
Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi – ISTRADE 2017 kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez sektöre ilişkin önemli mesajlar verdi. ISTRADE 2017 ikinci gününde yoğun gündemi ve katılımı ile devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu ve Gas&Power Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya’nın […]
ISTRADE 2017 ikinci gününde yoğun gündemi ve katılımı ile devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu ve Gas&Power Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya’nın sorularını cevapladı. Oturumdaki konuşmasında Dönmez, “Kaynak ülkelerimize bakarak piyasada bir rekabet var dememiz mümkün değil. Bu problemin çözümü ise kaynak çeşitliliğinin sağlanmasından geçiyor. Bu çözüldüğünde gazın gaz ile rekabetini sağlayacağız” dedi.
Konuşmasına başlarken programda emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten dönmez, zirveye ilgi böyle devam ederse kısa zamanda daha büyük kitlelerle program yapmak durumunda olunacağını ifade etti. İlk olarak kamunun elektrik üretimi ve ticaretindeki payı ve özel sektörde öngörülebilirlik oluşturması konusunu masaya yatıran Dönmez, “ Kamu, arz güvenliği esasına göre adımlarını atıyor. Ancak EÜAŞ’ın elindeki varlıklara baktığımızda geldiğimiz noktada bazı aksiyonlara girmemiz gerektiğini öngördük EÜAŞ’ın elindeki küçük ölçekteki santralleri özelleştirmeye başladık. Büyük ölçekli olanlarını da hükümet baz yük olması hasebiyle özelleştirmeyeceğini açıkladı. TETAŞ’ın elindeki yap-işlet ve yap-işlet-devret santrallerini göz önüne alırsak, kamu yüzde 25’lerin altına inmeyecek şekilde elindeki varlıklarını koruyacak. Bunun da piyasaya etki etmeyecek oranda olduğunu söyleyebiliriz. Şimdilik EÜAŞ üzerinde özelleşme üzerinden yerli kömür ihaleleri var, onlar da bizden yük almış olacak. Ancak daha fazla artmayacak” dedi.
BOTAŞ’ın ayrıştırılarak yeniden yapılandırılmasına ilişkin soruları cevaplayan Dönmez, “BOTAŞ’ın ayrıştırılması prensip olarak sürekli var ama bir türlü gerçekleştiremedik. Bunun temelinde altyapı çalışmalarının henüz tamamlanamamasından kaynaklanıyor. Ancak bunları büyük orandan tamamlıyoruz. LNG, Tuz gölü çalışmaları, kapasite artışı adımları gibi ön gördüğümüz planları adım adım gerçekleştiriyoruz. Kaynak ülkelerimize bakarak piyasada bir rekabet var dememiz mümkün değil. Bu problemin çözümü ise kaynak çeşitliliğinin sağlanmasından geçiyor. Bu çözüldüğünde gazın gaz ile rekabetini sağlayacağız. Böylelikle BOTAŞ da rekabet etmek zorunda kalacak. Ancak şu anki durumda birbirinin aynı kontratlarla BOTAŞ’ın ayrıştırılarak yeniden yapılandırılmasının bir anlamı yok” diye konuştu.
Kapasite mekanizmaları ile alakalı yasal düzenlemelerin Ağustos ayında çıktığını hatırlatan Dönmez, “EÜAŞ bu konuda yapacağı çalışmalar ile alakalı danışmalık alıyor. Özel sektöre de bu konuda danışıp bir çalışma hazırlıyoruz. Tabi etki analizi yapmadan bir şey söylememek lazım. Özellikle kapasite mekanizmasını emre amadeliği arttıracak şekilde dizayn ediyoruz ve baz yükünü arttıracak şekilde adımlarımızı atıyoruz” dedi.
https://youtu.be/en6vohmQUdY
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31