GAZBİR Başkanı Arslan: “Günlük hayatımızda kullandığımız tüm mekanik araç, ekipmanın nasıl bakımlarının yapılması gerekiyorsa doğal gaz tesisatlarının ve bacaların da kış öncesinde periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor.”
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, bazı insanların evlerinde onaylı projeye aykırı olarak iç tesisatta tadilat yaptığını, bunun da baca gazının evin içine sızarak karbonmonoksit zehirlenmesine yol açtığını belirtti.
Arslan, AA muhabirine, Türkiye’deki 21,5 milyon abonenin, evlerinde ve iş yerlerinde güvenle doğal gaz kullanabilmesi için uygulanması gereken bazı tedbirlerin bulunduğunu söyledi.
Baca gazı kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmesinin ölümlü kazalara sebep olabildiğini vurgulayan Arslan, ‘Bazı evlerde onaylı projeye aykırı olarak iç tesisatta tadilat yapıldığını görüyoruz. Banyo, yatak odası veya kapalı balkonlara kombi, şofben, soba gibi yakıcı cihazların yerleştirildiğine şahit oluyoruz. Balkonu camla kapatan birçok evde cam pencereyi kesmeyip bacanın balkon içinde bırakıldığı, camlı balkonlarda bacaların dışarıya sabitlenmeden serbest şekilde dışarı çıkarıldığı, üst katlardan halı, kilim silkeleme veya düşen nesnelerle sabitlenmemiş bacaların yerinden oynatıldığını görebiliyoruz’ diye konuştu.
Arslan, baca çıkışlarının bağlantılarının çok dikkatli yapılması gerektiğinin altını çizerek, ‘Bacanın, dışarıdan yük binmesiyle bağlantı yerinden oynaması halinde atık gazın evin içine dolması büyük risk oluşturuyor. Bu bağlantıların kullanıcı tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor’ dedi.
Yakıcı cihaz bacalarının çıkışının cam balkon gibi kapalı alanlarda değil, açık havada ve ev ortamı dışında olması gerektiğini dile getiren Arslan, ‘Kullanıcılar yetkili cihaz servisiyle sözleşme yapmalı ve yetkili servis haricinde hiçbir firmaya işlem yaptırmamalı’ ifadesini kullandı.
Arslan, yakıcı cihazların ve atık gaz çıkışı baca ekipmanlarının bir bütün olarak satıldığına işaret ederek, ‘Dağıtım şirketleri doğal gaz tesisatının onaylı proje uygunluğunu ve tesisatın sızdırmazlık testinin kontrolünü yapıyor. Yakıcı cihazlar ve baca ekipmanları ilgili markanın servisleri tarafından monte edilmekte ve devreye alınıyor. Aksi halde ilgili marka garanti vermiyor. İlgili marka servisi baca montajında birleştirme yerlerini düzgün sabitlemediği taktirde bacadan sızan karbondioksit, ciddi kazalara sebep olabiliyor’ bilgisini paylaştı.
Periyodik bakım önem arz ediyor
Türkiye nüfusunun yüzde 80’inin doğal gaz kullandığını kaydeden Arslan, ‘Günlük hayatımızda kullandığımız tüm mekanik araç, ekipmanın nasıl bakımlarının yapılması gerekiyorsa doğal gaz tesisatlarının ve bacaların da kış öncesinde periyodik bakımlarının yapılması gerekiyor’ değerlendirmesinde bulundu.
Arslan, ocak, kombi ve soba bağlantılarında kullanılan esnek bağlantı elemanlarının zamanla kırılma, yırtılma gibi sebeplerle sızdırma yaptığını ifade ederek, söz konusu bağlantıların kontrol edilmesi ve üzerinde yazan son kullanma tarihi geçenlerin yenisiyle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakım, onarım, malzeme değişimi ve temizlik gibi süreçlerin yetkili firmalara yaptırılmasının şart olduğunu vurgulayan Arslan, ‘Yeni nesil doğal gaz yakıcı cihazları güvenlik esaslıdır. Çaydanlık veya yemek taşmasıyla ocak alevi söndüğünde cihazın otomatik olarak kapanma özelliğine sahip olması çok önemli. Otomatik kapanmayan eski nesil cihazların kullanılmaması gerekiyor. Bu tip cihazlar ve esnek bağlantıların eskimesi nedeniyle oluşan kaçaklar patlama riski oluşturuyor’ diye konuştu.
Arslan, ortamda doğal gaz kokusu alınması halinde öncelikle sayaç önünde bulunan ana vananın kapatılması, sonra kapı ve pencere açarak ortamın havalandırılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
‘Yakıcı cihazın bulunduğu ortamda parlayıcı ve patlayıcı herhangi bir madde kullanılmamalı, yakıcı cihaz tamamen kapalı konuma getirilmeli. Sokağınızdaki doğal gaz şebekesinde bir arıza veya kaçak olması halinde veya bulunulan ortamda doğal gaz kokusu alınması durumunda vakit kaybetmeden 7/24 hizmet veren ücretsiz ‘Alo 187 Doğal Gaz Acil Hattı’ aranmalı. Doğal gaz dağıtım şirketlerimizin çağrı merkezlerinde 3 bini aşkın personel, 4 bine yakın hat ile abonelere hizmet veriyor.’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Zorunlu kış lastiği uygulamasında tarih belirlendi21 Kasım 202418:48 GENSED, Eskişehir’de “Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri” düzenledi21 Kasım 202416:58 SEDAŞ, olumsuz hava koşullarına karşı alarmda21 Kasım 202416:57 Yapay zeka yatırımlarıyla artan elektrik maliyetleri teknoloji şirketlerini zorluyor21 Kasım 202413:18 Yenilenebilir enerjide 2030 hedefleri için yıllık 1000 gigavattan fazla kurulum gerekiyor21 Kasım 202413:17