Thomson Reuters’ın ‘Enerji Buluşmaları’ programı düzenlendi

Thomson Reuters tarafından düzenlenen Enerji Buluşmaları programında Thomson Reuters Avrupa ve Afrika Petrol Araştırma Müdürü ve Gas&Power yazarı Serkan Şahin konuştu.

 

Thomson Reuters tarafından düzenlenen Enerji Buluşmaları programında Global Petrol Piyasasına ilk yarım dönemlik bakış konulu bir sunum yapan Thomson Reuters Avrupa ve Afrika Petrol Araştırma Müdürü Serkan Şahin şunları kaydetti:

“Asya’daki durum biraz daha sıkıntılı. Petrol fiyatlarıyla beraber normalden daha az dalgalanan bir fiyat var piyasada. Gündem çok hızlı değişiyor. Petrol talebi,  OECD ülkelerinde çok yatayken, asıl talep OECD olmayan ülkelerden geliyor. 2018 başında petrol fiyatları toparlanmaya başlıyor. Geçen sene bu zamanlar konuşulan konu petrol taleplerindeki mevsimsellikti. Amerika’da ham petrol ithalatı daha yatay bir seyir izliyor. Meksika Körfezi’ni biz inceliyoruz. O bölgede ihracatta da ciddi düşüş var. Geçen senenin 3. çeyreğinden itibaren ithalat yeni bir seviyeye oturdu. Şu anki senaryoda bile ABD ham petrol ithalatı, tarihi düşük seviyelerde. Amerikan rafinerilerinin kendini ayakta tutabilmesi için Avrupa’ya ihracat yapması gerekiyor. Amerika’daki stokların sürekli düşüyor olması OPEC politikalarının başarıya ulaşması olarak görünüyor. Ulusal rezervlerin, ticari rezervlerden daha farklı olarak çıkan bir risk sorunu var. ABD’nin ulusal stoklarını eritiyor olması fiyatlarda tahmin edilenden daha çok baskı oluşturacak. Amerika için riskler yüksek. ABD kendi üretimini toparlıyor gibi gözükse de, ciddi sorunlar var. Sürekli bir sondaj ve aktivitenin devam edilmesi lazım. Belli bir ekonomik şartın sağlanması lazım. Özellikle 2016’nın sonuna kadar olan dönemde ABD’deki finans sektörünün üreticilere olan güveni sarsıldı. Riskin yüksekliği anlaşıldı. Amerika’nın kendi piyasa yapısı nedeniyle son kullanıcıya gidene kadar bağlı olduğu grup değişebiliyor. Sürekli düzeltmeler yapılması gerekiyor. Amerika’da kazılan kuyuların tamamlanma oranı düşüyor. Yatırım miktarları içinde bir kuyunun kazılması işin yüzde 40’ını, kalan yüzde 60’ını ise tamamlanması oluşturuyor. Üretilmeye başladığı andan itibaren üretim devam etmek zorunda. Operatörler parayı üretime çevirmedikleri halde bu alana yatırıyorlar. Bu trend sürekli aşağıya gidiyor. Çünkü kuyu tamamlamak özel bir ekip gerektiriyor. ABD’lilerin bir yerden sonra üretimi belli seviyelere çekmesi zor. Rusya’nın altyapısının bir avantajı var. Urals, Doğı ve Batı Sibirya Petrol  Sahaları. Kendi altyapı avantajıyla Batı Sibirya Petrolünü Çin’e yönlendirme avantajı var. Rusya, Çin’in en büyük petrol tedarikçisi. Urals’ın kalite problemi daha da derinleşebilir. Rafineri marjlarına ciddi etkisi olabilir.”