
Yaklaşık 70 milyar dolarlık parasal büyüklüğüyle akaryakıt ve mobilite gibi dev sektörlerin en büyük buluşması olan Uluslararası Petroleum Istanbul Fuarı, 17. kez TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl değişim ve dönüşüm için ziyaretçilerini ağırlayan Fuar 2027’de, 30.yılında yoluna yeni bir isim ve bünyesine kattığı yeni sektörlerle devam edecek.
Türkiye ve dünyanın en önde gelen akaryakıt ve mobilite firmaları 24-26 Nisan tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Petroleum Istanbul ve Gas&Power fuarlarında bir araya geldi. Uluslararası Petroleum Istanbul ve eş zamanlı düzenlenen Gas&Power fuarlarının ilk günü coşkulu bir törenle açıldı.
Ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketlerinin iş birliği için Türkiye’de alanında tek fuar olma özelliğini taşıyan Petroleum Istanbul, bu yıl da sektörün büyüyen alanlarına odaklanarak katılımcılarına yenilikçi ve stratejik iş fırsatları sunuyor.
12 bin 500’ün üzerinde akaryakıt istasyonu başta olmak üzere on binlerce paydaşıyla devasa piyasanın bu büyük buluşması, petrol, akaryakıt, yakıt dışı ürün ve hizmetler ile mobilite sektörlerinde geniş bir yelpazeyi kapsayarak, bölgesel ve global iş birlikleri kurma fırsatları yaratıyor.
PETROLEUM ISTANBUL ARTIK WOM!
Bu yıl Fuar’da önemli bir gelişmenin de lansmanı yapıldı. Gelecek yıl 30.yaşını kutlayacak olan Fuar’ın bünyesinde yer alan sektörler genişliyor ve adı değişiyor. Petroleum Istanbul ve eş zamanlı düzenlenen Gas&Power fuarları 2027 yılında yoluna WOM2027 (World of Mobility) olarak devam ediyor. Değişen ve dönüşen dünyaya ayak uydurmak gayesiyle çıkılan bu yolda, enerjideki dönüşümü odağına alan WOM, 2027’de daha güçlü ve geniş konseptiyle enerji ve mobilite sektörüne yeni bir soluk getirecek.
DERNEKLERDEN PETROLEUM ISTANBUL FUARINA TAM DESTEK
Açılış töreninde PETDER Başkanı Mehmet Abbasoğlu, Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay, PÜİS Başkanı İmran Okumuş, ADER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öztürk, TABGİS Başkanı Murat Bilgin ve Enerji Fuarcılık Genel Müdürü Selman Gezer konuşmacı olarak yer aldı.
“SEKTÖR OLARAK ÖNEMLİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”
Sektör temsilcileri, katılımcı firma yetkilileri, ziyaretçiler ve sektör profesyonellerinin geniş katılımıyla gerçekleşen törende konuşan PETDER Başkanı Mehmet Abbasoğlu, sektördeki büyük değişime dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz üzere Petroleum İstanbul sektörümüzün en önemli buluşma düşünme ve tartışma platformlarından biri. Sektör bütünü olarak topluca bir arada olabildiğimiz, ortak akılla daha iyisi için çözüm önerileri geliştirdiğimiz bir yenilenme alanı. Önceki yılın verilerine göre buradaki hazirunun temsil ettiği büyüklük yaklaşık 1,2 trilyon TL. 46 milyar dolara yakın parasal büyüklük ve 360 milyar TL’ye yakın vergi hacminden bahsediyoruz. Bu ölçek önemli bir sorumluluk. Sektör olarak, hep birlikte ortaya koyduğumuz katma değeri artıracak, bulunduğumuz ekosistemi ileriye taşıyacak uygulamalar geliştirmekle mesulüz. Enerjide küresel ve bölgesel dengeler de dolayısıyla projeksiyonlarımız da anlık değişimler gösterebiliyor. Türkiye bu değişimleri karşılama anlamında son derece dinamik bir pazar. Bölgesindeki eşsiz jeopolitik önemi, petrolden doğal gaza uzanan zengin kaynak yapılandırılması ile enerjide tam bağımsızlık hedefine hızla ve kararlılıkla ilerliyor. Gündeme ilişkin ajandaya eşlik eden ve azami hassasiyet gösterilmesi gereken, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve elektrifikasyon ajandasını da düşündüğümüzde sektörümüz çok önemli bir eşikten geçiyor. Yenilikçi bir sıçramaya ihtiyaç var. Ben bu dönemi, tüm iniş çıkışlarına rağmen fırsat penceresi olarak görüyorum: Yapıcı rekabetin sektörün bekasına katkı sağladığı bir fırsat penceresi. Zira bugün artık salt molekül ticaretinden bahsetmek mümkün değil. Yakıtla birlikte yakıt dışı gelirlerle, istasyon zincirlerinde verilen servislerle, elektrikli şarj noktalarıyla, yaşam alanlarıyla, iş ortaklarımıza sunduğumuz dijital ve finansal çözümlerle her birimiz birer hizmet sağlayıcıyız; hem konvansiyonel ve artık dijital perakende zincirleriyiz. “
“WOM2027 SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR AÇIKLIĞI DOLDURACAK”
Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay ise dün yaşanan deprem faaliyetinin LPG’nin kritik öneminin bir kez daha ortaya çıktığına vurgu yaparak, “Umut ediyoruz ki LPG tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hak ettiği yerlere gelir. LPG fosil yakılar içinde kullanılan çevreye verdiği en az hasar ile karbon salımı yapan yakıtlardan bir tanesi. LPG ve CNG’nin hak ettiği yerlere gelmesini ümit ediyorum” dedi.
