“K-Pet olarak sektörün şeffaf olmasını istiyoruz”

Kıbrıs Türk Petrolleri Genel Müdürü Cem Arat Enerji Kıbrıs’ın sorularını yanıtladı. Arat, “Biz K-Pet olarak sektörün şeffaf olmasını istiyoruz. Dağıtım kanallarının getirdikleri akaryakıtı yine onların dağıtım kanallarından en hassas şekilde izlenerek tüketiciye ulaştırılmasını istiyoruz. Şirket olarak bu tür girişimleri destekliyoruz” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Aralık 1974 yılında kurulan Kıbrıs Türk Petrolleri, 46 yıldır Kıbrıs halkına hizmetlerini sürdürüyor. K-Pet, uzun yıllar Petrol Ofisi ve K.K.T.C. İnkişaf Sandığı ortaklığından sonra faaliyetine 2011 sonundaki değişiklikle; Mustafa Hacı Ali Ltd. ve KPM Enerji Ltd. ortaklığının yüzde 90 payı ve K.K.T.C. İnkişaf Sandığı’nın yüzde 10 payı ile devam ediyor.

Biz de K-Pet’in dününü ve bugününü şirketin Genel Müdürü Cem Arat ile konuştuk. Gazetemizin sorularını yanıtlayan K-Pet Genel Müdürü Cem Arat; “K-Pet olarak sektörde şeffaflığı isteyen ve bunu gönülden destekleyen bir şirketiz” dedi.

“K-PET K.K.T.C.’NİN AKARYAKIT VE LPG İHTİYACININ KARŞILANMASI MİSYONUYLA KURULMUŞTUR”

Kıbrıs Türk Petrolleri’nin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki çok uluslu petrol şirketleri adanın kuzeyindeki faaliyetlerini durdurdular. Şirketimizin doğuşu bu nedenle olmuştur. K-Pet Türkiye tarafında Petrol Ofisi ve Kıbrıs tarafında İnkişaf Sandığı sermayesi ile Türklerin kontrolünde olan bölgenin –bugünkü haliyle K.K.T.C’nin– akaryakıt ve LPG ihtiyacının karşılanması misyonuyla kurulmuştur. İlk genel müdürlüğü Girne’de, ilk tesisleri de Lefke-Gemikonağı mevkiinde bulunan C.M.C. maden şirketine ait tank ve iskeleler olmuş. K-Pet’in Adadaki ilk petrol istasyonları da Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında boş kalan yani sahiplerinin terk ettiği istasyonlar oldu. O istasyonlara iki şekilde bayiler gelmiş; bazıları istasyonlarda halihazırda bayi olan veya çalışanlar, bir kısmı da güneyden kuzeye zorunlu göç eden ama geldiği yerde akaryakıt bayiliği yapanlar. Onlar burada buraya gelerek belirtilen istasyonları faal duruma getirmişler.

1978 yılında şirketimiz bugün bulunduğu yere, Kalecik’e taşındı. Bunun dışında Ercan Havalimanı’nda da hava ikmal tesisi bulunuyor.

K-Pet; Petrol Ofisi’nin hisselerini satmasıyla birlikte 2011 yılında toplam yüzde 90’lık pay ile Mustafa Hacı Ali Ltd. ve KPM Enerji Ltd. ortaklığına dönüşmüştür. Yüzde 10 pay K.K.T.C. İnkişaf Sandığı’na aittir. Kıbrıs Türk Petrolleri halen bu ortaklık yapısındadır.

“TÜM YAKITLARIMIZ AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINDADIR”

Ürün gamınızdan bahseder misiniz?

Biz ürünlerimizi Tüpraş’tan tedarik ediyoruz. Ürünler kurşunsuz 95 ve 98 oktan benzin türleri, eurodiesel, gaz yağı, jet yakıtı ve LPG’den oluşuyor. Türkiye’de bulunmayan 98 oktan benzin Tüpraş tarafından yalnızca bizim için üretilerek adaya geliyor.  Türkiye’den ithalatını yaptığımız tüm yakıtlarımız Avrupa Birliği standartlarındadır.

LPG’de K.K.T.C.’de dikey yapılanma yok. Biz sadece ithalatı yapıyor, kürelerimizde depoluyoruz. LPG’nin tüpleme ve dağıtım işi başka şirketlerdedir. Adada Jetgaz, İntergaz ve yüzde 100’ü devlete ait olan Koop Gaz şirketleri bulunuyor. Bu üç şirkete de LPG satışımız bulunuyor. Bu şirketler ürünü kendi markaları altında kendi dağıtım kanallarına ulaştırıyorlar. Adada otogaz satışı bulunmamaktadır. Biz bu noktada ithalatçı ve ana depo vazifesi görüyoruz.

