“Gazın gazla rekabetini sağlamak istiyoruz”

PETFORM Başkanı Kalay, doğal gaz piyasasında rekabeti artırarak son tüketiciye gazı daha uygun koşullarda sunmak istediklerini ifade etti. PETFORM Başkanı Murat Kalay, katıldığı televizyon programında petrol ve doğal gaz piyasasına dair önemli açıklamalar yaptı. Arama üretim faaliyetlerinden yatırımcılara sağlanan nakit akışına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Kalay, “Gazın gazla rekabetini sağlayarak son tüketiciye daha uygun […]

“Gazın gazla rekabetini sağlamak istiyoruz”
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma23 Haziran 2020 17:57

PETFORM Başkanı Kalay, doğal gaz piyasasında rekabeti artırarak son tüketiciye gazı daha uygun koşullarda sunmak istediklerini ifade etti.

PETFORM Başkanı Murat Kalay, katıldığı televizyon programında petrol ve doğal gaz piyasasına dair önemli açıklamalar yaptı. Arama üretim faaliyetlerinden yatırımcılara sağlanan nakit akışına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Kalay, “Gazın gazla rekabetini sağlayarak son tüketiciye daha uygun koşullarda sunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İşte PETFORM Başkanı Murat Kalay’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

“YATIRIMLARI GÖZDEN GEÇİRMEMİZE SEBEP OLDU”

“Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Enerji fiyatlarının dip yapması ve hatta negatifleri görmesinin yanı sıra tüm dünyada ciddi bir talep daralmasının yaşandığını ve hatta talebin durma noktasına geldiğini gördük. Bu süreç ülkemizde de doğal gaz ve petrol arama üretim faaliyetlerinde bulunan ve ithalatla uğraşan firmaları yakından etkiledi. Bu da ilk etapta ertelenebilir yatırımları tekrar değerlendirmemize sebep oldu. Bu bağlamda da başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarla istişare halinde süreci geçirdik.”

“GAZI, DAHA UYGUN KOŞULLARDA TÜKETİCİYE SUNMAK İSTİYORUZ”

“Doğal gaz ticaretiyle uğraşan firmalar açısından baktığımızda birçoğu uzun dönem sözleşmelerle kendini bağlamış durumda. Spot ithalat ve ihracat fırsatlarının da çok aktif olmaması nedeniyle bu fırsatları ideal şekilde değerlendiremediler. Ancak önümüzdeki döneme baktığımızda normalleşme sonucu enerjinin çarklarının tekrar dönmeye başlamasıyla ve 2021’de uzun vadeli sözleşmelerin sona ermesiyle birlikte yeni bir döneme ‘merhaba’ diyebiliriz. Biz bu döneme ülkemizin coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle daha hazır hale girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda ilerleme kat ettik. Liberal yapının daha da derinleşmesi, çoklu oyuncunun oluşması ve özel sektörün daha da değerlenmesini istiyoruz. Gazın gazla rekabetinin sağlanarak son tüketiciye daha uygun koşullarda sunulabilmesinin önünü açmamız gerekiyor. Bunu da devletimizle, bakanlığımızın eş güdümüyle yapabileceğimize inanıyoruz.”

“Devletimiz değişik senaryolarla daha ucuz gaz için gerekli mücadeleyi veriyor. Özel sektör de bu gazın rahatlıkla ülkeye gelmesi ve piyasadaki gaz fiyatlarının aşağı çekilmesi için çalışıyor.”

“ARAMA ÜRETİM FAALİYETLERİNDE MACERACI RUHUMUZU YİTİRMEMELİYİZ”

“19’u yabancı, 21-22’si yerli petrol arama üretim faaliyetinde bulunan şirketimiz var. Bunların çoğu PETFORM üyesi. Bu ülke uzun yıllardır petrol arama noktasında elinden geleni yapıyor. Kısıtlı imkanlarla, jeolojik risklerle ve düşük bütçelerle elimizden geleni yapıyoruz. Milli şirketimiz TPAO da doğal kaynakların aranıp ülke ekonomisine, dünya ekonomisine kazandırılması için gerekeni yapıyor. Bu çabanın da özel sektör girişimleriyle desteklenebilir. Büyük aramaların yanı sıra ülkemizde yüzde 6-7’sini karşılayacak kadar ham petrol üretimimiz var. Doğal gaz da bu rakam biraz daha düşük, yüzde 1’ler seviyesinde. Ancak daha fazla üretmek için tüm konstrasyonu büyük şirketlerimiz de devletimiz de sürdürüyor. Bu bağlamda ham petrol üretimimizde bir artış olduğunu da söyleyebiliriz. Ama TPAO yerel ve uluslararası işbirlikleriyle büyük arama faaliyetlerini geliştirmeye çalışıyor, biz de bunu destekliyoruz. Maceracı ruhumuzu yitirmeden, tüm teknolojik imkanları kullanarak olanı bulmak ve bulduğumuzu çıkarmak adına elimizden geleni yapmaya devam etmemiz gerekiyor.”

“Olağanüstü sürecin fiyatlarda düşüş olsa da talepte de düşüş olduğu için uzun vadede bize neler getireceğini pek tahmin edemiyoruz. Ülkeye gazın giriş çıkışı daha rahat konuma ulaştıkça yatırımcı kendine ticaret şansı bulacaktır.

Ham petrol üreme arama faaliyetleri ciddi yatırımlar gerektiriyor. Şu an bu yatırımlara uluslararası ilginin gelmesi biraz zor olabilir ama biz kendimiz özellikle devletimizin de desteğiyle bu alanda daha fazla hamle yapabiliriz. Devletimizin aldığı ekonomik tedbirler de elimizi çok rahatlattı. Maden İşleri Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz.”