“Enerji sektörünün kaderi sektör oyuncularına bağlı”

PETFORM ve EY Turkey tarafından düzenlenen Covid-19 sonrası enerji piyasalarına ilişkin webinarda değerlendirmelerde bulunan EY Rusya Genel Müdür Yardımcısı Olga V Beloglazova; “Enerji sektörünün kaderi sektör oyuncularının ‘yeni normal’ döneme adaptasyonları ve talepteki değişimlere bağlı” diye konuştu. 

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) EY Turkey iş birliğiyle “Enerji piyasalarında toparlanma, 2020 genel görünüm ve sonrası” başlıklı bir webinar düzenledi.

PETFORM Başkanı Murat Kalay ve EY Türkiye Şirket Ortağı ve Enerji Sektör Lideri Erkan Baykuş’un giriş konuşmalarını ve moderasyonunu gerçekleştirdiği webinarda EY Rusya Genel Müdür Yardımcısı Olga V Beloglazova ile EY Türkiye Enerji Hizmetleri Danışmanı Batuhan Danışman konuşmacı olarak yer aldı.

Webinarda Covid-19’un dünya ekonomisine etkilerine makroekonomik bakış, pandeminin petrol ve gaz fiyatlarına etkileri, enerji hizmetlerinde güncel ekonomik göstergeler, enerji piyasalarında kısa süre içinde toparlanma olup olmayacağı gibi konular tartışıldı.

“KARADENİZ’DEKİ KEŞİF YENİ BİR PERSPEKTİFİ GEREKLİ HALE GETİRDİ” 

Panelde konuşan PETFORM Başkanı Murat Kalay, 2013 yılında kabul edilen Petrol Kanunu’nun Karadeniz’deki büyük keşif sonrası beklentileri karşılaması konusunda yaptığı değerlendirmede; “Kanun bu zamana kadar kendi içerisinde bir çok düzenleme geçirerek çok önemli gelişmelerin yaşanmasına olanak sağladı. Aramacılıkta alanlar bu kanun sayesinde kara ve deniz olarak net bir şekilde belirlendi. Gerçekten yatırım yapmak isteyen sektör oyuncularının önünü açıldı. Karadeniz’deki keşif yeni bir perspektifi gerekli hale getirdi. Dernek olarak bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla sürekli istişare halindeyiz” diye konuştu. 

“SEKTÖRDE TOPARLANMA DÖNEMİ BÜYÜK DEĞİŞİMLERLE BAŞLADI” 

EY Türkiye Enerji Hizmetleri Danışmanı Batuhan Danışman ise yaptığı sunumunda COVİD-19 sonrası piyasalarda yaşanan gelişmeleri ele alarak toparlanma döneminin büyük değişimlerle başladığını ifade etti.

Uluslararası piyasalarda yenilebilir enerjinin ivme kazandığına vurgu yapan Danışman; “Toplam tüketimde yenilebilir enerjinin fosil yakıtların önüne geçmiş olması nedeniyle yeni dönemin en avantajlı firmaları yenilebilir enerji firmaları oldu. Yenilenebilir enerji yaşanan tüm bu gelişmelerden  sonra maliyet odaklı duruma geldi. Durumu mali açıdan değerlendirdiğimizde maliyet açısından yenilenebilir enerji kaynakları gitgide arayı açacak” şeklinde konuştu.

Danışman, yeni dönemde kriz yönetimi, siber güvenlik, nakit akış ve varlık yönetimi çözümleri gibi konuların da gündeme geleceğini belirtti.

“DOĞAL GAZ ANLAŞMALARINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR” 

Türkiye’nin Karadeniz’de gerçekleştirdiği tarihi keşifle ilgili değerlendirmelerde bulunan Danışman konuyla ilgili; “Doğal gaz keşfi ülkemiz özelinde arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği anlamında çok önemli bir gündem maddesidir. Bu gelişme sonrası doğal gaz anlaşmalarında yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. Bu keşif yeni gerçekleştirilecek doğal gaz sözleşmelerine katkı sağlayacaktır” dedi.

“ELİMİZDEKİ KAYNAĞI HEBA ETME GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK” 

Yenilenebilir enerjideki gelişmelerin akabinde Türkiye’nin kömür santrali yatırımlarına devam etmesi hakkında da görüşlerini paylaşan Danışman; “Bu yatırımlar henüz yapım aşamasında. Bunlar enerjide yerlileşmede zaruri yatırımlar. Dünyada trend tersine gitse de elimizdeki kaynağı heba etme gibi bir lüksümüz yok. Bir takım gecikmeler olsa da bu projeler mutlaka tamamlanacaktır. Kaynak çeşitliliği anlamında kömür santralleri ülkemiz için oldukça önemli” diye konuştu. 

“ENERJİ SEKTÖRÜNÜN KADERİ SEKTÖR OYUNCULARININ ‘YENİ NORMAL’ DÖNEME ADAPTASYONLARI VE TALEPTEKİ DEĞİŞİMLERE BAĞLI” 

Webinar’da EY Rusya Genel Müdür Yardımcısı Olga V Beloglazova Covid-19’un dünya ekonomisine etkilerine makroekonomik bakış, pandeminin petrol ve gaz fiyatlarına etkileri, enerji hizmetlerinde güncel ekonomik göstergeleri katılımcılarla paylaştı.

Beloglazova, Covid-19 sonrası enerji sektöründeki toparlanmanın global ekonomik göstergelere bağlı olduğunu belirtti.

Beloglazova, ekonomik faaliyetin hızlı başlangıcının virüsün etkili bir şekilde kontrol altına alınmasına ve bir aşının genel halk için bulunabilirliğine bağlı olacağını bunun yanı sıra enerji sektörünün kaderinin de sektördeki oyuncuların ‘yeni normal’ dönemine adaptasyonları ve talepteki değişimlere bağlı olduğunu söyledi.

Beloglazova, Covid-19 döneminde sistemin kilitlenmesiyle enerji emtialarına olan talebin yüzde 25 ila 30 oranında düşerek tesislerin kapanmasına ve envanter yığılmasına neden olduğunu, bu krizden çıkmak için enerji sektörü oyuncularının genel mali sağlığını iyileştirmeye ve verimsizliği azaltmaya yönelik yeni operasyonel metadolojilerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.