Sibel ACAR/ANKARA Enerji Tüketici Zirvesi’nde konuşan Bakan Dönmez; “Biz bugün Bakanlık olarak dinlemedeyiz. Çünkü değişen ve büyüyen Türkiye’de artık tüketicinin rolünü tekrar, birlikte tanımlamalıyız” dedi. ‘Tüketicinin Değişen Rolü’ sloganıyla paydaşları buluşturan Enerji Tüketici Zirvesi Ankara’da gerçekleştirildi. Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve Tüketicinin Korunması […]
Sibel ACAR/ANKARA
‘Tüketicinin Değişen Rolü’ sloganıyla paydaşları buluşturan Enerji Tüketici Zirvesi Ankara’da gerçekleştirildi. Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü (TKPG) Ahmet Erdal olmak üzere sektör temsilcileri katıldı.
Değişen ve büyüyen Türkiye’de tüketicinin rolünün tekrar tanımlanması gerektiğinin altını çizen Dönmez; “Türkiye’de tüketicilerin sorumluluk yüklediği ve çözüm beklediği nihai merci Bakanlığımız ve EPDK’dır. 54 milyon elektrik ve doğal gaz abonesi, 23 milyon petrol-akaryakıt tüketicisi ile tahmini 5 milyon kömür kullanan hane ve sanayi ile toplamda 80 milyonun biraz üzerinde noktaya hizmet veren şirketler Bakanlığım ile ilişkili. Bir de nüfus olarak bakarsak 80 milyon ülke nüfusu, 40 milyon turist ile 120 milyon nüfusa hizmet götürmeye çalışıyoruz. Bakanlığa başladığımız gün belirttiğimiz, 3 ilkeden, ‘katılımcılık’ da en kapsamlı birlikteliği enerji tüketicileriyle yapıyoruz. Biz bugün Bakanlık olarak dinlemedeyiz. Çünkü değişen ve büyüyen Türkiye’de artık tüketicinin rolünü tekrar, birlikte tanımlamalıyız. Bakanlık olarak tüketicilerle ilişkilerimizde 3 ayaklı bir stratejimiz var; izleme , denetim ve iletişim” diye konuştu.
Bu stratejilerden biri olan izleme ile öneri ve şikayetleri izlediklerini belirten Dönmez; “Bu yılın ilk 10 ayında sadece CİMER’e elektrik ve doğal gaz ile ilgili yaklaşık 34 bin başvuru geldi. Bilgi edinme ve kurumlarımıza gelen diğer başvurular bu rakamın dışında. Tüketicilerimizin rahatsız olduğu yerlerde düzenlemeler yapmak zorundayız. Hizmet kalitesinin artması için Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyaslıyoruz. Tüketici refahını dengede tutmaya çalışıyoruz. Özellikle Avrupa’da ay ay yayınlanan Avrupa başkentlerdeki elektrik ve gaz konut fiyatlarını istisnasız takip ediyoruz. Ankara, 2.1 eurocent/kWh gaz bedeli ile 1 Ekim’deki fiyatlarla bile Avrupa’nın en ucuz gaz satışı yapılan başkenti durumunda. Yaptığımız takipler de şu hususları da gördük; Avrupa’da Mart 2017’den bu yana elektrik, Eylül 2017’den bu yana gaz fiyatları artıyor. Türkiye hala Avrupa’da en düşük 3. elektrik fiyatına sahip ülke. Satın alma paritesi ile düzeltme yapılsa da Makedonya, Litvanya, Bulgaristan gibi ülkelerin de altında bir elektrik fiyatına sahibiz” dedi.
Enerjide bir talep artışı olduğu fakat buna rağmen verimlilikte düşüş olduğuna vurgu yapan Dönmez bunun bir çelişki olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Enerjide bir talep artışı olduğu ortada. Peki bu artışa rağmen hangi alanda düşüş oldu. Enerji Verimliliği. Google Trends üzerinde yaptığımız veri analizine göre “verimli” kelimesini arayanlar son 1 yılda dibe vurmuş durumda. Şubat-Temmuz döneminde ise 2008’den beri en düşük seviyesini gördü. Ortada bir çelişkinin olduğu aşikâr. Son 1 senedir herhangi bir cihaz alırken verimli olup olmadığına bile bakmıyoruz artık. Bu da daha yüksek talep olarak tüketiciye önce zarar veriyor, daha sonra da gelirini düşürüyor. Gelişmiş ülkelerde ucuz enerji ve fiyat tartışmalarından çok verimli ve etkin enerji kullanımı tartışmalarını duyarsınız. Türkiye’nin enerjiye verdiği değer fiyattan değil verimlilikten anlaşılacak. Avrupa’daki elektrik ve doğal gaz fiyat endeksinin Mart 2017’den bu yana arttığını söylemiştim. Bunun tek bir açıklaması var, petrol fiyatları ve güçlenen dolar. Hazine ve Maliye Bakanlığımız enflasyonu yönetmek adına bir fedakârlıkta bulunuyor ve fiyatlarda aldığı vergiyi düşürüyor.”
Bakan Dönmez son olarak; “Tüketicinin artık fiyatla kalmayıp, verimlilik, kalite, tedarikçisini ve tarifelerini belirleme, kendi elektriğini üretme gibi yöntemlerle enerji piyasasında daha çok yer alması gerekiyor. Bakanlık olarak tüketicinin bu değişen rolünde bizim bir planımız var. Ama bugün burada sizleri dinlememizin sebebi, bu planı sizlerin fikirleriyle yeniden şekillendirmek” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59