Enerjide 2018

Türkiye ve dünyada yılın ilk yarısında enerji sektörü yoğun gelişmelere sahne oldu. 3 Ocak Yüksek Planlama Kurulunca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2017-2023) kabul edildi. Türkiye’de en çok kullanılan akaryakıt türü olan motorine binde 5 biyodizel harmanlanması uygulamasına başlandı. 4 Ocak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), yıl boyunca elektrik […]

Enerjide 2018
Servet Uzun
  • Yayınlanma18 Aralık 2018 14:09

Türkiye ve dünyada yılın ilk yarısında enerji sektörü yoğun gelişmelere sahne oldu.

3 Ocak

Yüksek Planlama Kurulunca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı (2017-2023) kabul edildi.

Türkiye’de en çok kullanılan akaryakıt türü olan motorine binde 5 biyodizel harmanlanması uygulamasına başlandı.

4 Ocak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), yıl boyunca elektrik piyasasında megavatsaat başına referans alınacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması maliyetleri belirlendi.

Rus enerji şirketi Gazprom, geçen yıl Türkiye’ye 29 milyar metreküp doğal gaz göndererek kendi ihracat rekorunu kırdığını duyurdu.

Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, TürkAkım doğal gaz projesinde iki hattın 700 kilometrelik bölümünün inşaatının tamamlandığını, projenin deniz kısmına yönelik inşaatta ise yüzde 38’lik kısmın yapıldığını bildirdi.

Brent türü ham petrol ile ABD’nin Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varil fiyatı son 2,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı 67,93 dolara, WTI türü ham petrolün varil fiyatı da 61,80 dolara kadar çıktı.

5 Ocak

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, dünyanın en büyük petrol firması Saudi Aramco’nun anonim şirkete dönüştürülmesine karar verdi.

12 Ocak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2017’de elektrik sektöründe 42 milyar liralık yatırımla Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını açıkladı.

13 Ocak

Türkiye’nin ikinci nükleer güç santrali Sinop NGS için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.

15 Ocak

Rus enerji şirketi Gazprom, TürkAkım doğal gaz boru hattı projesine bu yılki yatırım miktarını bir önceki yıla göre yüzde 89,6 artışla 182,4 milyar rubleye yükselteceği açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kazan Soda Elektrik Üretim Tesisi’nin açılışı yapıldı.

17 Ocak

Ukrayna enerji şirketi Naftogaz Başkanı Andrey Kobolyev, şirketin bu yıldan itibaren Rus enerji şirketi Gazprom’dan doğal gaz satın alacağını duyurdu.

TürkAkım projesinde doğal gaz alım terminalinin inşaatına başlandı.

19 Ocak

Rus enerji şirketi Gazprom, TürkAkım doğal gaz boru hattı projesindeki ikinci hattın Türk karasularındaki inşası için gerekli izinlerin alındığını bildirdi.

22 Ocak

EPDK tarafından, Diyarbakır’ın 4, Çorum’un 3 ilçesi daha doğal gaz dağıtım bölgesi kapsamına alındı.

23 Ocak

EPDK’nin tahminine göre, Türkiye’nin bu yıl boyunca tüketeceği doğal gaz miktarının 54 milyar 523 milyon 999 bin 692 metreküp olacağı açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı imalatçılara zarar verdiği gerekçesiyle ithal güneş panellerine yüzde 30 ek gümrük vergisi getirdi.

25 Ocak

Sermaye Piyasası Kurulu, Enerjisa Enerji AŞ’nin pay başına 6,25-7,50 lira fiyat aralığından halka arzına onay verdi.

28 Ocak

TürkAkım projesinin 930 kilometre uzunluğundaki birinci hattının açık deniz kısmındaki 530 kilometrelik bölümünün inşa edilmesiyle projede yolun yarısı geçildi.

31 Ocak

Rusya ile Suriye arasında Suriye’deki enerji tesislerinin restorasyonu, iyileştirilmesi ve inşaatına yönelik iş birliği anlaşması imzalandı.

Rus enerji şirketi Gazprom’un, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinin inşaatı için Almanya’dan gerekli izinleri aldığı bildirildi.

1 Şubat

Elektrikte kapasite mekanizması desteğinden faydalanmak isteyen yaklaşık 21 bin megavatlık 30 santral Türkiye Elektrik İletim AŞ’ye başvuruda bulundu.

