
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasının izlenmesi amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamını genişletti. 1 Temmuz 2025’ten itibaren satılacak sıfır taşıtlar da bu sisteme dahil olacak. Bakanlık, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde değişiklik yaparak bu düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımladı.
Tebliğ, akaryakıt istasyonlarında UTTS kurulmasını ve akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak gönderilmesini düzenliyor. Bu sistemle taşıtlara takılacak Taşıt Tanıma Birimi (TTB), taşıta ait plaka bilgisi ve mükellef bilgilerini hafızasında saklayacak. Akaryakıt alımında bu bilgiler, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı aracılığıyla otomatik olarak iletilecek. Böylece plaka bilgilerini elle girme gerekliliği ortadan kalkacak.
1 OCAK 2025’TEN İTİBAREN DEVREYE GİRECEK
Sistem, vergi mükellefleri tarafından kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil edilen taşıtlar için 1 Ocak 2025’ten itibaren devreye girecek. Yapılan değişiklikle UTTS’ye dahil olan araçların kapsamı genişletildi. Artık sıfır taşıtlar ve özel taşıt tanıma sistemi kullanan araçlar da UTTS kapsamına alınacak.
30 HAZİRAN 2025’E KADAR TTB TAKILMASI GEREKECEK
Buna göre, 1 Temmuz 2025’ten itibaren satılacak sıfır taşıtlara TTB takılması zorunlu olacak. Özel taşıt tanıma sistemini kullanan araçlar için de 30 Haziran 2025’e kadar TTB takılması gerekecek. Ancak genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları için TTB takılması zorunlu olmayacak.
Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ait taşıtlar için de TTB zorunluluğu uygulanmayacak.
ENERJİ PETROL GAZ KONUYU DETAYLARIYLA ELE ALMIŞTI
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği, geçtiğimiz yıl ekim ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre akaryakıt istasyonlarına, kayıt dışıyla mücadele kapsamında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kurulacağı bildirilmişti. Enerji Petrol Gaz Gazetesi de konuyu detaylıca ele almış, sektörün uzman isimlerinden görüşler alarak haberi manşete taşımıştı.
UTTS NEDİR?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), araçların yakıt alım işlemlerini otomatik olarak kaydeden bir sistem. Darphane tarafından yönetilen bu sistem, araçlara monte edilen Taşıt Tanıma Birimleri (TTB) aracılığıyla plaka ve mükellef bilgilerini kaydediyor. Akaryakıt alımında, bu bilgiler Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazlarıyla yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletiyor, böylece plaka bilgileri elle girilmeden işlem gerçekleştiriliyor. UTTS, Türkiye genelinde akaryakıt satışlarını kontrol altına alarak kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ve vergi kayıplarının önlenmesinde önemli bir rol oynuyor, özellikle ticari araç sahipleri için kritik bir sistem.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31