EPDK bugün 2 önemli taslağı görüşe açtı

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) gaz dağıtım bölgesi kapsamına alınan ilçelerdeki yatırımları yakın takibe aldı. EPDK, Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Dağıtım Bölgesi Genişlemelerinin Süreli Yatırım Yükümlülüğü İncelemelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Taslağı’nı açıkladı. EPDK’nın kurulması ile birlikte 2003 yılından itibaren günümüze kadar gerçekleştirilen ihaleler neticesinde 81 ilin 81’inde doğal gaz kullanımına imkân sağlandı. Mevcut durumda […]

EPDK bugün 2 önemli taslağı görüşe açtı
Özge Esen
  • Yayınlanma4 Temmuz 2019 11:31

Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) gaz dağıtım bölgesi kapsamına alınan ilçelerdeki yatırımları yakın takibe aldı.

EPDK, Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Dağıtım Bölgesi Genişlemelerinin Süreli Yatırım Yükümlülüğü İncelemelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Taslağı’nı açıkladı.

EPDK’nın kurulması ile birlikte 2003 yılından itibaren günümüze kadar gerçekleştirilen ihaleler neticesinde 81 ilin 81’inde doğal gaz kullanımına imkân sağlandı. Mevcut durumda 81 ilin tamamında ve 500’den fazla ilçede doğal gaz kullanılıyor.

81 ilin 81’ine doğal gaz ulaştırılması sonrasında, doğal gaz talebinde bulunan ilçelerin de belirli bir program çerçevesinde doğal gaz dağıtım şirketlerinin mevcut dağıtım bölgelerine ilave edilmesi çalışmalarına ağırlık verildi.

Dağıtım şirketinin faaliyet gösterdiği il sınırları içerisinde yer alan, ancak ilk ihale kapsamına alınmayan şehirler (ilçe/belde) için ilgili dağıtım şirketleri tarafından EPDK’ya doğal gaz dağıtım bölgesi genişleme başvurusu yapılmakta, Kurul tarafından uygun görülmesi halinde ise söz konusu şehirler de doğal gaz dağıtım bölgesi kapsamına alınabilmekte.

YATIRIMLAR EPDK TARAFINDAN YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Doğal gaz yatırım programın alınan ilçelerde, EPDK ve/veya EPDK tarafından yetkilendirilmiş firmalarca sahada gerekli incelemeler yerinde yapılarak EPDK’ya raporlar sunulacak. EPDK tarafından dağıtım şirketlerinin ilgili ilçelere yönelik süreli yatırım yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilip getirilmediği incelenecek.

Bu kapsamda, dağıtım bölgesi genişleme yatırımlarının hızlandığı bu dönemlerde, dağıtım şirketlerinin dağıtım bölgelerine eklenen ilçelerin süreli yükümlülüklerine ilişkin yerinde inceleme çalışmaları hakkında bir yöntem belirlenmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bu çerçevede, EPDK tarafından Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Dağıtım Bölgesi Genişlemelerinin Süreli Yatırım Yükümlülüğü İncelemelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Taslağı hazırlanmış olup, Kurum internet sayfasında görüşe açıldı.

Usul ve Esaslar Taslağında belirtilen hükümler uyarınca EPDK adına yetkilendirilmiş akredite firmalarca sahada yatırımlar incelenecek ve EPDK’ya raporlanacak. Böylece doğal gaz yatırım programına alınmış olan ilçelerde yatırımların zamanında yerine getirilip getirilmediği EPDK tarafından yakından takip edilerek, ilçede yaşayan vatandaşların zamanında doğal gaza ulaşması sağlanmış olacak.

“DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞEBEKESİNİN LNG VEYA CNG İLE BESLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR”

EPDK’nın bir diğer taslak olarak sunduğu ‘Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) İle Beslenmesine İlişkin Usul Ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul Ve Esaslar Taslağı’ bilgi notunda ise Ülke genelinde doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, boru hatlarının ulaşmasının teknik ve ekonomik olarak mümkün olmadığı bölgelere taşımalı olarak LNG ve CNG gibi yöntemlerle doğal gaz ulaştırılması amacıyla; EPDK tarafından, 08/06/2017 tarihli ve 7110-7 sayılı Kurul Kararı ile Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) ile Beslenmesine İlişkin Usul ve Esaslar”ın belirlendiği ifade edildi.

EPDK tarafından yayınlanan bilgi notunda şu ifadelere yer verildi:

“Bu Usul ve Esaslar ile, doğal gaz dağıtım şirketlerinin dağıtım bölgesi kapsamında olup iletim şebekesinin ulaşmadığı ve/veya dağıtım şebekesi ile bir bütün oluşturacak şekilde şebeke imalatının yapılamadığı bölgelerde, CNG veya LNG yöntemiyle beslenen lokal dağıtım şebekesi inşa edilerek dağıtım faaliyetinde bulunulmasına izin verilmiştir.

Bununla birlikte, CNG veya LNG formundaki doğal gazın en ucuz kaynaktan temin edilmesi amacıyla dağıtım şirketlerinin diğer lisans sahiplerinden CNG veya LNG tedarikinde en ucuz kaynak unsurunun teminatı olarak ihale yöntemini içerecek şekilde CNG veya LNG alımı gerçekleştirmesi, bu çerçevede, Usul ve Esaslar kapsamına uygun olarak gerçekleştirilen CNG veya LNG alımlarında, boru gazı fiyatıyla arasında oluşan fiyat farkının dağıtım bölgesinde uygulanan tarifelere yansıtılabilmesi mümkün kılınmıştır.

-Doğal gaz dağıtım şirketlerinin Usul ve Esaslar kapsamında bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu CNG ve LNG alım ihalesi süreçlerinin incelenmesi neticesinde;

-Boru hattı ile gaz arzının sağlandığı yerlerde, gaz arzının sağlanmasına engel teşkil edecek mücbir sebeplerin oluşması halinde şebekenin CNG veya LNG ile beslenmesinde izlenecek yöntemin,

-İhale kapsamında satın alınan CNG veya LNG’nin, işlem gördüğü tesislerin işletilme sorumluluğunun,

-CNG veya LNG ihale duyurularını yayımlayacak olan Basın İlan Kurumu’nun, dağıtım şirketinin faaliyet gösterdiği şehirde olmaması durumunda yapılacak işlemin,

-CNG veya LNG satın alım ihale dosyasının içeriğinin, teknik şartnamenin hangi vasıtalar ile ilgililere ulaştırılabileceğinin, daha net anlaşılması, ayrıca;

-CNG veya LNG alım ihalesine/ihalelerine teklif veren olmaması halinde izlenecek yol haritasının, CNG veya LNG’nin hangi koşullarda doğrudan temin edilebileceğinin, belirlenmesi amacıyla, Usul ve Esasların ilgili maddelerinde değişiklik yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, oluşturulan değişiklik taslağı Kurum internet sayfasında görüşe açılmıştır” denildi.