Avrupa’da rüzgar, güneş ve biyokütle gibi “yeni yenilenebilir” olarak adlandırılan kaynaklardan üretilen elektriğin miktarı ilk kez kömürü geride bıraktı.

2 Şubat

TürkAkım doğal gaz boru hattı projesinin Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgeleri ve kıta sahanlıkları içinde faaliyet gösteren deniz bölümü şirketinin faaliyetlerinin vergiye tabi olmayacağı açıklandı.

5 Şubat

Enerjisa Enerji AŞ’nin halka açılan yüzde 20 hissesi için gelen talep, arzın yaklaşık 5 katı oldu.

6 Şubat

Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu NGS’nin ortaklığından çekilme kararı aldı.

7 Şubat

Avrupa Yatırım Bankasının, TAP projesi için 1,5 milyar avroluk finansman desteğini onaylandığı bildirildi.

Türkiye’nin ikinci FSRU’su (yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi) olan Botaş-Dörtyol FSRU terminali Hatay’ın Dörtyol ilçesinde devreye alındı.

ABD’de günlük ham petrol üretimi tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşarak rekor kırdı. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ülkenin ham petrol üretimi 27 Ocak-2 Şubat tarihlerinde, bir önceki haftaya göre günlük ortalama 332 bin varil artışla 10,25 milyon varile yükseldi.

9 Şubat

Lübnan’da ilk kez petrol ve doğal gaz arama sözleşmesi imzalandı. Başkent Beyrut’taki imza törenine Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, petrol ve doğal gaz araması yapacak konsorsiyumda yer alan Fransa’nın Total, İtalya’nın ENI ve Rusya’nın Novatek şirketinden yöneticiler katıldı.

11 Şubat

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde kurulan Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde açılan ilk kavernalarda dolum işlemi başladı.

15 Şubat

EPDK tarafından BOTAŞ’a “Spot LNG İthalat Lisansı” verildi.

17 Şubat

Doğal gazda 2017’de çifte rekor kırıldı. Türkiye’nin doğal gaz tüketimi 2017’de 53 milyar 484 milyon metreküple tarihin en yüksek seviyesine ulaştı, bu dönemde doğal gaz ithalatında da 55 milyar 250 milyon metreküple rekor kırıldı.

19 Şubat

TürkAkım şirketi, projenin deniz bölümündeki iki hatta 884 kilometre boru döşendiğini ve inşaatın deniz kısmının yüzde 48’lik bölümünün tamamlandığını açıkladı.

22 Şubat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, güneş ve rüzgarda 1000’er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başlandığını ve öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük off-shore (denizin üstünde) projesini hazırladıklarını bildirdi.

Akkuyu NGS projesi ve Japonya ile imzalanan nükleer enerji santrali yatırımlarının, “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”da öngörülen teşvik ve desteklerden yararlanabileceği duyuruldu.

23 Şubat

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Akdeniz’de tek taraflı doğal gaz arama çalışmaları kapsamında faaliyet gösteren İtalyan enerji şirketi ENI’ye ait sondaj gemisi Kıbrıs açıklarından ayrıldı.

26 Şubat

EPDK, Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması kapsamında yapılacak kapasite ödemelerine 2018 yılı için 1 milyar 407 milyon 116 bin 257 liralık bütçe ayrıldığını açıkladı.

13 Mart

Akkuyu NGS’de çalışmak üzere Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesinde nükleer enerji alanında eğitim gören Türk öğrencilerden 35 kişilik ilk grup mezun oldu.

14 Mart

Türkiye’de akaryakıt istasyonlarında banka ve kredi kartlarıyla yapılan harcamaların toplam tutarı geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20 artarak 61 milyar 441 milyon 200 bin liraya ulaştı.

16 Mart

Avrupa Yatırım Bankası Yönetim Kurulunca, TANAP’a verilecek 932 milyon avroluk finansman paketi onaylandı.

28 Mart

EPDK verilerine göre, ocakta doğal gaz ithalatı aylık bazda ilk kez 6 milyar metreküpün üzerine çıktı.

30 Mart

Elektrik fiyatlarına ortalama yüzde 2,89 zam yapıldı.

2 Nisan

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca Akkuyu NGS’nin birinci ünitesi için inşaat lisansı verildi.