Petroleum Istanbul Fuarı’nda yaşanan dönüşüm ile ilgili görüşlerini paylaşan Aratay, “Enerji Fuarcılığın fuarda gerçekleştireceği dönüşüm bizim gibi ürünlere farkındalığı ciddi artıracak. Yeni konsept sektörde önemli bir açıklığı dolduracak” değerlendirmesinde bulundu.
“UTTS’DE HEDEFİMİZ 3 BİN BAYİ”
PÜİS Başkanı İmran Okumuş da akaryakıt bayilerinin sesi olarak kamu ve özel sektörden 3 ana sorunun çözülmesini beklediklerini ifade ederek, “Birincisi kredi kartı komisyon maliyetleri, ikincisi nakliye maliyetinin marjın dışına alınması, üçüncüsü ise maliyetin altındaki satışların artık bitirilmesini talep ediyoruz. Sektörün desteğiyle çözüme olan inancımız tam” diye konuştu.
Okumuş, ayrıca tüm bayiler adına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a dış satışlardan dolayı yaptıkları düzenlemelerden dolayı ve Ulusal Taşıt Tanıma sistemi ile ilgili yaptıklarından dolayı teşekkür ederek “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için günlük satışı 3 bin litre olan bayilere 1 TİM, 2 TTO ve ücretsiz montaj desteği verdik. Verdiğimiz destekte montaj sayısında 2 binlere ulaştık. Hedefimiz 3 bin bayi” dedi.
“YÜKSELEN MALİYETLER SEKTÖRE YATIRIM YAPMA ŞANSINI AZALTTI”
ADER Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öztürk ise “Ekonomik şartlar nedeniyle yükselen maliyetler, hem dağıtım firmalarını hem de akaryakıt ve LPG istasyonlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Buna göre 2024 yılında; motorinde 18’i zam, 12’si indirim olmak üzere toplam 30 defa, benzinde 18’i zam, 10’u indirim olmak üzere toplam 28 defa fiyat değişikliği gerçekleşmiştir. Bu durum herkesin ileriye dönük yatırım yapma şansı azaltmıştır” dedi.
Öztürk ayrıca Ulusal Taşıt Tanıma sistemi ile ilgili, “Kayıt dışı ile mücadele için verilen çabalar, bu sektörün son yirmi yılının en önemli konu başlıklarından biri olmuştur. Bu konuda bugüne dek çok büyük yatırımlar yapılarak gereken tedbirler alınmıştır” diye konuştu.
“PETROLEUM FUARI SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR”
TABGİS Başkanı Murat Bilgin de dünya genelinde akaryakıt sektörünü yakından ilgilendiren yeni dönüşüm stratejileri, üretim ve tüketim dengeleri, sektörün sürdürülebilirlik hedefleri ve teknolojik gelişmelerin son derece hız kazandığı bir dönemden geçildiğini ifade ederek, “Petroleum Fuarı da bu hıza ayak uydurulmasında, sadece ürün ve hizmetlerin tanıtıldığı bir platform olmanın ötesinde, özellikle bizim gibi hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile, teknolojik donanımları, sağlık-emniyet-çevre sistemine yüksek uyumu ve bu bütünlükle dünyada liderlik düzeyine ulaşmış istasyonlarımızla biz bayilere sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacak yenilikleri tanıtmak ve iş birliklerini daha da güçlendirmek açısından katkı sağlayacaktır. Ayrıca, fuar kapsamında yapılacak ‘Büyük Bayi Toplantısı’nda bayi sorunlarının ele alınarak görüşülmesi, güncel sorun ve konularımız hakkında bayi meslektaşlarımızın bilgilendirileceği bir platform oluşturulması da memnuniyet verici” ifadelerini kullandı.
