Bursagaz, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bu yıl beşinci kez düzenlenen Uluslararası Boru Hattı Bütünsel Yönetimi Konferansı ve Fuarı’nda (ICEPIM) bir sunum gerçekleştirdi. Bursagaz Yönetim Sistemleri Müdürü Halit Yılmaz tarafından yapılan sunumda, dağıtım şebekelerinde uygulanan bütünsel yönetim yaklaşımının hayata geçirildiği SPRING projesi tanıtıldı. Bursagaz, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bu yıl beşinci kez düzenlenen ve ülkenin en […]
Bursagaz, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bu yıl beşinci kez düzenlenen ve ülkenin en büyük teknik konferansı olan Uluslararası Boru Hattı Bütünlüğü Yönetimi Konferansı ve Fuarı’na (International Conference & Exhibition on Pipeline Integrity Management / ICEPIM) katıldı.
Aralarında İngiltere, Avusturalya, Dubai, Malezya, Güney Kore’nin de yer aldığı ülkelerden gelen katılımcılar iki gün boyunca boru hattı bütünlüğü yönetimindeki son gelişmeler, eski boru hatlarının bakımı, acil ihbar yönetimi, iş güvenliği, yeni teknolojiler ve malzemeler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Konferansa Bursagaz adına Yönetim Sistemleri Müdürü Halit Yılmaz ile SCADA ve Elektronik Bakım Mühendisi Osman Bozkurt katıldı. Halit Yılmaz tarafından gerçekleştirilen sunumda, doğal gaz dağıtım şirketleri için rol model olan Boru Hattı Bütünsellik Yönetim Sistemi’nin (SPRING) detayları katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.
Bursagaz’ın mükemmellik, girişimcilik ve ileri değerleri doğrultusunda geliştirdiği SPRING’in, konferans için dünyanın dört bir yanından gelen konunun uzmanları tarafından büyük ilgi gördüğünü söyleyen Halit Yılmaz, “İletim şebekelerindeki uzun çelik hatların durumunu analiz etmek için PIG / ILI gibi gelişmiş teknoloji ve uygulamalar vardır. Ancak farklı malzemelerden, binlerce branşmandan ve birçok farklı çaptan müteşekkil şehir içi şebekelerde, boru hattının içine girip durumunu gözlemleyebilecek bir teknoloji henüz geliştirilememiştir. Bursagaz olarak hayata geçirdiğimiz SPRING sistemi ile; birçok kaynaktan alınan veriler bir model çerçevesinde kullanılarak durum analizi yapabiliyoruz. Sismik hareketler, kaçak durumu, toprak yapısı, hatların loop / dal olma durumu, bakımların gerçekleşme düzeyi, hatların derinliği, ekipmanlarda yaşanan alarm sayısı, personel yeterliliği gibi önemli parametrelerin değerleri şebeke ile ilgili risk skoru hesaplamasında kullanılan kaynaklardır. Bu kaynaklardan akan veriler derlenerek, şebekenin en küçük parçasından bütününe kadar risk durumunu ve riskli noktalar için kök nedeni raporlayabiliyoruz. ” dedi.
ICEPIM’de gerçekleştirilen diğer sunumları dinleyerek sektördeki son gelişmeler hakkında detaylı bilgi alan Halit Yılmaz ve Osman Bozkurt, fuar alanında ikili görüşmeler gerçekleştirerek SPRING hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
SPRING, Bursagaz’ın halihazırda kullanmakta olduğu SAP PM, GIS, SCADA, SAYS ve ERMS sistemleri ile bağlantılı çalışıyor. Tüm bu sistemlerin operasyonel verilerini kullanarak sonuçlar üreten SPRING projesi, verileri sistem içinde oluşturulmuş bir modelleme ile analiz ederek risk bazlı, detaydan bütüne tüm raporları iletebiliyor. Sistem saha personelinin alışık olduğu sadeliği korurken operasyonel faaliyetlere getirdiği yeniliklerle de teknik süreçlerde iyileştirme sağlıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Kurum: “Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50’ye çıkaracağız”14 Kasım 202418:05 Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, COP29’da iki panel düzenledi14 Kasım 202417:56 “Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz”14 Kasım 202417:23 Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için ulusal iklim planlarında “adil geçiş” önem kazanıyor14 Kasım 202415:00 Küresel petrol arzı ekimde günlük 300 bin varil arttı14 Kasım 202414:59