3 Nisan

Akkuyu NGS’nin temel atma töreni yapıldı.

11 Nisan

Brent petrolün varil fiyatı 71,33 dolarla Aralık 2014’ten sonraki en yüksek seviyeyi gördü.

23 Nisan

Dünyanın en çok petrol üreten ülkesi Rusya, şubat ayında üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle üretimde liderliği Suudi Arabistan’a bıraktı.

30 Nisan

TürkAkım doğal gaz boru hattının derin sulardaki boru hattını döşeyen Pioneering Spirit gemisi Türkiye’nin Kıyıköy açıklarına kadar ulaştı.

Türkiye’nin elektrik ithalatı faturası yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,6 azalarak 11 milyon 133 bin 696 dolara düştü.

6 Mayıs

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini ve İran’a yönelik yaptırımların 90 ve 180 günlük periyotlarla yeniden uygulanmaya başlanacağını açıkladı.

23 Mayıs

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde petrol kuyusu için ilk kazma vuruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, “Şemdinli’den Cizre’ye, Van’dan Siirt’e kadar alan içinde çok yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir adım.” dedi.

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin genişletme çalışmaları için kullanılacak 600 milyon dolarlık krediyi onaylandı.

24 Mayıs

AB Komisyonu ve Rus enerji şirketi Gazprom arasında 7 yıldır devam eden doğal gaz anlaşmazlığı, Gazprom’un rekabetçi davranmaya yönelik bağlayıcı taahhütler vermesiyle son buldu.

31 Mayıs

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih” Kocaeli’den Akdeniz’e uğurlandı.

5 Haziran

Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arayacak sondaj gemisi Fatih, Antalya’ya geldi.

7 Haziran

Türkiye’nin Yeni Bor Stratejisi açıklandı.

12 Haziran

Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan TANAP’ın açılışı Eskişehir’de yapıldı.

22 Haziran

OPEC’in 174. Olağan Toplantısı Viyana’na yapıldı. OPEC tarafından petrol kesintisi kararına uyum oranının yıl sonuna kadar yüzde 100’e çekilmesi kararı alındı.

27 Haziran

Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi Finansman İmza Töreni yapıldı.

Asya Altyapı Yatırım Bankası, Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi’ne sağlanacak 600 milyon dolarlık krediyi onayladı.

4 Temmuz

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası İcra Kurulu, TANAP’ın Avrupa geçişini oluşturacak Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesi için 500 milyon avroluk finansman paketini onaylandı.

9 Temmuz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına Fatih Dönmez getirildi.

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) kuruldu.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ, Elektrik Üretim AŞ bünyesine alındı.

10 Temmuz

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev ve yetkileri ile teşkilat yapısı belirlendi.

22 Temmuz

TürkAkım’ın Kıyıköy sahilindeki kıyı geçişi çalışmalarına başlandı.

23 Temmuz

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakan yardımcılıklarına Abdullah Tancan, Alparslan Bayraktar ve Mithat Cansız atandı.

26 Temmuz

Silivri ve Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama tesislerindeki kapasite artışları için Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Çin Endüstri ve Ticaret Bankası arasında imzalanan mutabakat zaptı ile 15 yıl vadeli 1,2 milyar dolarlık kredi sağlandı.

31 Temmuz

Avrupa Komisyonunun enerji projelerini destekleyen CEF Energy programı tarafından TANAP’a 5 milyon avro hibe sağlandı.

BOTAŞ, elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5, konut abonelerinin kullandığı doğal gazın fiyatına ise yüzde 9 zam yaptı.

3 Ağustos

Bulgaristan ile Türkiye arasında çift yönlü doğal gaz akışı sağlayacak Lozenets-Nedyalsko Doğal Gaz Boru Hattı açıldı.

8 Ağustos

TürkAkım’ın ikinci hattında 435 kilometreye ulaşıldı.

26 Ağustos

TürkAkım projesi kapsamında derin sularda boru döşeme işlerini gerçekleştiren Pioneering Spirit gemisi, bir günde 6,27 kilometre boru döşeyerek dünya rekoru kırdı.

30 Ağustos

TürkAkım projesinin yüzde 80’lik kısmının tamamlandığı açıklandı.

