PÜİS’ten denetim faaliyetlerine tam destek

PÜİS Genel Başkanı Okumuş, “Fatura kaçakçılarının sektöre verdiği zararı Covid bile veremedi” diye konuştu.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt bayilerinden istasyonlara denetime gelen kamu görevlilerine yardımcı olmalarını isteyerek, “Fatura kaçakçılarının sektörümüze verdiği zararı, Covid virüsü bile veremedi. Fatura ticareti yapanlar ceplerini doldururken, 50 yıldır sektörde dürüst faaliyet gösteren bayiler tek tek batıyor” dedi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı Okumuş, Amasya’daki bir akaryakıt istasyonunda vergi denetimi yaptığı esnada Merzifon Vergi Dairesi Gelir Uzmanı Murat Bardakçı’ya yapılan saldırı ile ilgili Sendika üyelerine bir duyuru gönderdi. Okumuş, duyuruda akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının sektörün en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, bu sorunun ortadan kaldırılması için akaryakıt bayilerine de önemli görevler düştüğünü söyledi.

“KAÇAKÇILARIN DEŞİFRE OLMASI İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMALIYIZ”

İstasyona denetime gelen kamu görevlilerinin denetimi sağlıklı yapabilmeleri için istasyon sahiplerinin yardımcı olmaları gerektiğinin altını çizen Okumuş şöyle konuştu: “Uzun zamandır sektörümüzün en önemli sorunlarından biri akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığıdır. Akaryakıt yerine fatura ticaretinin yapılması suretiyle devletin vergisinin kaçırıldığı bu kaçakçılığın önlenmesinin yollarından biri de denetimlerin sürekli ve etkili bir biçimde yapılmasıdır. Söz konusu vergi kaçağının en fazla zarar verdiği kesim ise yine biz akaryakıt bayileri olmaktadır. Bu nedenle tüm üyelerimizden denetime gelen kamu görevlilerine hassasiyetle yardımcı olmalarını talep ediyorum. Devletin hazinesini soyan, sektörde haksız rekabet yaratan, sektörün adına leke süren bu kaçakçıların sektörden temizlenmesi ve deşifre olmaları için tüm meslektaşlarımızın elini taşın altına koymaları şart. Biz PÜİS olarak bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla işbirliği içindeyiz. Tüm meslektaşlarımızdan da aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz.”

“UCUZ YAKIT SATAN DEVLETİN VERGİSİNİ ÇALIYOR”

“Nerede ucuzsa akaryakıtı oradan alın” şeklindeki söylemin akaryakıt sektörü için çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Okumuş, “Biz yıllardır sektördeki ucuz yakıt satanların devletin vergisini çaldıklarını söylüyorduk. Merzifon’da yaşanan son olay bize tespitimizin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi. Akaryakıtın bir maliyet fiyatı var. Maliyet fiyatının altında yakıt satılıyorsa, kamu görevlilerinin olaya bu açıdan bakarak piyasayı bozan istasyonları mercek altına alması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“FATURA KAÇAKÇILIĞI AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE CAN YAKIYOR”

Akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının sektörde büyük yaralar açtığını söyleyen Okumuş, “Sektörümüzdeki fatura kaçakçılığının ulaştığı boyut artık can yakıyor. Fatura kaçakçıları vergisini son kuruşuna kadar ödeyen dürüst istasyon sahiplerinin ticari hayatlarını bitirme noktasına getirdi. Bu soruna bir an önce çözüm bulunması şart” dedi.

“FATURA KAÇAKÇILARININ SEKTÖRE VERDİĞİ ZARARI COVİD BİLE VEREMEDİ”

Covid-19 virüsü nedeniyle tüm dünya ile birlikte Türkiye’nin de ekonomik olarak zor günlerden geçtiğini vurgulayan Okumuş, “Fatura kaçakçılarının sektörümüze verdiği zararı, Covid virüsü bile veremedi. Fatura ticareti yapanlar ceplerini doldururken, 50 yıldır sektörde dürüst faaliyet gösteren bayiler tek tek batıyor” dedi.

“SORUNUN EN ÖNEMLİ KAYNAĞI ÇANTACI DAĞITIM ŞİRKETLERİ”

Akaryakıt sektöründeki fatura kaçakçılığının kaynağının çantacı olarak tabir edilen ve sırf fatura ticaretinden vurgun yapmak amacıyla kurulan dağıtım şirketleri olduğunu ifade eden İmran Okumuş, “Sektörümüzdeki fatura kaçakçılığının kaynağı sırf bu amaçla kurulan ve çantacı olarak tabir ettiğimiz dağıtım şirketleri. Acilen bu dağıtım şirketlerinin mercek altına alınması şart. Ayrıca yıllardır dile getirdiğimiz bir husus var: Dağıtım şirketi lisans kriterleri yeniden düzenlenmeli ve depo, sermaye ve bayilik şartları ağırlaştırılmalı” dedi.

“AKARYAKITTAKİ KDV’NİN ÖTV’YE EKLENMESİ GEREKİYOR”

Akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının önlenmesi için akaryakıt ürünlerinden alınan KDV’nin ÖTV’ye eklenmesini gerektiğini ifade eden Okumuş, “Sürekli gündemde tuttuğumuz bu talebimizin gerçekleşmesi halinde akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığının önemli ölçüde azalacağını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra denetimler etkin ve sürekli olursa kısa sürede bu sorun sektörümüzün gündeminden düşecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlarımızın alacakları önlemlerle bu sorunun en kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının tüm yetkililerine fatura kaçakçılığının önlenmesi için yürüttükleri çalışmalardan dolayı şükranlarımı sunuyorum” dedi.