Shell Kadın Enerjisi

“‘Shell’de Kadın Enerjisi’ büyümeye devam ediyor’

Shell, sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınların, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerektiğine inanıyor. Türkiye’deki operasyonlarına baktığımızda Shell Türkiye Yönetim Ekibinin yüzde 50’sini kadınlar temsil ederken, doğrudan istihdam sağlanan çalışanların yüzde 31’i yine kadın çalışanlardan oluşuyor. Akaryakıt sektöründe ilk kez 2018 yılının Mart ayında başlatılan Shell’de Kadın Enerjisi, iki yılda yaklaşık 2 bin 300 kadına ülke genelinde çalışma imkanı yarattı. Bu sayıyı 2023 yılına dek 5 bine ulaştırmayı hedefliyor.

Elif GÜR – Antalya / 5 yılda 5 bin kadın çalışana istihdam hedefiyle başlatılan “Shell’de Kadın Enerjisi” sektörde kadın istihdamının artmasına önemli bir ışık tuttu. İlk iki yılında hedefinin neredeyse yarısına ulaşan Shell&Turcas, iki yılda 2 binin üzerinde kadına çalışma olanağı sağladı. Cumhuriyetin kuruluşunun ve Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 100’üncü yılı olan 2023’te ise 5 bin kadına çalışma imkanı yaratmış olmayı hedefliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde İŞKUR iş birliği ile gerçekleştirilen bu programla kadınlara, istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışma olanağı sağlanıyor.

SHELL KADINLARI HERKESE İLHAM KAYNAĞI OLUYOR

Shell’de Kadın Enerjisi ile akaryakıt sektöründe kadınların da çalışabileceği, daha da önemlisi mesleğin kadını erkeği olmadığı kanıtlanıyor. Kadın istihdamının artırılmasına katkısının yanı sıra çeşitliliği ve kapsayıcılığı ile sadece merkezi bölgelerde değil, tüm Türkiye’de kadınlar akaryakıt sektöründe çalışma imkânı buluyor. Shell&Turcas, işletme sahiplerine ilham vererek, işyerlerinde daha fazla kadına iş imkânı sağlayacak şekilde istihdam politikalarını şekillendirmelerini teşvik etmeye devam ediyor.

Shell’de kadınlar, akaryakıt sektörünün hemen her alanında varlıklarını ve başarılarını kanıtlayarak her geçen gün başka kadınlara da ilham kaynağı oluyor.

TÜRKİYE’NİN İLK KADIN LPG TANKERİ SÜRÜCÜSÜ FATMA BİLİCİ

Çalışma hayatında fırsat eşitliği ilkesi kapsamında kadın ve erkeğin eşit temsil hakkına sahip olmasına önem veren Shell&Turcas, LPG tankeri sürücüsü olmayı hedefleyen Fatma Bilici’ye de fırsat vererek bu alanda önemli bir ilke imza attı. Antalya’da LPG Sevkiyat Yöneticisi olarak çalışan Fatma Bilici, aldığı eğitimlerle Türkiye’nin ilk kadın LPG tankeri sürücüsü oldu.

Shell Kadın Enerjisi

‘Türkiye’nin ilk kadın LPG tankeri sürücüsü’ olduğunu öğrendiğimden beri tanışmak için can attığım Fatma Bilici ile işinin başındayken buluşma fırsatı buldum. Enerjisi ile tüm çalışma arkadaşlarını motive ettiğini görmek çok da zor değil. İşinde son derece profesyonel ve tüm detaylara hakim. Pek çoğumuzun erkek işi diye alıştığı bir işi, bir kadın olarak öyle güzel yürütüyor ki, hayran olmamak imkansız. Bilici’ye özel hayatı ile iş hayatını nasıl yürüttüğünü sorduğumda ise ikisi arasında bir fark görmediğini ve tutkuyla yaptığı bu işin artık hayatı olduğunu söyledi.

