Atlantic Council IN TURKEY 26 Şubat’ta uzmanları ağırlayacak

Atlantic Council IN TURKEY doğalgaz sektörüne ve geleceğin eğilimlerine yön veren küresel ve bölgesel değişimleri tartışmak üzere 26 Şubat’ta İstanbul’da uluslararası uzmanları ağırlıyor. “LNG’nin Yaygınlaşması ve Kaya Gazı Devrimi ortamında Bölgesel Gaz Piyasalarındaki Yeni Dinamikler” konulu toplantının medya partnerliğini “Gas&Power” üstleniyor. Atlantic Council IN TURKEY tarafından düzenlenen toplantıya kamu ve özel sektör temsilcileri ve uluslar […]

Atlantic Council IN TURKEY 26 Şubat’ta uzmanları ağırlayacak
Servet Uzun
  • Yayınlanma25 Şubat 2019 09:35

Atlantic Council IN TURKEY doğalgaz sektörüne ve geleceğin eğilimlerine yön veren küresel ve bölgesel değişimleri tartışmak üzere 26 Şubat’ta İstanbul’da uluslararası uzmanları ağırlıyor. “LNG’nin Yaygınlaşması ve Kaya Gazı Devrimi ortamında Bölgesel Gaz Piyasalarındaki Yeni Dinamikler” konulu toplantının medya partnerliğini “Gas&Power” üstleniyor.

Atlantic Council IN TURKEY tarafından düzenlenen toplantıya kamu ve özel sektör temsilcileri ve uluslar arası uzmanlar katılacak. Açılışını ve ev sahipliğini Atlantic Council Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Defne Sadıklar-Arslan’ın yapacağı toplantının açılış özel konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar yapacak.

Toplantının konuşmacıları arasında Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kurucu Direktörü ve ABD’nin eski Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Emekli Büyükelçi Richard L. Morningstar;  Atlantic Council İcra Komitesi Üyesi ve Eski Amerika Uluslararası Ticaret Komisyonu Başkanı Dr. Paula Stern; SOCAR Denizaşırı Ofisler Sorumlusu Ali Shabazov; Amerika Ticaret ve Kalkınma Ajansı Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Avrasya ve Avrupa Bölge Direktörü Carl Kress; Tellurian Dışilişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Anita Orban; Financial Times Enerji yorumcusu ve Kings’ College öğretim görevlisi Prof. Nick Butler;  Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi Kıdemli Araştırmacısı ve Georgetown Universitesi öğretim görevlisi Prof. Brenda Shaffer; Koloğlu Holding CEO’su Cantekin Dinçerler; Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Erika Olson; Atlantic Council Küresel Enerji Merkezi ve Avrasya Merkezi Kıdemli Araştırmacısı ve Amerika’nın eski Azerbaycan Büyükelçileri’nden Matthew Bryza ve Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü gibi isimler yer alıyor.

Geçtiğimiz yıllarda gaz piyasaları küresel ve bölgesel gelişmeler dolayısıyla büyük bir değişim sürecinde. 2018’de Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) hayata geçti ve yakında Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Avrupa’ya bağlanarak Hazar gazının Güneydoğu Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak. TANAP, Türkiye’nin bölge enerji arzındaki rolünü güçlendiren bir proje.

Avrupa ve Amerika’daki çeşitli aktörler arasında Rusya tarafından gerçekleştirilen Kuzey Akım II ve Türk Akımı doğalgaz boru hatları projelerinin enerji güvenliğine katkıları konusunda fikir ayrılıkları devam ettiğinden bu projeler konusundaki tartışmalar devam ediyor.

Doğu Akdeniz’deki yeni ve planlanan gaz keşifleri bölge için yeni gaz kaynakları sunarken, bu potansiyelin karmaşık siyasi sorunları ve daha düşük fiyat sunan rakiplerin yarattığı ekonomik ve politik bariyerleri aşıp aşamayacağını zaman gösterecek.

Toplantıda bölgede varolan ve planlanan boru hatlarıyla ilgili gelişmeler ve bunların bölgesel enerji güvenliğine katkıları, birbirleriyle ne ölçüde rakip oldukları; bu projelerin gaz ticaretini  ve fiyatları nasıl etkileyeceği; bölgede adı geçen olası gaz hubları ve gaz hublarının gelişimleri açısından ne tip piyasa ve regülasyon koşullarına ihtiyaç olduğu ve jeopolitik gelişmelerin bölgedeki gaz kaynaklarının gelişimini nasıl etkilediği konuları tartışılacak.

Bunun yanında Sıvı Doğalgaz’ın da (LNG) bölgesel piyasaları değiştirme potansiyeli var. Doğalgaz ithal eden ülkeler için LNG arz çeşitliliği ve esneklik sağlıyor, ve de özellikle izole pazarlarda oyun değiştirici olabilir. İthalat ve ihracat altyapıları gelişip, maliyetler düştükçe LNG’nin boru gazına alternatif sunma imkanı da var.

Orta vadede, Batı Avrupa ülkelerinde doğalgazın elektrik üretimindeki payını belirleyecek etkenlerden biri de, yenilenebilir enerji kaynakları yönündeki yatırımlara bağlı olacak.  Yine de doğalgaz halen kömüre nazaran temiz bir kaynak olarak kabul ediliyor ve tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enerji karışımlarında öngörülebilen gelecekte önemli bir rol oynamaya devam edecek.

Bu kapsamda LNG ticaretindeki trendler ve bölgesel LNG arz ve talep görünümü; bölgesel LNG ticareti kapasitesinin geliştirilmesi açısından FLNG ve FSRU’ları arttırma girişimleri; fiyatlandırma koşullarının LNG’nin boru gazı ile rekabetini nasıl etkileyeceği; Amerika kaya gazı üretimi ve LNG kapasitesi; Amerika’daki kaya gazı devriminin global gaz piyasalarını nasıl etkilediği ve etkileyebileceği; ABD kaya gazı devriminin başka bölgelerde tekrarlanıp tekrarlanamayacağı; orta vadede bölgesel gaz ve LNG arz ve talebinin görünümü; iklim değişimi zorunluluklarının yerine getirilmesi bağlamında bölgesel enerji karışımında doğalgazın payının ne olacağı; Türkiye doğalgaz piyasasının mevcut ve olası yapısal zorlukları ve LNG’nin Türkiye’nin enerji güveliğine olası katkıları gibi önemli konular konuşulacak.