Yaklaşık 5-6 yıl geriden gelen bir yapı var. Ülkemizin en büyük ithalatçısı BOTAŞ, yüzde 20’lik ithalat payı özel sektörde var tabii. Bunların belirlediği toptan satış fiyatı, kur, petrol fiyatı ve diğer maliyetler bir araya gelince düzenli olarak 3’er aylık dönemlerde gözden geçiriliyor. İndirim yapılması gerektiği düzeyde maliyetlerde azalış olursa bu gözden geçirilir ve fiyatlara yansıması kaçınılmaz oluyor. İndirim ihtimali her zaman söz konusu” şeklinde ifade etti.
Hüseyin Daşdemir, “Doğalgaz piyasasında ülkemiz tarihi günlerden geçiyor. İlerleyen yıllarda dönüp arkamıza baktığımızda bu yılların ne kadar önemli işlerin yapıldığını çok daha iyi anlayacağız. Doğalgaz depolama ve arz konusunda çok ciddi bir iyileşme kaydettik. Yaklaşık 45 milyar metreküp civarında bir boru gazıyla doğalgaz ithalatımız var. Uzun dönemli kontratlarla garanti altına alınmış. Cezayir ve Nijerya’dan da 6 milyar metreküp civarında LNG ithalatımız var. 50 küsur milyar metreküp yıllık uzun dönemli kontrata bağlanmış arz imkânımız var. Kaynak çeşitliliğini önemli ölçüde sağlamış durumdayız. Yüzen LNG tesisi dediğimiz FSRU tesisleri iki tane şu an ülkemizde var. 2016 yılında özel sektör İzmir Aliağa’da devreye aldı. Bu senenin başında da BOTAŞ tarafından Hatay Dörtyol’da ikinci FSRU tesisimiz devreye alındı. Bu tesisler neden önemli? Uzun dönemli kontratlardaki arz kaynaklarında beklenmeyen kesinti veya kısıntı olması durumunda spot piyasa dediğimiz uluslararası LNG piyasalarından anlık kısa dönemli anlaşmalarla ihtiyacınız olan sıvı doğalgazı ülkenize çekip bu tesislerinizden iletim şebekenize verebilirsiniz. Günlük 4 adet LNG tesisimizden iletim şebekesine 112 milyon metreküp doğalgaz verebilme kapasitemiz var. Doğalgaz yeraltı depolama tesislerimizden bir tanesi Silivri’de. Yıllık 2.8 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine sahip. İkincisi ise geçtiğimiz yıl devreye alındı. Tuz Gölü yeraltı depolama tesisimiz şu anda 600 milyon metreküp doğalgaz depolama kapasitesine ulaştı. Yani yeraltında da 3.5 milyar metreküplük yıllık doğalgaz depolayabilecek durumdayız. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde doğalgaz arz güvenliğimiz teminat altında. Doğalgaz ve elektrikte arz güvenliği sorunumuz yok” diye konuştu.
Hüseyin Daşdemir, “Birinci 100 günlük programında doğalgazla ilgili iki hedef vardı. Bunlardan bir tanesi, 1 Eylül’de EPİAŞ bünyesinde Organize Doğalgaz Piyasasının açılmasıydı. İkinci hedef ise ülkemizde doğalgaz ulaşan nüfus sayısını 63 milyondan 66 milyona çıkarmaktı. Bunun alt hedeflerinde iki başlık vardı. En az 40 ilçeye daha doğalgaz ulaşacak. Şırnak ve Artvin’e de doğalgaz ulaşmış olacak. 66 milyon kişi şu anda doğalgaz kullanma imkânına sahip. Fakat fiili rakamlara baktığımızda 14 milyon abonemiz var. Takriben 50-52 milyon kişi doğalgazdan faydalanıyor. Geri kalan 15 milyon civarındaki nüfus sokağında, caddesinde doğalgaz olmasına rağmen geçişi tercih etmemiş. Bunun için de bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. İlk geçiş maliyeti vatandaşa çok geliyor doğalgaz dönüşüm, petek, tesisat gibi. Fakat doğalgaz fiyatlarının diğer yakıtlara göre avantajını kıyasladığımızda çok kısa sürede amorte edilebilir. Tesisat dönüşümü konusunda çalışmalar devam ediyor. Aralık ayı içerisinde Hakkâri’nin şebekesine doğalgazı verip yıl sonu itibarıyla 81 ilin tamamına doğalgazı ulaştırmış olacağız. Şu anda 470 ilçemiz doğalgaz kullanıyor. 30 ilçe daha yıl sonuna kadar doğalgaz kullanacak” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59