PÜİS Başkanı Okumuş’tan üç kuruma ziyaret

PÜİS Genel Başkanı Okumuş; Yerel Yönetimler Genel Müdürü Konak’ı, TMKTD Genel Müdürü Yıldırım’ı ve Rekabet Kurumu’nu ziyaret ederek bir dizi temaslarda bulundu.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü ve Rekabet Kurumu’nu ziyaret ederek sektörün sorunlarını aktardı. Okumuş ayrıca, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) ile ilgili süre uzatımı kararı nedeniyle de Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne (TMKTD) teşekkür ziyareti gerçekleştirdi.

OKUMUŞ, KONAK’A RUHSATLARLA İLGİLİ RAPOR SUNDU

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürü Turan Konak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette akaryakıt ve LPG bayilerinin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatından kaynaklanan sorunlarını Genel Müdür Konak’a aktaran Okumuş, geçmişte alınan ruhsatların müktesep hak olarak değerlendirilmesi halinde sorunun çözüleceğini ifade ederek gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti. Genel Başkan İmran Okumuş ayrıca konuya ilişkin PÜİS raporunu Genel Müdüre iletti.

Söz konusu PÜİS Raporunda, şu ifadelerin yer aldığı açıklandı:

“Bilindiği gibi, 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6360 sayılı kanun ile 13 ilimizde büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür. Söz konusu kanunun uygulamaya geçmesini müteakip, daha önce bağlı oldukları belediyelerden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alan akaryakıt istasyonlarından 6360 sayılı Kanunla yeni büyükşehir olan belediyelerin yeniden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı istemesi binlerce akaryakıt bayisinin mağduriyetine neden olmaktadır.

Bunun yanı sıra tadilat veya el değiştirme nedeniyle geçmişte kurulan ve o günün mevzuatına göre ruhsat alan istasyonlardan sil baştan ruhsat istenmesi de aynı mağduriyeti yaratmaktadır.

Bu mağduriyetlerin kaynağı ise akaryakıt bayilerinin geçmişte TS standartlarına göre aldıkları İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının yenilenmesinde TS standartlarındaki mesafelerin değil, 19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelikteki mesafelerin uygulanmasının istenmesidir.  Geçmişte o gün yürürlükte bulunan mevzuata uygun bir şekilde kurulan ve alınan üst düzey güvenlik önlemleriyle bugüne kadar faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdüren bu istasyonlar, daha sonra çıkarılan bu yönetmelikteki mesafeleri karşılayamadıkları için ruhsatlarını yenilemekte önemli engellere takılmaktadırlar.

Geçmişte alınan ruhsatların gerek 6330 sayılı Kanun ile kurulan yeni Büyükşehir Belediyelerinde, gerekse diğer belediyelerde geçerliliğinin korunması halinde devletimize katma değer yaratan, yüzbinlerce kişinin istihdam kapısı olan akaryakıt bayilerinin yaşadıkları bu mağduriyetler giderilecektir.

Akaryakıt sektörünün ve akaryakıt bayilerinin sorunlarının çözümü için bizlere destek veren Hükümetimizin bu sorunumuza da duyarsız kalmayacağına ve yürürlüğe konulan bir kanunun mevcut işletmeleri olumsuz etkilemesine izin vermeyeceğine inancımız tamdır.”

TMKTD’YE TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Genel Başkan İmran Okumuş, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi bulunmayan araçlar için 15 Ekim 2019 tarihine kadar süre uzatımında bulundukları için Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel (TMKTD) Müdürü Cem Murat Yıldırım’a teşekkür ziyaretinde bulundu.

PÜİS, Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi bulunmayan araçların 15 Eylül 2019 tarihinden itibaren doluma alınmaması nedeniyle akaryakıt bayilerinin mağduriyet yaşamaması için süre uzatımı talebinde bulunmuş, TMKTD Genel Müdürlüğü de bu talebe olumlu yanıt vererek süreyi 15 Ekim 2019 tarihine kadar uzatmıştı.

“HAKSIZ REKABET”, REKABET KURUMU’NA TAŞINDI

Öte yandan Rekabet Kurumu’na da bir ziyaret gerçekleştiren PÜİS Genel Başkanı Okumuş, akaryakıt ve LPG piyasalarında yaşanan haksız rekabet sorununu Kurumun gündemine taşıdı. Kurum uzmanlarına sektörde yaşanan haksız rekabetin nedenleri konusunda bilgilendirmede bulunan Okumuş, bu konuda PÜİS’in çok kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü, bu çalışmanın sonuçlarını bir rapor haline getirerek daha sonra Rekabet Kurumu’na sunacaklarını ifade etti.