3 Eylül

Avrupa Birliği, Çin’den ithal edilen güneş panellerine uyguladığı ticari kısıtlamaları kaldırma kararı aldı.

6 Eylül

Viyana merkezli uluslararası petrol ve doğal gaz şirketi OMV’nin Samsun’daki elektrik üretim santrali Bilgin Enerji’ye devredildi.

10 Eylül

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin yüklenicileri arasına Concern Titan-2 AŞ adlı yeni bir şirket daha katıldı.

Dünyanın ilk hidrojen yakıt hücreli treni Almanya’da hizmete girdi.

26 Eylül

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, yurt dışında maden arama ve işletme faaliyetlerinde bulunmak üzere yeni bir şirket kurulması için çalışmalara başlandığını bildirdi.

27 Eylül

Türkiye’nin rüzgardan elektrik üretiminde günlük bazda 130 bin 770 megavatsaat ile tüm zamanların rekoru kırıldı.

29 Eylül

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş ve rüzgar enerjilerine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) olarak belirlenen bölgeleri açıkladı.

1 Ekim

Rus enerji şirketi Gazprom, Türkiye’de faaliyet gösteren Bosphorus Gaz Corporation AŞ’deki yüzde 71’lik hissesini sattı.

4 Ekim

Rüzgar enerjisinde Balıkesir, Çanakkale, Aydın ve Muğla için her biri 250’şer megavat olmak üzere toplam 1000 megavatlık YEKA ihalesi düzenleneceği bildirildi.

6 Ekim

Akkuyu NGS, kapılarını ilk kez vatandaşlara açtı.

19 Ekim

SOCAR Türkiye tarafından inşa edilen İzmir’in Aliağa ilçesindeki STAR Rafinerisi hizmete girdi.

25 Ekim

Petrol arama alanında hizmet veren ABD merkezli Schlumberger şirketi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı arasında Akdeniz’de gerçekleştirilecek sondaj çalışmaları kapsamında 15 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.

26 Ekim

TürkAkım projesinin deniz bölümü inşaatının yüzde 95’i tamamlandı.

30 Ekim

Türkiye’nin Akdeniz’deki ilk petrol sondajını gerçekleştirecek Fatih sondaj gemisi Antalya’dan yola çıktı.

5 Kasım

ABD yönetimi, İran’ın enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan yeni yaptırım paketini başlattı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a uygulanacak ikinci yaptırım paketinde petrol ithalatına ilişkin Türkiye’nin de dahil olduğu 8 ülkeye geçici muafiyet tanınacağını açıkladı.

19 Kasım

TürkAkım projesinin deniz bölümü tamamlandı.

23 Kasım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin petrol ve doğal gaz arayacak ikinci sondaj gemisinin aralık ayında geleceğini ve Karadeniz’de çalışmalara başlayacağını bildirdi.

26 Kasım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin’de sığ deniz sondajına başlandığını duyurdu.

28 Kasım

Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde 1,2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuracağını açıkladı.

29 Kasım

EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği başkanlığına seçildi.

30 Kasım

Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova, TürkAkım’ın ikinci hattının Bulgaristan üzerinden geçeceğine ilişkin Rus Enerji şirketi Gazprom’dan resmi bir açıklama geldiğini bildirdi.

3 Aralık

Katar Enerji Bakanı Saad Şeride el-Kabi, 1 Ocak 2019 itibarıyla Katar’ın OPEC’ten çekileceğini duyurdu.

6 Aralık

OPEC 175. Olağan Toplantısı Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı.

7 Aralık

Viyana’da 5. OPEC ve OPEC dışı ülkeler toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından 1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere petrol üretiminde günlük toplam 1,2 milyon varil kesintiye gidileceği bildirildi.

8 Aralık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ikinci sondaj gemisinin bugün itibarıyla yola çıktığını ve ocak ayı sonunda Akdeniz’e varmış olacağını açıkladı.

13 Aralık

BOTAŞ doğal gazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı gaza yüzde 4 indirim yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İkinci 100 Günlük Eylem Planı” kapsamında enerji sektöründe hayata geçirilecek 19 maddeyi açıkladı.

14 Aralık

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca, Akkuyu Nükleer AŞ’ye, santralin ikinci ünitesinin inşası için sınırlı çalışma izni verildi.

“Türkiye Dünyayı En Az Kirleten Ülkeler Arasında”