PETROLEUM İSTANBUL FUARI’NDA BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN DUYURUSU YAPILDI
Enerji Fuarcılık Genel Müdürü Selman Gezer ise Uluslararası Petroleum İstanbul Fuarı’nın güçlü bir dönüşüm sürecinde olduğuna vurgu yaparak, “Enerji ve akaryakıt sektöründeki dönüşüm ve değişimler, sektörün lider ve öncü konumunda yer alan Uluslararası Petroelum Istanbul Fuarı için de güçlü bir dönüşüm ve değişimi zorunlu kılmakta. Bu bağlamda yoğun şekilde yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, özellikle 30. yılımıza denk gelecek bir sonraki fuarımızın hemen öncesinde bu dönüşümün başlangıcını yapmaya karar verdik. Bu dönüşüm stratejisinin ana omurgasını, geleneksel olarak Petroleum Istanbul Fuarı’nı bugün bulunduğu konuma ulaştıran sektörleri mobilitenin birkaç unsuru olarak ele alıp, diğer unsurları da kapsamımıza dahil ederek fuarı çok daha kapsamlı bir mobilite fuarı haline getirmek olarak belirledik. Bu doğrultuda mobilitenin yakıtları, ekipman ve teknolojileri, deneyim merkezleri olarak servis istasyonları ve araçları ile ilgili alanların tümünü kapsayan yeni bir konsept oluşturmayı hedefliyoruz. Bu yeni konsept tabii ki aynı zamanda yepyeni bir markayla hayat bulacak. Bu yeni konsepti, heyecanımızı ve yeni markamızı, sizlerle burada paylaşmak istedik. Uluslararası Petroleum İstanbul ve Gas&Power Fuarlarımız, 30. yılımızda, mobilite dünyasını kapsayacak konseptiyle ‘WOM2027’ olarak sizlerle olacak. Bu zamana kadar bizden desteğini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
AKADEMİ PROGRAMI İLGİ ÇEKİCİ SUNUM VE OTURUMLARLA BAŞLADI
Petroleum Istanbul’un en çok ilgi gören alanı Petroleum Akademi’de dönüşüm ve değişim hedeflerine paralel olarak yapılan oturumlar dikkat çekti. Öğleden sonra, Özel Sunum: Petrol ve Sürdürülebilirlik, E-mobilite, Mobilite Deneyiminin Geleceğinde Yakıt Dışı Perakende ve Hizmetler, Özel Sunum: İstasyonlarda İnsan Kaynağı Dönüşümü gibi önemli konu başlıkları ele alındı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BAYİ BULUŞMASI PETROLEUM ISTANBUL’DA YAPILACAK
Artık gelenekselleşen ve geniş katılım sağlanan Büyük Bayi Buluşması, 25 Nisan’da fuar alanında sektör profesyonelleri ile ziyaretçileri buluşturacak.
3 GÜN BOYUNCA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLAYACAK
Petrol ve akaryakıt sektöründe ülkemizin önde gelen platformlarından biri olan Uluslararası Petroleum Istanbul ve eş zamanlı düzenlenen Gas&Power Fuarları, 24-26 Nisan 2025 tarihleri arasında 3 gün boyunca İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam edecek.
WOM2027 – YENİ NESİL MOBİLİTENİN BULUŞMA NOKTASI
Gelecek artık bir adım ötede. Bugün, hayatımızı dönüştüren teknolojiler ve gelişmeler, dünyamızın yarınını şekillendiriyor.
Sınırlı kaynaklarımızla sürdürülebilir bir geleceğe ulaşmak, her geçen gün daha kritik hale geliyor. İnsanların ve araçların hareket biçimleri hızla çeşitleniyor; mobilite, yalnızca bir ulaşım biçimi olmaktan çıkarak bütünsel bir deneyime dönüşüyor.
Türkiye’nin hareket enerjisinde 30 yıldır öncü etkinliği olan Petroleum Istanbul, bu yıl 30. yaşını yenilenen konsepti, zenginleştirilmiş içeriği ve yeni markasıyla kutluyor: WOM2027.
Servis, otomotiv, teknoloji, lojistik gibi birçok farklı sektörü bir araya getiren WOM2027, değişen dünyanın yeni nesil mobilite ürün, hizmet ve teknolojilerini sektör profesyonelleriyle buluşturuyor.
Gelişen şehir altyapıları, akıllı yollar, yenilenen limanlar ve havalimanlarıyla birlikte akaryakıt istasyonları da artık mobilite deneyiminin merkezleri haline geliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerjisa Dağıtım Şirketleri 2024’te Adana, Gaziantep ve Bartın’da enerji altyapısını güçlendirdi24 Nisan 202510:02 ABD’nin ticari ham petrol stokları 200 bin varil arttı24 Nisan 202509:58 Brent petrolün varili 65,21 dolardan işlem görüyor24 Nisan 202509:56 Petrol Ofisi, üçüncü kez “Düşük Karbon Kahramanı” ödülünü kazandı23 Nisan 202519:46 Küresel rüzgar enerjisi kurulu gücü geçen yıl 117 gigavat arttı23 Nisan 202519:42