“Ar-Ge çalışmalarında Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalışıyoruz”

Ar-Ge çalışmalarında Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalıştıklarının müjdesini veren Dönmez, Ar-Ge stratejisinde ‘Kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık’ olmak üzere 3 temel bileşenin üzerinde durulduğunu ifade etti. Sibel ACAR-ANKARA/ EPDK koordinatörlüğünde ELDER ve GAZBİR iş birliğinde düzenlenen “4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı” Ankara’da başladı. 2 gün boyunca devam edecek çalıştayın açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın […]

“Ar-Ge çalışmalarında Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalışıyoruz”
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma18 Aralık 2019 12:07

Ar-Ge çalışmalarında Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalıştıklarının müjdesini veren Dönmez, Ar-Ge stratejisinde ‘Kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık’ olmak üzere 3 temel bileşenin üzerinde durulduğunu ifade etti.

Sibel ACAR-ANKARA/ EPDK koordinatörlüğünde ELDER ve GAZBİR iş birliğinde düzenlenen “4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı” Ankara’da başladı.

2 gün boyunca devam edecek çalıştayın açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Sayın Mustafa Elitaş ve EPDK Başkanı Sayın Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra ELDER Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhan Saldanlı, GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan ve sektör paydaşları katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez sözlerine; “İş hayatına Ar-Ge mühendisi olarak başlayan biri olarak Ar-Ge ve inovasyon konularıyla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışan her türlü etkinliğe azami desteği vermeye gayret ediyorum. Sektör temsilcilerimiz, akademisyenlerimiz, araştırmacılarımız, bakanlıktan arkadaşlarımız iki gün boyunca enerjide Ar-Ge temelli değer yaratma süreci için neler yapabiliriz onu tartışacağız” cümleleriyle başladı.

BAKAN DÖNMEZ’DEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUSU

Düzenlenen etkinliklerin kurumsallaşmaya katkı sağladığını ifade eden Dönmez;  “Ar-Ge projelerine çoğunlukla büyük bir hevesle başlanır ancak bu ekosistem içerisindeki diğer paydaşlara nasıl ve ne şekilde ulaşacağınızı bilmeden, finansman kaynaklarına erişimi sağlamadan ve fikrinizi somut bir çıktı haline getirecek süreçleri tam olarak bilmeden atılan her adım ne yazık ki istenen sonucu veremez. Ar-Ge kümelenmesini sağlamak için bu nedenle tarafların birbirleriyle iletişimi ve koordinasyonu çok önemli. Burada ısrarla üzerinde duracağım nokta sürdürülebilirlik. Bir fikrin veya projenin somutlaşması bazen sayısız başarısızlıktan sonra meyvelerini verebilir. Burada önemli olan bu kültürün oluşturulması ve kurumsallaştırılarak sonraki kişi ya da kurumlara devredilmesidir” diye konuştu.

YENİ AR-GE STRATEJİSİ

Ar-Ge çalışmalarında Türkiye’ye özgü bir model üzerinde çalıştıklarının müjdesini veren Dönmez Ar-Ge stratejisinde üç temel bileşen üzerinde durduklarını belirtti.

Detayları aktaran Dönmez; “Ar-Ge stratejimizde üç temel bileşen üzerinde duruyoruz. Kurumsallaşma, kültür ve katılımcılık.  Bu işin tabi bir de özel sektör tarafı var. Bizler gibi sizlerin de Ar-Ge ve girişimcilik konusunda yeni bir kurumsallaşmaya gitmeniz şart. Bu noktada birçok dağıtım şirketi Ar-Ge birimleri kurdu. Ama bu bir zincir.  Girişimcileri ve üniversiteleri de bütün süreçlere entegre etmek, meslek liselerine, araştırma merkezlerine erişmek çok önemli. Bu sayede kendi insan kaynağı havuzumuzu da geliştirmiş ve daha çok yetenekli insanımızı sektörümüze çekmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

“AR-GE ÜLKEMİZİN GELECEKTEKİ REKABET GÜCÜ VE ULUSAL GÜVENLİĞİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş da, sektör içinde Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin ivme kazanmasının, ülkemizin gelecekteki rekabet gücü ve ulusal güvenliği için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Türkiye’de, AR-GE çalışmalarının ağırlığının giderek arttığına vurgu yapan Elitaş; “Ülkemizde yerli ve yenilik odaklı enerji ekipman ve metotlarının geliştirilmesine katkı yapacak, bu alanda sektörü, istihdamı ve bilgi düzeyini yükselterek ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak çalışmaların yaygınlaşması gerekmektedir. Bu doğrultuda en önemli paydaşları üniversite, kamu kesimi, özel kesim ve diğer sektör bileşenleri oluşturmaktadır” diye konuştu.

AR-GE’DE YERLİLİK VURGUSU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise EPDK’nin enerji sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin bünyesinde Ar-Ge kültürünün oluşmasına büyük önem verdiğini belirttiği konuşmasında Ar-Ge çalışmalarında yerlilik vurgusuna dikkati çekti.

Kurum olarak Ar-Ge alanında atılan her adımı yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırım olarak gördüklerini ifade eden Yılmaz,  Ar-Ge’ye yapılan yatırımların gelecekte daha ucuz ve kaliteli hizmet sağlayacağı gibi, yerlilik oranının da artması ve daha fazla istihdam için büyük rol oynadığına işaret etti.

Yılmaz, geçmişte Ar-Ge kültürünün enerji sektöründe yükselişe geçmesi için çok çaba sarf ettiklerini belirterek;  “2014 yılında 30 Ar-Ge projesi başvurusuyla çıktığımız bu yolda 500’ü geçen proje başvurusunun kabul edilen 213 onaylı projenin ve sonuçlanan 84 projenin Kurum olarak gururunu yaşıyoruz. Ama hizmet kalitesini artırmak tüketicinin yüzünü daha fazla güldürecek yeni projelere de ihtiyaç var. Çünkü Ar-Ge durmayı değil daima araştırmayı ve daha iyiye ulaşmayı ifade eden bir kavramdır” diye konuştu.

AR-GE BAŞARI ÖDÜL TÖRENİ

Konuşmaların ardından EPDK 2. Ar-Ge Başarı Ödül Töreni gerçekleştirildi. Törende Ar-Ge alanında başarılı çalışmalara imza atmış elektrik ve doğal gaz dağıtım şirketleri ödüllendirildi.