‘MESLEĞİN KADINI ERKEĞİ OLMADIĞINI GÖSTERDİK’

Kadınların her alanda iş hayatına aktif katılımını çok önemsediklerini belirten Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Shell olarak sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınların, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’deki faaliyetlerimizde doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 31’i, yönetim ekibimizin ise yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Sektörde bir ilke imza atarak hayata geçirdiğimiz, ikinci yılını başarılı bir şekilde dolduran ‘Shell’de Kadın Enerjisi’ programımızla akaryakıt sektöründe kadınların da sahada çalışabileceğini, mesleğin kadını erkeği olmadığını gösterdik. Şimdiye kadar 2 bin 300 kadın istihdamı sağladığımız programımız, hedeflerimizin üzerinde ilerliyor” dedi.

Shell Kadın Enerjisi

HEM SAHADA HEM YÖNETİMDE BAŞARILI BİR İŞ KADINI

LPG Sevkiyat Yöneticisi olarak Bilici’nin idari yükümlülüklerini, istasyonların gaz ikmallerinin ve seviyelerinin takibini sağlamak, bu ikmallerin güvenlik kuralları çerçevesinde gerçekleştirilmesi, sürücülerin çalışma programlarının hazırlanması, araçların bakımı ve diğer faaliyetlerinin tamamı oluşturuyor. Haftada üç gün civarında ikmal yapmak için sahada, geri kalan günlerde ise idari sorumluluklarımı yerine getirmek için ofiste çalışıyor. Bu anlamdaki tüm işleyiş onun yükümlülüğümde bulunuyor. Antalya’da 9 sürücü, Kamile hanım ve Fatma Bilici ile birlikte toplamda 11 kişilik bir LPG sevkiyat ekibi bulunuyor. Araç filolarında ise, 4 adet kırkayak, biri tır olmak üzere toplamda 5 tane de LPG tankeri var. Sadece Antalya değil, Burdur, Isparta ve Fethiye’ye de ikmal yapıyorlar.
Sürücü kimliğinde ise Bilici, LPG tankerinden istasyon tankına ikmalini gerçekleştirmek için bütün güvenlik tedbirlerini alarak, geri manevra ile tank bölgesine yanaşıyor, dubaları ve takozları koyuyor. Gerekli bütün ekipmanları tank sahasına çekerek bütün bağlantıları tek başına yapıyor. Her şey hazır hale geldiğinde vanayı açarak ikmale başlıyor. İkmal işlemi istasyonun seviyesine göre ortalama 45 dakika sürüyor.

Shell Kadın Enerjisi

‘AİLEM BENİ HEP DESTEKLEDİ’

LPG tanker sürücüsü olma kararını ailesinin de desteklediğini söyleyen Bilici, kadın elinin değdiği her işin başarılı olacağına inandığını, bundan sonraki hayalinin arkadaşlarını cesaretlendirerek kadınlardan oluşan bir filonun oluşumuna destek sağlamak olduğunu belirtti.

Bilici ailesinin desteğini şu sözlerle anlattı; “Ailem beni hep destekledi. Her zaman, ’Sen yaparsın, bu işin üstesinden gelirsin,’ diyorlardı. Ama en çok da anneannemin desteğini aldım ve gerçekten de söyledikleri gibi oldu.”

“İlk başladığım zaman, tankerin içerisinde beni gören insanlar çok şaşırıyordu. Bu şaşkınlıklarını kimse dile getirmedi aslında ama yüzlerinden şaşkınlıklarını okuyabiliyordum. Şimdi ise bu işi yürüttüğümüz herkes bana alıştı ve artık ‘Fatma Hanım lütfen hep siz yapın ikmali’ diyorlar. Bunu duymak da benim için gurur verici” diyen Bilici, yaklaşık bir yıldır yürüttüğü sürücülük hayatına çevresinin de artık alıştığını söyledi.

“YAPTIĞIM İŞLE GURUR DUYUYORUM”

Bir kadın olarak ağır vasıta sürücüsü olarak çalışmanın nasıl olduğunu sorduğumda ise, “Yaptığım işle gurur duyuyorum. Aslında bunu tarif etmek zor. Bir kadın olarak ağır vasıta sürücülüğünü kendime bakımımı ihmal etmeden yürütmeye çalışıyorum. Ağır vasıta kullanıyorum diye kadın kimliğimi bir kenara bırakacak değilim. Ben bir kadınım, bu benim doğamda, içimde olan bir şey. Bunu kimse yok sayamaz. Bir kadın olarak ne iş yaparsanız yapın hoş görünmek ve kendinize vakit ayırmak istersiniz. Ben de buna özen gösteriyorum” dedi.