‘94 AKARYAKIT İSTASYONUMUZLA FAALİYETLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ’

Kıbrıs Türk Petrolleri’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Perakende, ticari, denizcilik, havacılık segmentlerine yönelik satışlarımız var. Bugün adanın kuzey kısmının her yerindeki 94 akaryakıt istasyonumuzla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Adaya gelen deniz taşıtları için deniz yakıtı satışlarımız var. Türkiye’den gelerek adada iş yapan müteahhitlerin yakıt ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ercan Havalimanı’nda depolama ve uçaklara JET A-1 yakıtı ikmali yapıyoruz.

‘GELECEK 20 SENE İÇİN YETERLİ OLACAK KAPASİTEYE ULAŞTIK’

K-Pet Kalecik tesisinin özellikleri nelerdir? Akaryakıt ve LPG’de depolama kapasiteniz ne kadar?

2011 yılında şirketin Mustafa Hacı Ali Ltd. ve KPM Enerji Ltd. ortaklığına dönüşmesinden sonra Kalecik Tesisimizde kapasite artırımı ve modernizasyon yatırımları yapıldı, gelecek 20 sene için yeterli olacak kapasiteye ulaştık. Akaryakıtta 65 bin 993 metreküp, LPG’de ise 9 bin metrekülük depolama kapasitemiz bulunuyor. Bu yatırımlarla birlikte tüm tesisimiz tamamen otomasyonlu hale getirildi. Tesisimizde Avrupa Birliği standartlarına göre kurulmuş yüzer tavanlı benzin tankları, alttan dolum sistemi ve katık enjeksiyon sistemleri de bulunuyor.

Kıbrıs Türk Petrolleri Ltd. olarak 2014 yılından itibaren Entegre Yönetim Sistemleri faaliyetlerimiz kesintisiz olarak sürdürülmektedir.

Havacılıkta Jet A-1 tipi havacılık yakıtı ikmali, depolanması, taşınması ve satışı kapsamında; ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgelendirmemiz TÜRKAK tarafından akredite edilmiş olan FQC firması tarafından 17 Nisan 2014 tarihinden başlamak üzere ve kendi sektörümüze özel olarak ISO 29001:2010 Petrol, petrokimya ve doğal gaz endüstrileri – Sektöre özgü kalite yönetim sistemleri – Ürün ve hizmet tedarik kuruluşları için gereklilikler standardı belgelendirmemiz ise 22 Nisan 2019 tarihinden itibaren başlamak üzere belgelendirilmiş olup, her yıl ara denetimleri ve 3 yılda bir belge yenileme denetimleri yapılmaktadır. Ayrıca Ercan Hava İkmal tesisimizde SMS (Safety Management System) uygulamaları ve uluslararası havacılık gerekliliği olarak IATA denetimleri de uygulanmaktadır.

Akaryakıt Terminalimizde ise yine TÜRKAK tarafından akredite olan FQC firması tarafından ilk belgelendirmemiz 11 Mayıs 2015 tarihinde yapılmış olup, Kalecik Terminalimizde belge kapsamımız; Akaryakıt, Jet A-1 tipi havacılık yakıtı ve LPG ikmali depolanması, taşınması ve satışıdır.

Ayrıca hem Kalecik Terminalimiz hem de Ercan Hava İkmal Tesisimizde TÜRKAK ve DAKKS akreditasyonu sahip FQC kuruluşu tarafından aşağıda verilen konularda denetimler yapılmış ve sertifikalandırılmıştır.

  1. ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi
  2. ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi,
  3. ISO 10002:2018 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi,
  4. ISO 50001:2011 Enerji Yönetim Sistemi.

‘FARKLAR YIL SONUNA KADAR BİR MİKTAR AZALACAKTIR’

K.K.T.C toplam akaryakıt ve LPG satışları yılın ilk 7 ayında nasıl gerçekleşti?

Ocak – Temmuz 2020 satışları 2019 yılının aynı dönemiyle mukayese edildiğinde Pandemi nedeniyle; toplam beyaz ürün (Jet A-1 haricinde) satışlar – %24,5 geride seyrediyor.

Jet A-1 de bu rakam -%60,1 düzeyinde. LPG de ise -%13,6 olarak gerçekleşti.

Bu farklar açılma süreci ile birlikte yıl sonuna kadar bir miktar azalacak ancak 2019 seviyelerini bulmak mümkün görünmüyor.

“KIBRIS TÜRK PETROLLERİ OLARAK SPOR VE SANATA ÖNEM VERİYORUZ”

Sponsorluk anlaşmalarınız var mı? Bunlardan bahseder misiniz?

Kıbrıs Türk Petrolleri olarak spor ve sanata önem veriyoruz.

Bu bağlamda 2014 yılından beri Lefkoşa Türk Belediyesi’nin tertiplediği Tiyatro Festivalinin Platin sponsoruyuz.

Ayrıca Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF); Süper, 1. ve 2. Ligleri ana sponsorluğunu üstleniyoruz.

“TASLAK TÜZÜK HAZIRLANDI”

K.K.T.C.’de sektördeki düzenlemeler yeterli mi?

K.K.T.C.’de, Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde olduğu gibi bir enerji sektörü yasası ve alt sektör olarak petrol sektörüne yönelik bir yasa yok.

İlk adım olarak geçen yıl Hükümet bir taslak tüzük hazırladı ancak henüz yürürlüğe girmedi. Bu taslak tüzüğün içinde mesela otomasyon zorunluluğu da bulunuyor. Tıpkı Türkiye’deki gibi tüm istasyonlara otomasyon sistemi kurulacak. Bunlar şirketlerin merkezi ile iletişimde olacak, o bilgileri şirketler devlet ile paylaşılacak. Sözleşmeler şeffaf olacak ve devletin duyurmasıyla ürün verilebilir hale gelinecek. Hiçbir bayi sözleşmesiz kalmayacak. Bu durumda ürün dağıtımı ve satışı yasak olacak. Minimum da bir aylık bir sözleşme olacak. Bunun da amacı son tüketiciyi korumak olacak. Bunun gibi birçok önemli düzenlemeyi barındıran bir tüzük.

Bu bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Çünkü biz K-Pet olarak sektörün şeffaf olmasını istiyoruz. Dağıtım kanallarının getirdikleri akaryakıtı yine onların dağıtım kanallarından en hassas şekilde izlenerek tüketiciye ulaştırılmasını istiyoruz. Şirket olarak bu tür girişimleri destekliyoruz.

‘SELF SERVICE VE AUTOMAT HİZMETİMİZİ ADADA BİR İLK OLARAK FAALİYETE GEÇİRDİK’

İstasyonlarınızda müşterilerinize sunduğunuz ne gibi ek hizmetleriniz bulunuyor?

‘Automat’ adıyla Taşıt Tanıma Sistemi uygulamamız bulunuyor. Kendi uygulamamız olan Automat’ı adada bir ilk olarak faaliyete geçirdik. Şu anda 55 istasyonumuzda Automat Taşıt Tanıma Sistemimiz faaliyette bulunuyor. 55 istasyon da araç filosu olan müşterilerin ihtiyacını tam anlamıyla karşılamak üzere adanın her yanını kapsıyor.

Araç üstü kitle çalışan ve müşteriyi tanıyan kartlı okuma dediğimiz (RFID) sistemimiz var.

Taşıt Tanıma Sistemimizde hem kamudan hem de özel sektörden müşterilerimiz var. Bunların içinde araç kiralama hizmeti sunan şirketler, ticari filolar gibi müşterilerimiz de bulunuyor.

K.K.T.C’de ilk ve tek olarak bizim sunduğumuz self servis hizmetimiz var. 15 istasyonumuzda bu hizmeti sunuyoruz. İstasyonların kapalı olduğu saatlerde de müşterilerin kullanabileceği bir sistem kurduk. Bu proje ile istasyonda akaryakıt satış görevlisi yardımı olmadan, müşterinin kredi kartı ile işlem yaparak akaryakıtı kendi doldurması ve ödemesini yapması sağlanmaktadır. Bu hizmeti NovaBank iş birliği ile hayata geçirdik.

DOCO istasyonlarınız bulunuyor mu?

K.K.T.C.’deki  mevzuat DOCO’ya müsaade etmiyor. Bizim tüm istasyonlarımız DODO’dur (Dealer Owned Dealer Operated).

İstasyonlarınızda elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor mu?

Şu an için bir istasyonumuzda bulunuyor ve bu alandaki çalışmalarımız da devam ediyor.