Shell Kadın Enerjisi

‘SHELL&TURCAS YETKİLİLERİ BENİ YÜREKLENDİRDİ’

Bilici, Shell&Turcas ile ilk olarak yollarının 2005’te kesiştiğini ve sevkiyat operasyonlarına dahil olmadan önce bir süre Shell’in Antalya’daki operasyonlarında muhasebe bölümünde çalıştığını ancak zamanla sevkiyata merak sardığını söyledi. Sevkiyat sorumlusu olduktan ve sürücülerle iletişimi arttıktan sonra da ağır vasıtalara ilgisinin arttığını söyleyen Fatma Bilici, bu işe nasıl karar verdiğini şu sözlerle anlattı: “Sevkiyata geçtiğimden beri o araçları kullanmak hep hayalimdi. ‘Bir gün ben de tanker kullanacağım,’ dedim ve bunu bir meydan okuma olarak gördüm. Shell’de Kadın Enerjisi’ projesinin de başlamasıyla, bu isteğimi şimdi emekli olan o dönemdeki Shell&Turcas Uyum Koordinatörü Kemal Can ve Shell&Turcas yetkililerine ilettim, onlar da beni yüreklendirdiler ve kesin kararımı verdim.”

Fatma Bilici, bu kararının ardından tehlikeli madde taşımacılığı için gerekli olan eğitimleri almaya başladı. 90 saatlik Defansif Sürüş Eğitimi, 36’şar saatlik Tehlikeli Madde Taşımacılığı eğitimleri (SRC2, SRC4, SRC5) ve LPG yetkili personel eğitimi gibi mesleki eğitimlere ek olarak İlk Yardımcı Eğitimi, Sürüş Eğitimleri, Psikoteknik ve Yangın Eğitimleri aldı.

Shell Kadın Enerjisi

Bilici, “Bu süreç içerisinde ayrıca şirketimiz tarafından koçluk ve liderlik eğitimleri de aldım. Bu sayede işimi daha kolay ve severek yapıyorum” diyerek Shell&Turcas’ın kendisini her aşamada desteklediğini vurguladı.

Shell&Turcas’taki iş hayatım beklediğimden çok başka gelişti. Hem emniyet, hem işleyiş hem de kadın çalışanlara verilen destek açısından, diğer çalıştığım yerlerden daha özel bir iş yeriydi. Sürekli muhasebede masa başı düzende çalışan biri iken, bir kadın olarak, sevkiyata yani sahada bir bölüme geçmem Shell&Turcas tarafından her aşamada desteklendi ve hala destekleniyor. Shell&Turcas bu anlamda gerçekten çok destekçi, yenilikçi ve çok aktif diyebilirim.

SHELL, ‘KADINLAR İÇİN EN İYİ 50 İŞVEREN’ MARKASINDAN BİRİ SEÇİLDİ

Gerçek anlamda toplumsal cinsiyet eşitliği olan bir iş yeri kültürünün oluşturulması, çoğu işveren için köklü bir değişim gerektiriyor. Kendilerini bu değişime adamış ve kadınların iş yerindeki deneyimlerini dönüştüren organizasyonlar ise dikkat çekiyor.

The Times “En İyi 50 Kadın İşvereni” 2019 listesini açıkladı. En İyi 50 Kadın İşveren listesine seçilebilmek için şirketlerin cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmaları ve bu çalışmaların etkilerine odaklanılıyor.

Shell Kadın Enerjisi

Bunun yanı sıra; kıdemli liderlerin rolleri, kadınların üst düzey pozisyonlarda temsilinin artması ve her düzeyde cinsiyet dengesinin sağlanması; kadınların işe alım ve kariyer süreçleri, annelik süreçlerinin desteklenmesi gibi pek çok kriter titizlikle değerlendiriliyor.

“Kadınlar İçin En İyi 50 İşveren” markasından biri seçilen Shell’in dünya genelinde yönetim kurullarındaki kadın temsiliyet oranı yüzde 45 ve yeni mezun işe alımlarında ise kadın oranı yüzde 50.